f Secubit Garam: Koleksi Kukis ~ Biskut Bunga Cina

N3 Terkini

Thursday, August 26, 2010

Koleksi Kukis ~ Biskut Bunga Cina

Dah lama plan nak buat n3 khas utk koleksi kukis yg pernah K.Nor buat. Bukan niat nak menunjuk2 tp sekadar nak upkan balik kukis2 yg pernah K.Nor buat ni agar dpt memberi idea pd sapa2 yg tak tau nak buat sekut raya hehe..

K.Nor mulakan dgn Biskut Bunga Cina ni dulu ya.. Resipi dr arwah emak kandung K.Nor. Memang kukis lama ni. Rasa dia lain sket dr Biskut Bunga Dahlia walau ada iras2 dr segi rupa. Kalau Bunga Dahlia, kaler dia biasanya kuning lg kan dan tak selembut Bunga Cina sbb Bunga Cina ni kaler dia lebih putih dan lembut serta cair dlm mulut.Kalau makan Bunga Cina ni jgn ler bercakap2 kang tersembur jer.. hehe..

Resipi Biskut Bunga Cina ni dah lama K.Nor post kat MyR, alhamdulillah.. mendapat sambutan yg hangat gak la.. nak2 si Azie yg mmg suka benor dgn sekut ni (si Awie nya pong hehe). Mekasih pd sapa2 yg pernah try buat Biskut Bunga Cina ni. Segala pahala K.Nor hadiahkan buat arwah emak K.Nor yg disayangi.. semoga ianya dpt memberi keberkatan buat arwah... amin... sayu pulak rasa... dah 37 tahun tak raya bersama.. hu hu rindunyer.. :(




BISKUT BUNGA CINA
resipi: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( dalam 80 biji (bergantung pd cara tekan) )
100gm mentega/marjerin
90gm gula caster/halus
1 biji telur (A)
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi/kanji
ceri merah utk hiasan (potong kecil2)

Cara-cara
Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu). Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.
Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.
Ambil acuan bunga dahlia dan masukkan adunan kedalamnya dan picit direct atas loyang yg dah digriskan (lebih elok jika lapikkan loyang dgn baking paper)
Biasanya utk satu acuan tu boleh dpt 2 kuntum bunga cina. Sekiranya rasa susah nak kluar mungkin adunan terkeras sedikit, so amik sesudu kecil mentega/marjerin dan gaul pada adunan td hingga sebati
Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis. Letakkan ceri yg dah dipotong di atas bunga cina td
Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)
Bila dah masak, kluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya. Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.
** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..

sedikit tambahan :
Utk yg tak biasa buat, mmg payah sket nak picit/teran doh dr acuan tu. Sebaiknya jgn habiskan kesemua tepung, tinggalkan sedikit dan cuba dulu. Kalau dah elok keluar (jgn lembik sgt nanti lepek jer bunga tu bila siap dibakar) boleh la teruskan dgn baki doh. Kalau nak lebih elok, bakar dulu sket dan lihat hasilnya, kalau dah cantik membentuk kelopak bunga boleh teruskan tp kalau yg siap tu lepek, tambah sket lg tepung dan gaul sebati dan picit la doh tu hingga habis dan dibakar.


Satu lg jgn dedahkan doh yg dah siap diuli pd udara lama2, sbb nanti doh tu akan mengering/mengeras. Ni yg buat doh payah nak diteran/tekan keluar dr acu. Cuba tutup bekas adunan ya supaya tak terdedah pd udara.

~~~~~~ X ~~~~~~


Ok.. ni K.Nor nak tayang satu contoh Biskut Bunga Cina yg dibuat oleh Ayu Sofieza @ KitchenColours smlm. Dah mintak izin dr Ayu nak tampal kat sini nih.. Thanks Ayu.. :)


Amacam, cantik tak? Sweet jer bila Ayu buat gini. Satu pembaharuan dr segi rupa paras Biskut Bunga Cina tp versi moden la. Cuma bukan Bunga Cina yg ori la kan.. hehe.. ampun Ayu... Sbb mmg ada bunga cina ni tau, putih melepak kaler bunga ni dan wangi jer. Kalau nk tau, taip bunga cina dan search.........

.. haih... dlm duk search gambar bunga cina nak paste kat sini terjumpa gambar Biskut Bunga Cina K.Nor yg kat atas tu, rupa2nya dicuri oleh org yg siap buat bisnes lg tuh.. hilang mood nak letak gambar bunga cina .. ermmmm............ bila nak abis kes curi gambar ya... tak reti nak minta izin ke org Melayu kita ni..


updated:
Bg memenuhi permintaan Am, Tun dll yg nak tau acu yg K.Nor guna utk buat Biskut Bunga Cina ni.. meh nak tayang ya..

Ni acu yg selalu K.Nor guna.
Dah lama acu ni berkhidmat utk K.Nor.. hehe

Disebabkan bila guna satu jer acu, proses membentuk bunga cina agak lambat jd K.Nor try cari acu yg sama spt yg dah ada tu (gambar atas) tp tak jumpa dah kat pasaran. Yg ada yg cam gambar ni jer. Dtg dlm satu paket 2 bentuk ni. Ada 2 patern tu , nampak tak.. satu tu lebih kurang sama jer patern dia dgn yg dlm gambar pertama dan yg satu lg tu melengkung sket. Jadi bila ada 2 acu ni (yg lebih kurang sama patern tu) mudah dan cepat sket kerja menbentuk bunga, sambil K.Nor tekan tu, yg satu lg tu Aisyah akan masukkan doh dlm acu ke 2. Jadi tak la perlu tunggu K.Nor abis tekan pastu tunggu dia isikan doh.. baru nak tekan lg.. lambat kan bila guna satu jer acu..

Camana Am, Tun... faham dok nih? hehe


27 comments:

  1. Assalamualaikumwbh Kak Nor....

    waa....gambar cookies kene curik lagi??? Tak abis2 cari kerje mudah kat dunia. Memang sedap kuih bunga cina resepi arwah mak kak nor..anak ayu suka sbb katanye mcm susu....dia panggil biskut susu semalam....hik3....lembut dan gebus jer...mmg tak leh cakap nanti tersembur karang....heeeee....

    Thank u sbb sudi entrykan Ayu Safieza sekali ini. Terharu arr...sob sob sob....:(...terima kasih kak..

    Al fatihah buat arwah mak kak....semoga ditempatkan ditempat mereka yang dikasihiNya, amen.

    Note; Ayu nak tanya, ada beza tak samperit dgn dahlia, dari segi adunan? Ke setakat rupa je berbeza? Ayu nak wak resepi my mom on biskut dahlia, tapi nak pakai nozzle samperit...hee...leh ker kak?

    Thank You Dear Sister..

    ReplyDelete
  2. Salam Nor,
    Biskut bunga cina ni sama lah kan ngan biskut dahlia tu.

    ReplyDelete
  3. ayu >> w'salam... amiin... ya rabbal alamin.. mekasih ayu

    gitu la ayu, benda curi2 gambar ni mmg tak ada kesudahannya, tu yg dpt dikesan yg lainnya??? ntah la..

    alhamdulillah.. seronok dengar bila org suka dgn apa yg terhasil ni.. semua atas izin Allah jua..

    setahu k.nor adunan bg biskut dahlia dgn samperit sama jer.. tp tak tau la kut2 ada bezanya.. ada setengah tu adunan samperit pun dibuat biskut sarang semut.. atas kreativiti dan selera kita ayu kan.. KITA BUAT DIA... :)

    k.aidah >> salam k.aidah.. sori pd pendapat nor biskut bunga dahlia berbeza dr biskut bunga cina.. dr segi kaler, bahan yg digunakan dan tekstur kukis tu.. secara luaran pun dh nampak bezanya bila biskut bunga cina tu kaler dia putih melepak, bunga dahlia pulak kuning . yg nampak sama sbb menggunakan acuan yg sama jer masa membentuk kukis tu..

    ReplyDelete
  4. al fatihah untuk arwah bonda kak nor.. moga arwah berada di kalangan org2 yg beriman..

    selamat berpuasa kak nor.. blm terlambat kan.. hehe

    sy mmg sgt suke kuih2 traditional ni.. biskut2 lama mmg susah nak jumpa skrg.. klua kak nor ade resepi semperit mak2 kite dulu.. mintak kak nor tlg lah pos ye..

    sy teringin nak try buat thn ni.. tp nak crk resepi yg tradisi payah..

    ReplyDelete
  5. sha >> amin... mekasih ya doa tu.. slmt berpuasa gak buat sha

    maaf ya sha k.nor tak ada resipi samperit sbb kurang minat kat samperit nih.. sha check shoutbox rumah sha ya.. :)

    ReplyDelete
  6. nor, am suke sgt sekut2 cam ni, baik dahlia ker, ni dh nmpk sekut nor ni lagi ler suke tapi tang acuan nk mnekan tu ha? adakalnya cam susah sgt nk tekan, ada yg smpai sakit tngan nk mnghabiskan adunan tu, blh x nor suggestkan mana yg ok, nk gak am cari..! TQ.. nor! Lap u..!! he..he..

    ReplyDelete
  7. kak nor..mekasih ye. cpt kak nor reply.. hehehe.. sha dah email dah kat yahoo kat nor..

    tak sabar rasanye.. almakum lah pertama kali dlm hidup nak try buat semperit kan.. semperit tepung sagu lagi tu.. mesti sedap ni.. hehee

    ReplyDelete
  8. Terliur kak tgk biskut bunga cina tu..Sebenarnya..sue bru tau biskut tu namanya bunga cina..selama ni..semua yg ala2 mcm tu sue pggl biskut semprit ja..akakakkaa..
    Betul la kak!..td try google..ada gambo yg sama mcm akaknya..gambo cantik..org sesuka ati ambik..

    ReplyDelete
  9. salam kak,

    tun masih lum berjayalah buat biskut ni..jadi tu jadi..tp bab menekan kat acu yg takleh tahan sakit jari. Suka biskut ni..mmg ada tepikir nak wat.huhuhu...
    akak ada sugestion tak acu mana yg senang.geram tengok cookies org cantik elok jr tu. thanks akak.
    luv u.

    ReplyDelete
  10. am >> adunan yg kalau payah nak ditekan tu disebabkan terlebih tepung/keras. cuba tambahkan butter skit2 dan uli balik. satu lg kukis ni sebenarnya tak lah terdedah pd udara sgt masa proses membentuk tu, so ada baiknya tutup bekas adunan supaya tak terdedah kpd udara sgt. pastu jgn uli lama2 sgt sbb haba dr tangan kita pun boleh buat adunan terkeras.. try la tambah butter ya kalau rasa payah benar masa nak meneran tu.. :)

    nanti nor upload balik gambar acu yg nor guna ya.. lap jgn tak lap.. nak tulun lap lantai rumah nor lagi nor suka tau hihihi

    sreSHAziela >> ok sha, k.nor dah reply balik, slmt mencuba, rasanya cuba dulu dlm 1/2 dr adunan tu ya..

    sue >> nk buat camna sue, kalau nak saman pun tak padan dgn kes.. tk per la.. dia nak cari rezeki dgn cara yg tak berkat .. moga dia insaf la tu

    rabiatun >> tun sayang... nanti akak upload gambo acu akak guna ya.. cam akak reply kat k.am tu td, kalau tun rasa payah sgt nak tekan keluar doh tu, cuba lembutkan doh dgn tambah butter sket sket.. tp jgn terlebih lembik sgt nanti kelopak tak membentuk or lepek.. cuba lg ya tun.. wish u all the best :)

    ReplyDelete
  11. tq akak..td duk search..ada dah jumpa picture akak org duk wat niaga lagi.. kesian akak..selalu kena kes org curi gambar.

    thanks akak. cayang dia.

    ReplyDelete
  12. sama acu kita kak..huhuhu..nanti nak cuba lagi mlm ni. best!
    thanks akak..layan ehendak kami ni..susah2kan akak pula. Mekasih ya.

    ReplyDelete
  13. rabiatun >> nk buat camna tun.. hari ni hari akak.. Allah tu maha adil, kan.. tak per la..

    sama ek acu tu.. ok slmt mencuba lagi ya.. mudah2an jadi dgn elok.. tun, sharing is caring, right? :)

    ReplyDelete
  14. waaaa...k.nor, rindunya nk mkn biskut bunga cina yg mak kita buat. tgk gmbr biskut k.nor ni sebijik mcm mak kita buat. Acuan tu pn sama cuma yg mak kita dibuat dr besi kaler cam tembaga. Tp xde la yg penolak tu. Tolak dgn ibu jari jer...almaklum la acuan zmn dolu2 sejak saya kecik lg. K.nor, mak kita cerewet klu buat bunga cina ni. mengelepek skit mesti dia rombak balik....nk dpt kelopak yg cun katakan...hehe.
    Psl gmbr k.nor kena cilok tu saya pn tumpang simpati. Gambr masakan k.nor semuanya cantik2 tu pasal ramai yg berkenan. Mekasih jgk pd k.nor sudi share resepi arwah mak k.Nor. Semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.

    ReplyDelete
  15. lalalalaaaaa....seronoknya dalam hati..biskut bunga cina ku menjadi..lalalalaaaa...walaupun tak secantik bunga cina akakku sorang, tapi janji jariku sudah tak sakit lagi.yeayyyyy...
    akak, ok ker lagu tun ni..hihihi..
    mekasih akak sudi layan tun mlm tadi..muahaahha..thanks ya.

    ReplyDelete
  16. ina >> ina, kalau ada acu tu boleh la buat wlau duk obersi ya.. mmg la kalau boleh tak nak kasi kelopak tu lepek kan.. tp kalau dah penat, lantak aje la hehe... amiin.. mekasih ina :)

    tun >> hihihii.. lagu raya ke lagu apa ni? seronok nampak, dah menjadi ya bunga cina tu.. praktis lg nanti elok la tu.. tun boleh punya.. sbb tun mmg berseni gak tangan tu :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Saya ni silent reader blog akak. Dh beberapa resepi akak yg sy cuba. Semuanya best2!! Mlm td try buat biskut bunga cina ni. Rasa sume dh sedap.. Tp kn kak nk tanya skit. Kenapa adunan sy susah nk putus bila kuar dr acuannye? Apa yg sy salah yek? Adunan lembik ker keras sgt yek? Tp bila dh bakar xde le bunga nye jd leper sgt plak.. Tlg kak.. Konpius ni..

    ReplyDelete
  18. anonymous >> salam dik.. sila tinggalkan nama lepas taip komen ya.. senang nak berbahasa dan tau sapa yg bertanya.. :)

    mekasih banyak2 kerana jd pengunjung walau jd SR jer.. dan mekasih sekali lg sbb sudi try resipi2 yg dipaparkan dlm blog tak seberapa ni..

    nak putus mudah jer.. kena twist dan tekan sket acu tu pd adunan yg dah dipicit..haa.a.... kalau jd leper tu tanda adunan terlembik.. ok.. bila nak try lagi nanti, mesti dah tau camna tekstur adunan yg mula2 buat tu kan. mudah jer nak tekan dan payah nak putus. pastu kelopak jd drop.. tu semua tanda lembik.. jd cuba lebihkan sket tepung jagung. tp jgn terlalu banyak. tp sebelum tu, jgn overbeat adunan. sbb bila overbeat boleh buat adunan jd lembik gak tau. gaul/pukul dgn spatula jer pun memadai sbb biskut ni manja sket kalau terlebih pukul adunan mmg jd lembik.. kalau dah terlembik tu tambah sket2 tepung jagung ya.. pastu tekan atau picit buat bunga dan bakar dulu dlm 2 atau 3 bj.. tengok camna hasilnya kalau dah ok.. teruskan.. kalau masih drop tambah sket lg tepung.. hopefully faham dgn penjelasan saya ni ya.. slmt mencuba lagi kukis bunga cina ni :)

    ReplyDelete
  19. Wsalam..
    Rsnye maybe adunan sy tu terlembik le kak.. Insyaallah, nnt nk try buat lg.. Hehe.. Thn ni 1st time nk buat kuih raya sndiri. Tu yg smgt nk mencuba tu.. Maybe gk sy terlebih pukul smpi kembang sgt kot.. Hehe.. Kak, yg pukul mentega ngn gula tu kn guna mesin ke pkai tgn je kak?
    ~oya~

    ReplyDelete
  20. oya >> terima kasih sbb dah tinggalkan nama :)

    betul la tu.. terlembik kan.. ok lps ni kalau cuba lagi jgn pukul lama2.. seeloknya guna spatula kayu jer. kacau adunan hingga sebati jgn sampai kembang. biskut mmg tak perlukan kita pukul mentega dgn gula tu sampai kembang, bila terlalu kembang, nanti bila bakar biskut tu jd mengembang gak.. slmt mencuba lg ya..

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum,

    kak Nor, salam.. sebetulnya kita baru je cuba resepi ni! tapi kan.. kenapa ek.. biskut kita kering je.. hubby kata.. kering.. macam tak rasa butter pun! eh.. sukatannya dah betul.. hmmm dia tak jadi melting dalam mulut pun..huhuhu.. frust je.. kak nor.. apa agaknya silap kita ek.. adunan masa nak bakar tu.. elok je lembik.. tak la keras sangat.. huhuhu

    ReplyDelete
  22. kella >> w'salam.. biskut ni bukan jenis yg basah dik.. mmg jenis kering dan rapuh sbb kita guna tepung ubi dan tepung jagung. kalau nak basah kena lebihkan butter tp nanti adunan jd lembik. pastu bila kita picit, dan bakar tak terbentuk kelopak bunga tu.. :)

    ReplyDelete
  23. salam k.nor..sy dah try semalam..alhamdulilah, menjadi gak...first time try buat ni..terima kasih banyak2 yer...

    ReplyDelete
  24. As Salam Nor...
    Sy x panggil kak sbb sy tau nor lbh muda dr sy..hehehe. Anyway dh try buat kuih ni terlembik skit. Rupa kureng tp rasa MANTOP!! TQ for sharing..teringat resepi arwah ayah...mcm ni jugak rasa tp resepinye dh hilang...tu yg bila jumpa balik ni rasa best sgt..

    GIE

    ReplyDelete
  25. Gie >> w'salam.. takper.. mana2 jer ya.. dah try ya.. terlembik tu kebiasaanya kerana overmix masa mengadun.. sebolehnya masa pukul butter dgn gula tu tak perlu lama2 sekadar sebati jer

    mekasih sudi cuba resipi ni ya.. :)

    ReplyDelete
  26. mohon izin dicopy resepi untuk dicuba boleh tak,tq

    ReplyDelete
  27. sueffira >> silakan.. mana2 resipi kat dlm blog ni adalah utk dikongsi bersama... tk perlulah mintak keizinan utk mencuba.. slmt mencuba.. semoga berjaya menghasilkan biskut bunga cina yg menjadi.. :)

    ReplyDelete