f Secubit Garam: NASI KOMOK

N3 Terkini

Friday, May 25, 2012

NASI KOMOK

ASSALAMUALAIKUM...

Bermula sudah cuti persekolahan bagi negeri Terengganu dan Kelantan. Rasanya Kedah pun dah start cuti hari ni gak kan sbb persekolahan bermula pd Ahad dan bukannya Isnin. Bila bermula cuti sekolah, bermulalah tugas2 yg extra dr biasa. Semua dah maklum hal tu kan.. jadi peluang nak menggunakan PC akan terbatas bila anak2 ada kat rumah time cuti sekolah panjang ni. Jadi kalau lepas ni nanti banyak entri wordless atau pot pet yg pendek2 atau pun entri yg kejap timbul kejap tenggelam tu..  harap maaf la ya.. Dan kalau K.Nor tak reply komen2 kat entri2 seterusnya pun harap bersabar gak tau.. Mana2 yg perlukan penjelasan lebih lanjut tentang menu yg dipostkan, insyaallah K.Nor akan reply secepat mungkin. Bagi yg tak sempat K.Nor reply tu, insyaallah komen2 akan direply cuma lewat sket la.. harap maklum ya.. :)


Dah lama betul K.Nor nak buat Nasi Komok ni. Sana sinun org duk menerai Nasi Komok, dalam hati tu bukan main nak buat gak tp biasanya, kalau setakat dua mulut nak diisi, mana syok buat nasi gini kan. So kena lah tunggu anak2 ada baru best. Nasi Komok ni mula2 sekali K.Nor tengok Azian post kat blog dia. Masa tu masih wat derk lg, tak tergoda sgt nak buat tp bila Ayu S'pore tayang kat blog dia. haaa.. siap! Makin meruap2 nafsu nak mencuba.. Tapi.. anak2 masih kat asrama masing2.. huhu.. Lepas tu berderet pintu rumah GMM duk mencuba Nasi Komok ni kan.. Nampak gak Ijah buat tp versi sos cili @ air asam yg berlainan dan resipi nasi pun lain dr yg geng2 lain buat. Bila K.Nor buat Nasi Komok ni, K.Nor combine dua resipi yg berlainan, utk nasinya K.Nor guna resipi yg Azian post dan utk air asam K.Nor guna air asam kat dapur Ijah. Memang betul kata Ijah@Ika, nasi ni ada iras2 Nasi Ayam Goreng...  Alhamdulillah.. mmg sedap nasi ni spt kata teman2 lain tp rasanya Nasi Ayam Goreng masih mengatasi rasa Nasi Komok ni.. Jgn marah ya Azian.. selera anak tekak masing2 berbeza kan.. Apapun mekasih K.Nor ucapkan pada Azian dan juga Ayu yg berjaya menggoda diriku dan tak lupa mekasih pd mek siam yg promote air asam yg best tu :)


NASI KOMOK @ KHAO MOK GAI @ NASI BERIANI SIAM
Sources;-From Azian @Aziancollection
Sources;-From Ayu@curlybabesatisfaction

For the Spice Mix-(REMPAH KOMOK)
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder)-(Ayu terlupa letak ni!!)
1 tsp ground turmeric(serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander-(serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin-(serbuk jintan putih)(Ayu gunakan 1 sudu kecil)
1/2 tsp fennel-(serbuk jintan manis)-(Ayu tambah)
1/2 tsp cinnamon powder-(serbuk kayu manis)-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil aje)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar- (gula)(Ayu gunakan perasa sedikit)

BAHAN-BAHAN
5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar-(Ayu gunakan batang yang bawah sekali yang tak berdaun atas akar)
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam
8 cawan air
garam secukup rasa
Rempah penumis.-(Ayu gunakan 1 batang kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 biji pelaga, 3 biji bunga cengkih)
(*Hiris benda bertanda*)


CARA MEMASAK:-
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit(Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.


BAHAN SOS CILI
1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
6 biji cili merah*
segenggam cili padi*-(Ayu tambah)
4 ulas bawang merah-(Ayu tambah)
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam ,cuka
(secukup rasa)
(Blender semua*)

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.



(utk sos K.Nor guna sos/air cuka Ijah)

SAUCE (Sos/Air Cuka)
sumber : Ijayuji

Ingredients: (Bahan-bahan)>>kita buat stgh adunan ajer
2 green chilies (3 tangkai lada hijau>>kita guna cili merah )
5 cm knob of ginger (5 cm halia)
3 stalks of coriander (3 tangkai daun ketumbar)
3 spring onion (3 tangkai daun bwg)
1/3 cup of castor sugar (1/3 cwn gula kaster)
1/3 cup of white vinegar (1/3 cwn cuka)
salt to taste (garam secukup rasa)
1 tbs of water (1sb air)

Method:
Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings. (Cincangkan halus semua bhn2 kecuali air, gula, grm dan cuka. Masukkan gula kaster dan air di dalam mangkuk tahan panas, masukkan dalam microwave lebih kurang 2 minit dan masukkan cuka. Kemudian masukkan pula bahan2 yang telah di cincang halus tadi kedalam cecair cuka dan gula tadi, gaul dan perasakan)



11 comments:

  1. hmmm...sedapnye...fnf buat jumaat last week...tp tak sempat langsung nak amik gambar...style kais pagi makan pagi...kais ptg makan ptg...siap masak je semua mulut dah ready nganga nak makan...kikiki

    ReplyDelete
  2. kak nor mmg zila nk cuba buat la..tgok kat sini lg la mgancam jiwaku:)

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Noor wahh sana sini ada nasi ni.. sekarang ada kat sini.. yang disini sedang melihat ni... terkecurr kecurr dah ni hehehhe

    ReplyDelete
  4. K.Nor, punyala wan pk..ape la nasi komok ni...rupanya nasi beriyani siam... ;)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kak Nor,
    banyak dah nampak blogger post nasi komok... teringin rasa, tapi belum sempat nak masak he he he hh

    ReplyDelete
  6. Geram jg ni k.nor, sana sini tgk nasi komok, sambil beli ikan bilis utk adik ipar bw balik ni....sempat komen nasi komok k.nor...hehe

    cuti sekolah....merdeka bg anak2, ibu2 pula asyik kt dapor, cwn berlonggok, pc dia org bolot...sabo je..

    ReplyDelete
  7. Kak Nor, Assalamuakum.
    Tkasih kerana mencuba.Memang selera anak-anak ni berbeza. Tak marah pun...hehehe. Anak-anak saya pun sukakan Nasi Ayam Goreng dan saya sekadar mencuba resepi jiran yg memberi keizinan untuk di upload resepinya di blog saya. Sekadar untuk berkongsi kepada mereka yang ingin mencuba.

    ReplyDelete
  8. salam kak nor...erkk, akak pun dah buat gak yea...tak boleh jadi ni...kena buat juga nampak gayanya...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum akak...
    Terliur diana tgk nasi komok tu tau.. Mmg sedaap...

    ReplyDelete
  10. selalu beli jer nasi komok..terliurnyaaaa tgk gmbr tu

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    fnf >> hehe.. org tua2 kata cam anak burung jer duk nganga mulut gitu :)

    zila >> slmt mencuba zila

    sha >> w'salam.. try la buat sha..

    wan >> tu ikut kata tuan resipi la wan.. :)

    amie >> try la amie, tak payah mana nak masak nasi ni

    zana >> sempat lg tu sambil shopping sambil ngomen :)

    azian >> w'salam.. mmg dah lama k.nor nak cuba tunggu anak2 balik jer azian :)

    mekasih sudi share resipi tu ya..da terima kasih gak pd jiran azian tu :)

    che mat >> w'salam.. cuba che mat, tak cuba tak tau :)

    Diana >> w'salam .. D pun dah buat gak kan :)

    laskar pelangi >> oo..ada dijual ke kat msia ni?

    ReplyDelete