f Secubit Garam: Kuih Tepung Bunga

N3 Terkini

Thursday, August 19, 2010

Kuih Tepung Bunga

Pernah dengar tak nama kuih ni? Ni pun salah satu kuih tradisional kat Trg ni. Betul2 kuih org lama.Kuih Tepung Bunga ni selalu arwah mak tiri K.Nor buat dulu2. Nak2 kalau bulan puasa. Selalunya dia hantar ke surau dpn rumah time nisfu syaa'ban. K.Nor tak la suka sgt dulu2 dan tak pernah amik pot bila dia buat. Cuma tau cara dia buat jer tp resipi tak pernah tanya. Sekali tu teman forum Zie sebut tang kuih ni dan dia suka sgt dgn kuih tepung bunga ni. K.Nor try la mintak resipi ni dgn arwah. Alhamdulillah bila balik rumah dan try.. menjadi. Pastu skrg ni Zie yg duk Puchong tu tak yah susah2 dah nak beli kat kedai jual kuih tu kalau balik Trg. Dia dah pandai skrg ni buat pong. Alhamdulillah.. segala pahala K.Nor hadiahkan buat arwah, mudah2an memberi manafaat dan keberkatan di akhirat nanti.. amiin...


Sapa2 yg nak try kuih lama yg mudah ni.. silakan..

KUIH TEPUNG BUNGA

1 1/2cawan tepung pulut
3/4cawan (180ml) santan pekat
1/2 st garam halus
2 bj telur
minyak utk goreng
gula utk tabur


Gaul tepung pulut dgn santan & garam hingga sebati sampai boleh membentuk bola,
tak melekat kat tangan dan bekas ( cam jd berkilat skit )
Pastu gentel sebesar guli hingga habis.
Pecahkan telur dan kocok/pukul hingga sebati.
Panaskan minyak dan  leperkan sebiji adunan td atas tapak tangan, jd sebesar duit siling 50.
Celup dlm telur dan goreng sampai golden brown dan toskan
Hidangkan dlm piring dan tabur gula.
Siap!

12 comments:

  1. salam kak nor...1st time dgr kuih ni. bila bulan posa la, byk kuar kuih2 tradisional yg sdp2.

    ReplyDelete
  2. salam akak,

    simple je.

    nk try lah!!!

    mataceh kak (^_^)

    ReplyDelete
  3. Salam Ptg K.NOr...kuih manis2 memang menyelerakan..tekak yang best pun jadi best...kena plak panas2..hu hu

    ReplyDelete
  4. salam akak...

    kuih niii terkenangkan kat arwah mak tok yg suka buat!!!

    lame dok mkn ^_^

    ReplyDelete
  5. k.nor, betul tu....kuih ni glamer time nisfu syaaban....hehehe...tp saya x reti buat...malu eh...wahaha. resepi nmpk cam mudah, boleh la try. suka sgt mkn tepung bunga ni masa kecik2 dulu.

    ReplyDelete
  6. cam senang jer...nnt nk try gak lah...

    ReplyDelete
  7. teringat masa budak-budak dulu, slalu gak buah kueh nih... paling senang !!!

    ReplyDelete
  8. dulu masa kecik2 mak selalu buat kuih ni....dah lama tak makan. boleh try buat.

    ReplyDelete
  9. salam semua..

    ain >> kalau ikutkan banyak lg kuih2 lama kat ganu ni.. tp k.nor jer tak tau resipi2 tu hihi

    aitotyati >> sama2 taceh.. :)

    kerull >> kuih ni kita boleh kontrol manis dia,sbb kita tabur gula tu last, masa hidang.. so tak la terlebih manis.. kan

    liza >> haa.. peminat kuih ni gak ya.. lps ni try la buat ya

    ina >> k.nor dah tempek resipi tu, try la buat.. boleh ilangkan kerinduan kat kuih ni :)

    yati >> mmg senang jer yati.. try la, kuih ni kenyal2 manja gitu sbb guna tepung pulut..

    ygbaik >> betul.. mudah aje kan...

    suzi >> slmt mencuba suzi :)

    ReplyDelete
  10. wahhh k.nor feveret yna nih...tp x pggl tpung bunga...huhuh..yna knl kue ni ms sek tadika..tkg msk suke wt kue ni..yna pggl die kueh cekelat gam..kdg pggl kue le`ik..hihih...
    tgk gam,bo cam knl..bl tgk resipi br pasan kueh feveret..hihhihih..mmg sdpppp gileee

    ReplyDelete
  11. yna >> ooo pernah makan la dr kecik dulu ya.. ok2 akak dah post resipi tu, apa kata yna try ya..

    ReplyDelete
  12. da cube da, tapi kite gune air kosong je ..tak gune santan ..dan letak garam sikit :D

    ReplyDelete