f Secubit Garam: Puding Roti

N3 Terkini

Thursday, August 26, 2010

Puding Roti


Ada sapa2 penggemar Puding Roti? Meh kita ngap sama2 ... uikkkk... mana boleh!! Tengah pose kan,.. Santapan mata aje dah la ya.. Lagi pun semua dah licin.. Ingatkan tak laku rupanya hangat di pasaran.. hehe Masa mula2 buat ingatkan sempat la utk K.Nor makan masa berbuka hari ni pulak tp sempat masa sahur jer td. Luqman yg banyak songeh tang makan tu pun cakap sedap duk ulang tambah jer.

Mana tak sedap, puding ni masak hampir pukul 7 ptg, tunggu sejuk sket jer terus potong. Jadi masa makan waktu berbuka tu, masih suam2 panas la. Kena pulak makan dgn sos coklat resipi Jun JC tu.. perghhhhh.. syok abis..

Puding Roti ni sebenarnya dibuat menggunakan lebihan dr Aiskrim Goreng tempohari. Masukkan dlm bekas dan simpan dlm esbok. Kang tak membazir tu.. dpt pulak hasil yg mabeles gini.. Lagi la puas hati.. Ok.. jom tengok resipi pd yg nak menerai Puding Roti ni..


PUDING ROTI My Style

Bahan2:
10 kpg roti ~ atau boleh guna lebihan roti
500ml susu fresh
4 sudu besar gula halus
4 sudu besar butter
3 bj telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
sedikit kismis dan choc chip


Cara2:
Roti dipotong 4 dan susun ke dlm loyang yg dah disapukan butter.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Kalau masih ada butter yg berketul, biarkan aje.. nanti akan cair gak bila dlm proses membakar.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun ok gak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn aiskrim atau dgn sirap coklat.
Slmt mencuba ...

** utk menambahkan keenakkan (semestinya juga menambahkan lemak2 dlm badan hehe)
1. kalau ada stok creamcheese, boleh masukkan sekali dlm adunan susu tp kena panaskan sekejap susu.
panaskan dgn api slow aje, cukup utk mencairkan cheese dan butter. padamkan api barulah dimasukkan bahan2 lain.
2. kalau nak guna cheddar cheese boleh aje tp tak perlu la dipanaskan dgn susu, boleh parut direct atau potong kecil2 dan tabur atas 1/2 dr roti dan adunan susu yg dah dimasukkan dlm loyang. Pastu masukkan baki roti dan baki adunan susu dan boleh gak nak taburkan lagi cheedar cheese atas tu. (cheddar cheese mudah cair berbanding creamcheese)

Yg ni pebret si tukang masak, dimakan dgn ganache atau sos coklat
Yg kat atas nun (dgn eskrim) utk che abe.. :)

Ni resipi Sos Coklat yg K.Nor guna dlm Puding Roti ni. Resipi Jun JC, mintak izin ya Jun nak share kat sini pulak ya.. TQ


SOS COKLAT by Jun JC

1-1/2 cawan coklat semi sweet
2 sudu besar butter
2 sudu besar madu
1/4 cawan cream atau susu cair
1/2 tsp esen mint atau vanilla

Masukkan semua bahan dlm double boiler dan masak hingga coklat cair dan smooth...curahkan atas kek yg telah disejukkan. Enjoy.

** sori Jun, K.Nor cuba nak letak link, dah cari td kat dapur Jun tp tak jumpa. Sebenarnya dah copy dan save as draf lama dah resipi sos coklat ni tp lupa nak letak sekali dgn link. Sori ya...

4 comments:

  1. puding roti ni fav hubby, saya je kurengg!! tp rajin gak la buat utk hubby.

    ReplyDelete
  2. uihh.. eksrim kalerpul lg. kak norr.. jiya tanak puding.. nak kukis bunga cina satu balang. ngeh ngeh ngeh!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikumwbh....kita kita kita....memang penggemar puding roti.....bubuh la apa pun kat dalam mesti abisss licin....

    wa yang che abe ana eskrimmm yang cik adik ada ganache.....sedapnyer....

    Thank u kak singgah dapur ayu yer...:)
    Selamat Berpuasa....

    ReplyDelete
  4. ain >> sedap ain.. try la letak choc dan kismis dlm tu.. mabeles tau :)

    jiya >> boleh2.. tp kena beli tiket utk akak ikut jiya balik kg :)

    ReplyDelete