f Secubit Garam: CUCUR JEJARI KETAM

N3 Terkini

Monday, May 7, 2012

CUCUR JEJARI KETAM

ASSALAMUALAIKUM..

Seronoknyer org 'belah sana', cuti sakan ya... hari ni pun masih cuti lagi kan. Org belah sini cuti 3 hari jer, hari ni dah start kerja balik. Bukan org jer cuti tp blog pun nak ikut bercuti gak, sampai banyak betul blog yg tak berhapdet (terutamanya SG ni ler..) Kalau boleh cuti lama2 lagi best kan.. Tapi sebetulnya kalau dah lama sgt bercuti tak best gak, ada rasa serba tak kena jer. Rindu nak berblogging balik cuma 'M' yg menebal dan idea nak mengarang jd terbantut. Takper lah.. kita update gak, slow2 jer la tak spt dolu2.. 2 - 3 entri utk sehari. Sekarang ni jd terbalik sket, 2 - 3 hari baru keluar 1 entri hehe.. Asal ada sudahhhhhh... kan :)


Jom bersarapan dgn CUCUR JEJARI KETAM, idea asal dpt dari dapur tokey mapin yg dah jadi tokey dot dot. Kencang skrg tokey mapin ni, rezeki tempahan cistat, apam dot dot dan mapin makin mencurah.. Alhamdulillah.. rezeki dr Allah kan Jah.. Demam ke Jah, senyap jer 2 - 3 hari ni...  

CUCUR JEJARI KETAM ni hasil olahan dr resipi CUCUR KETAM dr Izah Daud (K.Nor bg nama lain sket ya Jah, supaya dpt membezakan antara resipi Jah dgn resipi K.Nor), yg mana Izah pun olah gak dari resipi asal CUCUR KUCAI, resipi dr Quinnie. Tengok tu, dari 1 resipi asal dah diolahkan menghasilkan 2 resipi yg lebih kurang serupa tp tak sama. Di sinilah keunikan satu2 resipi, bila dikongsi dapat menghasilkan resipi2 lain dan dipanjangkan lagi agar dapat berkongsi bersama semua ilmu yg Allah pinjamkan ni. Macam skim MLM gak kan, dari atas spread ke bawah dan seterusnya. Insyaallah, 'saham' yg dikumpulkan akan bertambah2 jumlah dan keberkatannya. Jadi jgn lah timbul rasa yg tak elok bila org mengolahkan resipi kita dan yg lebih baik lagi, jgn la sembunyikan dr org lain yg kita dah olah resipi hasil skodeng kat blog org lain. Nyatakan aje yg resipi yg kita cuba tu asalnya dr sipolan sipolan atau dari hasil dr blog org lain yg mencuba. Berlaku JUJUR lah pada diri sendiri, hari ni kita boleh menipu pengunjung ke blog kita tp satu masa nanti org akan dapat tahu gak yg resipi kita buat tu bukan resipi kita sendiri. Banyak sgt yg K.Nor 'terserempak' masa BW, yg mencuba resipi org lain tp sikitpun tak mention tuan asal resipi (ni bukan aje pada resipi2 K.Nor tp resipi org lain juga, yg pernah K.Nor cuba dan yg kawan2 blogger lain cuba). Memang seronok bila org yg dtg ke blog kita, memberi pujian yg melambung tp bila akhirnya satu masa org tau yg tu bukan resipi asal kita, kita akan terasa gak tamparannya tu nanti. Kata org sepandai tupai melompat kan.. ermmm.. sambung sendiri la ya ayat tu... ^__^  


Jom lah cuba resipi cucur yg sedap ni, mekasih Q dan Izah ya...

CUCUR JEJARI KETAM
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
dr resipi : Quinnie & Izah

Bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
10 batang jejari ketam ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
1 biji cili merah ~ dipotong dadu
daun saderi ~ dihiris
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
minyak untuk menggoreng

Cara:
Campurkan kesemua bahan2 kecuali minyak dalam sebuah mangkuk dan gaul sebati.
Biarkan seketika (lebih kurang 10 - 15 min).
Panaskan minyak dan gorenglah cucur tadi sehingga masak.
Hidangkan bersama sos cili kegemaran.


19 comments:

  1. salam k.nor...sedap nye bekfast cucur ketam kan3x... cicah sos lingam...sbb mls nk wat sos sendirik...hihihi...lama nya FnF tak makan cucur bawang, kucai, udang...cucur ketam tk pernah try lagi. FnF masih mood cuti lagi nih... best layan cuti golden week.

    ReplyDelete
  2. Tak sihat sikit kak nor :-(
    Betul, jgn tipu diri sndiri dan tipu pengunjung. Tak rugi pun bgitau mana sumber dan olahhan dari mana.. Mana tau selera org tak sama kn. Ada org suke resepi yg tak diolah ada org suke resepi yg diolah. Dan tak perlu sombong diri trasa diri tahu segala2 nya kalau dah olah dri resepi org apa salahnya share... Peace :-)

    ReplyDelete
  3. asslm Kak Nor...
    QH sokong pendapat akak tu...
    cucur ni pon QH dh buat jugak...cuma kt blog lum terupdate lg...sedapkan cucur ni lembut pulak tu...QH makan dgn sos lingam aje..hihii

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum kak :)

    Pia dah singgah k.nor buat cucur,opss nsb baik tak melebih hampir nak nyanyi hihi

    jujur- thumb up :)

    ReplyDelete
  5. makan panas2 sedap ni kaknor kan mesti bertambah2 kilo ni rasanya kalau mengadap benda ni

    ReplyDelete
  6. salam kak nor.. tun ingat sini pun cuti, rupa2nya x.. wiken aritu siap nk ajak cik abg jalan2, pastu dia ckp, sarawak x cuti laa. hehe..
    setuju2.. mmg seelok2nya mcm tu la. walaupun dh byk2 olahan, elok laa kalau bagitau mana sumber asal kan.

    ReplyDelete
  7. salam kak noor, sedapnya cucur tu kalau mkn panas2 cicah pulak ngn sos cili, perggghhhh...habis sepiring pun xsedar kan...hihihihii

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Nor..

    minta izin ambil resepi sebab nak wat minum petang buat tetamu yg nak datang, kebetulan ada jejari ketam.

    ReplyDelete
  9. betul kata kak nor tu.. takdenyer org yg lahir2 tu terus pandai reka segala mcm resepi.. malah chef2 pun kebanyakannya pun buat rujukan juga dari mana2 resepi & diolah kembali utk jadikan satu2 resepi.. umpamanya resepi2 dari negara2 luar.. mana ada org yang lahir2 terus pandai masak makanan barat kalau dia tak merujuk dulu dari mana2 sumber betul tak kak nor? hehe..

    petang2 layan cucur gini sedap jugak ni... baru ni cik abg mintak buat cekodok ikan bilis je utk dinner.. senang kerja mokcik.. hehe...

    ReplyDelete
  10. blh masuk list utk minum petang hujung minggu ni kak nor...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum
    Salam perkenalan buat K.Nor.
    Saya peminat baru blog K.Nor..
    Nampak sedap cucuq tu..

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum kak nor..terlambat sampai..hehehhe...puasa sejak hari ahad tu yg blog n fb pun puasa sama...hehhehe....saya dah lama nak cuba versi izah ni ...Insyaallah nanti nak cuba jugak sebab crabstik pun ada ni..hehehe

    ReplyDelete
  13. kak nor..
    mas juga tak buat2 lagi cucur nie..he3

    ReplyDelete
  14. Salam rindu Nor cayang!!!
    cucur lama nyer tak buat!!!

    ReplyDelete
  15. SAlam wahh sini ada cucur jejari ketam.. kat peti sejuk banyak tu.. nak buat hentah bila... mintak sikit dari kak Nor ajelah dah tentu-tentu sedap bangat!

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum..

    fnf >> oo baru abis cuti skolah la ya.. kat msia ni hujung bulan ni baru start cuti skolah 2 minggu :)

    k.nor lak lebih suka makan cucur dgn homemade sos.. baru best layan cucur :)

    izah >> peace to u too jah.. ehh tak sihat lg ke? sian dia.. kepenatan dek tempahan banyak ya.. :)

    QH >> sedap ek sos lingam? tak penah makan la pulak :)

    ayu >> betul2.. ehh kalau utk low tea? hehe

    pia >> w'salam.. wahh nyanyi2 lak dia arini ya.. hehe

    k.noor >> rasanya lg best ngadap cucur dr ngadap nasi kut hehe

    tun >> betul tu tun :)

    liza >> k.nor goreng satu adunan tu semua licin.. mmg sedap :)

    naz >> w'salam.. alhamdulillah.. mekasih naz sudi cuba resipi ni ya..

    ratna >> betul2.. dia org pun refer pd resipi org lain gak kan.. kita jer ingat dia org terror create resipi sendiri :)

    k.nor pun biasa gak makan cucur utk dinner.. lg senang kerja kan :)

    sya >> silakan sya :)

    zu >> w'salam.. uishhh ada peminat rupanya .. hehe. mekasih :)

    try la cucur ni, insyaallah sedap :)

    Q >> w'salam Q.. tak abis lg qadha ke Q.. cpt dah nak rejab ni :)

    mas >> kena buat ni mas, sedap mas :)

    mama hawa >> w'salam ma.. mana pergi ni ma, senyap jer.. mekasih sudi rindu2 kat nor :)

    jom mencucur ma! :)

    ReplyDelete
  17. sha >> uishh baru jer abis reply komen, nampak komen sha masuk :)

    dah abis la sha, laris di pasaran nih.. kalau crab stick ada, elok la gi godek sendiri ya. dpt makan puas2 :)

    ReplyDelete
  18. Sedapnye....nk try;)


    (www.jajalee.com)

    ReplyDelete