f Secubit Garam: JEMPUT PISANG BERDURIAN

N3 Terkini

Wednesday, May 30, 2012

JEMPUT PISANG BERDURIAN

ASSALAMUALAIKUM...

Quick update ya.. bz.. bz.... bzzzzzzzzzzzzzzzzz more than a bee nih... Hari ni kena settle semua.. Semoga segalanya dipermudahkan.. amin... 


Jom layan JEMPUT PISANG BERDURIAN. Pasal apa panggil jemput? Apasal tak panggil cekodok? Sebabnya kat Tganu ni org dok panggil cekodok tp org panggil jemput pisang atau lebih tepat lagi Jepput Pisang (ni pengguaan slang Tganu, kalau tak percaya tanya Datin Chah atau nama glamornya Cik Embun dan satu lg Neelofa.. ermmm.. mmg banyak sungguh gelaran cik puan sorang ni kan hehe)


Sapa2 yg ada stok durian boleh la try resipi ni ya..  Sedap tau.. (biasanya bila beli durian pd musim durian, K.Nor akan perisikan sedikit duiran dan lecek2kan pastu masukkan dlm plastik bersih dan seal. buat 2 lapis supaya bau durian tak keluardan masukkan dlm freezer. insyaallah stok durian ni akan tahan lama dan bolehlah kita gunakan bila2 masa terutamanya di luar musim durian) Selain ada rasa pisang, ada juga rasa durian tp mcm biasa penggunaan gula tu kena pandai2 la ejjas ya sbb dah ada rasa manis dr pisang dan durian. Selamat mencuba ya.. JUMPA LAGI......  ^__^

JEMPUT PISANG BERDURIAN
resepi : K.Nor@SecubitGaram
olahan dari resipi : K.Besah @MyR
sumber : Izah Daud

Bahan:
1 1/2 cawan pisang yg dilecek
1/2 cawan isi durian yg dilecek
2 1/4 caw tepung gandum
3/4 cawan gula pasir ~ boleh dikurangkan atau ditambah mengikut kemanisan yg disukai
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
minyak secukupnya utk menggoreng

Cara:
Bancuh kesemua bahan kecuali minyak hingga sebati dan biarkan seketika.
Panaskan minyak dalam kuali dan biarkan hingga minyak betul2 panas barulah digoreng adunan cekodok tadi (gunakan api yg sederhana kuat)
Jemputkan adunan menggunakan hujung jari sambil membuat putaran pada bahagian dalam mangkuk (supaya adunan lebih membulat) dan masukkan ke dalam minyak yg panas secara berhati2.
Golek2kan cekodok tadi dgn menggunakan sudip supaya terhasil cekodok yg membulat.
Goreng sehingga masak dan bolehlah dihidangkan.


(boleh refer pada tip yg HANA kongsikan cara2 menghasilkan cekodok @ jemput pisang yg bulat2)

18 comments:

  1. Salam perkenalan,

    Sedapnya jemput-jemput durian tu...

    Di sana musim durian ke Kak Nor ?

    ReplyDelete
  2. nur hayati >> w'salam.. mekasih sudi singgah dan sudi tinggal komen..

    tak pasti sbb saya jarang keluar gi pasar payang hehe.. tp mungkin ada kut .. siam mari la biasanya kalau ada.. yg local atau durian kg belum sampai musim lg..

    kat dlm entri ada saya beritau yg saya suka buat frozen isi durian. buat dlm pack 200gm. nak guna, keluarkan dlm freezer kejap jer dah boleh buat apa yg kita nak buat dgn durian tu.. so bila2 masa jer nak buat diluar musim durian, durian dah ready :) senang kan ..

    ReplyDelete
  3. wahhhh:))
    sedap ni:) peveret2;))


    ada share blog akak kat sini.jom tengok..

    http://pelangi6767.blogspot.com/2012/05/blog-masakan.html

    ReplyDelete
  4. laskar pelangi >> mekasih sudi listkan sgnor67 ni ya.. dah komen dah td.. tp tak tau masuk ke tidak :)

    ReplyDelete
  5. emm sedapnya..bulat2 je jemput kaknor ni..terliur eka..hehehe

    ReplyDelete
  6. salam Nor jemput2 mmg sedap apa lagi ada durian mmg wangi kan,mesti try ni biasa jemput pisang je memang laris jugak klau panas2 kalau yg ni lagi lah malatop kan hee...

    ReplyDelete
  7. gudaaaaaannnnnnn nak2 ade durian tuhh waduhhh rs mcm nk balik malaya aje....cantik gebu, bulat2 plak tuh hehhee

    ReplyDelete
  8. Neelofa inda hauz!! Kehkehkeh... Kak nor nk jepput dua inggit, kerpok dua inggit? Errr kerepok xdok, bg jepput jelah semua2 stok yg ada tu...heeee

    ReplyDelete
  9. jels btl tgk jemput2 ka nor yg bolat2 nih...lia selalu x berjaya buat mcm ni la kak..kene tgk tips kak hana nih....

    ReplyDelete
  10. wahh.. jemput pisang campur ngan durian.. sedap! tun xpenah buat lg jeput durian. tunggu musim durian nk buat stok jugak. skrg ni paste durian je yg ada.

    ReplyDelete
  11. memang berkenan tgk jemputx2 akak ni..cantik jer kejadian bolatx2nya tu. tunggu kak Nor jemput mkn jer lagi ni...hehe saya panggil cekodok ni kak Nor..sib baik ada jual doyan kat sini nanti boleh terai ni..hehe

    ReplyDelete
  12. Ya! ALLAH kak Nor.. tergolek-golek cekodok tu tergolekk tepi pinggan tu bulat aje tu hadoii tak pernah cuba nak kena cuba jugak ni.. gebus dan cute sangat!

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Nor...

    Saya ni 'silent reader' akak sebelum ni.
    Salam perkenalan!
    Unik pulak cekodok durian akak ni...
    Comel je rupanya.. bolat-bolat.
    Bestnya jadi orang pandai memasak ni.

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum kak
    dah byk stall durian bukak blk ni,belum sempat beli dan mkn lagik
    hehe

    apatah lagi nak buat cekodok

    ReplyDelete
  15. gebunya cekodok, bulat cam bulan...hehehehe...tengok dah terasa sedap :)

    ReplyDelete
  16. Akak.... wah nie pun menarik nie... jemput pisang berdurian... ada pisang + durian lg... sedaaapnya tuuuu... terliur plak baca bahan2 nya tu tau... tgk gambar lg... Adeeh!! meleleh air liur d buatnya.. Hehhee

    ReplyDelete
  17. eka >> meh la cuba eka, sedap :)

    k.noor >> w'salam kak noor.. mmg wangi dan sedap kak :)

    nak lebih melotop kena gu dgn kopi O panas :)

    sabar >> meh la balik.. hehe

    chah >> hahhaah.. gelak guling2 mek weh... apa order2 nih.. gi godek sdiri.. kang sang arjuna nak makan nun :P

    lia >> lia, biasanya kalau adunan jemput kita banyak air, atau lembik sbb banyak pisang, tu yg buat jemput kita jd lepek.. kena tambahkan tepung biar adunan pekat sket baru dpt hasil jemput molat2.. tp kalau terlebih banyak sgt mmg jemput jd bulat tp jemput kita keras.. cuba lia try resipi akak ni, insyaallah adunan tu dah sgt cun, jemput yg dihasilkan molat2 dan tak keras.. just nice :)

    tun >> lain kali buat stok cam akak ya.. senang, anytime nak durian, dah ready dlm freezer :)

    nieza >> nanti la akak buat lagi akak jemput nieza ya.. :)

    sha >> yg tergolek tu sbb dia nak gi cari mulut sha la tu kut :)

    cupcakeskembang3bulan >> panjangnyer id hehe

    w'salam.. mekasih sudi SR tp lebih terima kasih sbb sudi bersuara :)

    tak ada org buat lagi kan cekodok pisang bergabung dgn durian kan.. hehe.. saya tak pandai mana pun.. semua atas izin Allah.. meh la main masak2.. kalau tak ada usaha tak berjaya gak.. so jgn hanya ada keinginan tp tak ada usaha.. kena rajin, jgn putus asa kalau sekali dua buat tak menjadi.. practise makes prefect... insyaallah satu hari nanti pandai la tu :)

    pia >> w'salam... cpt beli pia :)

    diana >> jom try D.. :)

    ReplyDelete
  18. fidah >> kalau dpt ngap lg sedap tu.. try la ya.. saya nak offer yg ni pun dah lama habis :)

    ReplyDelete