f Secubit Garam: Vegie Cutter

N3 Terkini

Thursday, August 5, 2010

Vegie Cutter

Kembali bersiaran di petang hari Khamis..


Special N3 utk tatapan Izah Muffin Lover.. Ni lah vegie cutter yg K.Nor guna semalam utk memotong carrot sbg penghias masakan Siakap Stim 3 Rasa tu dan juga dlm masakan2 lain yg pernah K.Nor buat. Mana ada tangan K.Nor berseni yg boleh mengukir carrot dgn begitu cantik, satu saiz yg sama lak tu hehe.. K.Nor guna vegie cutter ni la.. Ada mcm2 bentuk tp kalau nak dptkan hasil yg cantik gunakan yg stainless steel. Lebih mudah nak tekan kat sayur yg keras sket cam carrot.

Cara nak gunakan vegie cutter ni, mula2 hiris dulu carrot atau apa jer sayur yg nak kita guna tu setebal mana yg kita suka. Jgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal. Agak2 sedap mata memandang jer hehe.. Pastu amik mana2 bentuk cutter tu dan tekan lah atas hirisan sayur kita tadi tu. Siap!! Mudah sgt2 kan.. Tangan yg tak dibedung masa bb pun boleh ukir sayur secantik tu.. hihihi

Ni vegie cutter imported, Jepun mali.. Sayang set ni tau, bukan senang nk dpt. Cenderahati dr org tu.. mekacih daun keladi ya.. :) Salah satu tu, cam bentuk bunga sakura kan.. cantik!


Yg ni K.Nor beli kat KL, tak ingat dah shopping mall mana sbb dah lama beli. Lepas ni kalau gi area household intai2 la ya kut2 jumpa.. Selain guna yg Stainless Steel boleh aje guna cookie cutter yg plastik tp jgn guna kat carrot atau sayur yg keras2. Boleh guna kat sayur yg lembut2 sket spt timun atau sengkuang. 

Opsss lupa, selain guna kat sayur cutter ni boleh gak guna kat buah2an spt epal, kiwi, dragon fruit etc.. Kita yg buat dia kan... so gunakan kreativi kita aje.. 

Ok Izah, hutang dah langsai.. Semoga puas hati ^_____^

8 comments:

  1. cantek la kak cutter2 ni..
    cutter ni mg khas utk vegie je ye kak?
    mcm boleh guna utk fondat gak kan?
    nak cari satu lah..

    ReplyDelete
  2. mekasih kak nooorrrr...hehehee...nak kena cari jugak la cutter sayur mayur ni..suke n puas hati tengok hidangan lawo mcm kak nor tuh...mana la tau tangan seni cam chef ukir2 tuh kan..

    ReplyDelete
  3. maceh kak nor untuk info tu..mas pun tak terfikir selain untuk buat kuih, bleh buat benda lain...

    ReplyDelete
  4. Nor, ari tu kak rose ada tengok banyak cutter ni kat Kitchen World d Subang Empire... ada bli gak 2 shape je... nnti nak cari lagi nak wat cantik2 macam nor punya tu... jeles ko!

    ReplyDelete
  5. O patutlah cantik jer...Sally suka yang bentuk sakura tu kak.cantik..

    ReplyDelete
  6. terima kasih share....baru tahu ada vegi cutter.

    ReplyDelete
  7. Salam kak Nor.

    Mcm mana nak dpt kawalan malaikat? Jom kita hayati bersama! ^_^

    ReplyDelete
  8. layla >> tak semestinya utk vegie jer, kita boleh guna utk fondant gak rasanya. dn kalau nak guna utk kukis pun boleh tp kecik sket la

    izah >> sama2 izah.. satu lg kalau kita buat gini boleh tarik minat anak2 kecil nak makan sayur kan..

    mas >> boleh aje mas, cuma kadang tu kita tak terfikir ke arah tu kan..

    k.rose >> hihi udah jeles ek.. lps ni jgn lupa intai2 smula kat tempat tu ya..

    sally >> yep mmg yg tu k.nor suka gak.. payah nak jumpa kat sini kan

    lina >> sama2 lina.. lps ni boleh la cari benda tu dan gunakan dlm masakan ya..

    saiful >> w'salam saiful.. insyaallah.. mekasih

    ReplyDelete