f Secubit Garam: Milk Caramel @ Karamel Susu

N3 Terkini

Tuesday, August 31, 2010

Milk Caramel @ Karamel Susu


K.Nor ni pantang tengok org tayang puding2 tambah lg di bulan puasa nih..mesti nak try aje. Kali ni K.Nor try satu lg dessert dr Ayu Safieza, Milk Caramel atau Karamel Susu. Bila semua bahan ada kat dapur, cepat sket dpt try resipi baru kan.. Alhamdulillah.. sedap puding ni. Memang rasa lemak2 dr susu tu. Sapa2 yg alah dgn telur boleh la try Milk Caramel ni kalau teringin sgt nak makan Puding Karamel yg kebiasaannya guna telur yg banyak tu.. Nak buat pun mudah, tak perlu kukus2.. Cuma masak jer adunan susu dgn bahan2 spt kehendak resipi pastu sejukkan dia.. kejap aje siap kan..

Ayu, K.Nor mintak izin ya, nak kopipes resipi tu kat sini pulak.. Mekacih dear... :)


MILK CARAMEL by Ayu Sofieza

Bahan A
8gm serbuk agar agar
1000 ml air
150gm gula
1 sudu besar gelatin halal

Bahan B (Diadun semua dalam satu bekas, kacau and tapis)
3 sudu besar custard
1 tin susu cair (guna yang krimer) and top up to 500ml tau. Susu cair ni biasanye 400g and lebih kurang dalam 400ml atau lower, tgok packingla. So tambah lagi 100 ml yer..
secubit garam and vanilla essence

Bahan C (campur bahan & dimasak and turn caramel, cairkan bahan to slightly brown and thick liquid)
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air



Cara2:
1.Panaskan Bahan A dalam periuk in medium heat, kasik kacau perlahan2.
2. Bila semua Bahan A larut, tambah Bahan B and kacau hingga mendidih.
3. Dibekas puding, masukkan caramel.
4. Tuang No 2 and sejukkan 2-3hours before serving. Best chill, makan sejuk2....;)


Nota dr Ayu: Caramel susu ni terlalu lembut, susah nak kuarkan nanti.So don't plan utk bubuh dalam cup2 jelly melly gitu. Dalam cup biasa is better. Ayu bubuh dalam tart mould tu pun, dah cukup seksaaaa nak kuar kan tau....tapi comeeyyyy lah mata nengok...and kata mulut......??? Cuba sendiri tau....

5 comments:

  1. Assalamualaikumwbh Sis...

    Sob sob sob, terharu campur gumbire nengok recipe Ayu yang tak seberapa tu, kat blog kak yang meriah ni...TAHNIAH Kak Nor....amacam cedappppp tak? Lembut kan....boleh jimat telur yer tak? Heeee....nampak cedap and comeyyyyy nyer caramel star tu.....bijak bijaaaakk!!

    ReplyDelete
  2. salam nor..selamat berpuasa dan menyambut hari raya yang akan datang..maaf salah silap..akak..
    nor..akak pun terpikat tengok puding tu..cantik..dan dah tentu sedap kan..

    ReplyDelete
  3. ayu >> w'salam ayu..

    ehhh.. jgn nangis.. senyum aje ya.. sama2 la ayu kita try menerai resipi masing2 kan.. tu gunanya blog.. tempat ceduk ilmu dan resipi :)

    k.erna >> salam k,.erna.. slmt berpuasa .. wahh awal wish raya ya.. ampun dn maaf gak dr nor andai ada silap salah selama kita kenal on air nih.. :)

    alhamdulillah.. sedap :)

    ReplyDelete
  4. salam.
    kak, nak tanya, mana nak dapat gelatin halal kat terengganu?

    ReplyDelete
  5. arida >> salam arida.. saya beli kat sabasun.. try la cari,kat tepi kotak2 jelly/puding nona

    ReplyDelete