f Secubit Garam: CRISPY WAFFLES

N3 Terkini

Saturday, August 30, 2014

CRISPY WAFFLES

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama K.Nor tercari-cari resipi waffle yg crispy di luar dan lembut di dalam. Terbayang-bayang kesedapan waffle kat AnW. Memang suka sangat dengan waffle AnW tu.. Sejak ada WM baru ni, mula la duk menggugel resipi kat internet. Mula2 aritu menerai satu resipi yg ingatkan jenis crispy tp bila dibuat, keras ler pulok..

Percubaan kali ke2 menggunakan resipi lain pada pagi raya baru2 ni (kalau org lain, pagi raya dengan ketupat, rendang, nasi minyak, nasi himpit dan lain-lain tp K.Nor serve anak-anak dengan waffles .. khelassss gitu hehe.. yer la, si tukang masak tau anak-anak ni jenis tak suka sangat makan yang heavy pagi-pagi. kalau dpt yg ringan, tambah lagi jenis western, lagi la dia orang suka.. ) Alhamdulillah.. lebih baik dari yang sebelumnya tapi masih tak capai tahap kepuasan anak tekak K.Nor (pergghhh.. standard tinggi tuuu hehe) Pastu kali ke3 buat, masih resipi yang sama tapi lepas tu dapat idea untuk menderhaka pada resipi untuk menghasilkan waffles yang lebih crispy dan lebih sedap..


Akhirnya, 2 hari lepas baru la berkesempatan mengedit resipi yg asalnya dari Allrecipes.com. Edit situ sikit, sini sikit.. Alhamdulillah.. hasilnya lebih baik.. dan lebih menepati citarasa anak tekak K.Nor sekeluarga.. Waffles yg crispy di luar dan lembut di dalam.. Kalau resipi asal menggunakan minyak, K.Nor tukar kepada butter yang dicairkan (biasanya kalau batter yang diletakkan minyak atau butter yg panas, insyaallah batter tersebut menghasilkan kuih yg garing/crispy seperti karipap, cucur dan lain-lain..). K.Nor juga tambah sedikit lagi gula disebabkan waffles yg dihasilkan menggunakan resipi asal agak tawar. K.Nor tak la tambah banyak sangat, sekadar boleh dimakan begitu aje.. (K.Nor memang suka ngap waffle gitu aje.. sedap.. sebab tu perlu ditambah sedikit gula pada adunan sebab adunan asal hanya menggunakan satu sudu besar aje gula castor.. memang tawar sangat..)

Pada yang nak mencuba resipi waffles olahan K.Nor ni dialu-alukan.. dan kalau yang nak cuba resipi asal, juga dipersilakan.. no problemo ... Resipi asalnya di SINI ya dan resipi yg K.Nor letak kat bawah ni adalah setengah adunan dari resipi asal sebab dengan 1/2 adunan tu, boleh menghasilkan 6 - 8 keping waffles (mengikut saiz waffle maker masing-masing ya)

CRISPY WAFFLES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 biji telur A
1 cawan tepung serbaguna/gandum
2 sudu kecil baking powder
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan butter yg dicairkan
1 1/2 sudu besar gula castor
1/2 sudu kecil vanila

Cara:
Panaskan waffle maker.
Ayak tepung bersama baking powder.
Pukul telur hingga betul-betul kembang.
Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
Apabila waffle maker dah panas, masukkan sesenduk adunan/batter dan ratakan.
Tutup penutup waffle maker dan masak sehingga waffle masak (golden brown/keemasan)
Hidangkan panas bersama jem atau madu atau juga bersama aiskrim mengikut kesukaan masing-masing.


25 comments:

  1. Sedapnye k.nor....ank2 sya pun suka waffle ni. Penah wat yg agak rangup gak guna yis. Sya nk try yg ni lak la in syaa Allah. Tenkiu for sharing...

    ReplyDelete
  2. Salam kak Nor. Wah! Rindu...lama betul X jjcm (jln2 cuci mata) kat sini. Sue pun suka Waffer yg rangup2 gitu kak.. Tenkiuu share...

    ReplyDelete
  3. resepi akk saya kunci terus utk waffles family saya ^=^

    ReplyDelete
  4. Dimana nak dptkan dapor waffle ye kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cari kat pasaraya besar atau boleh check kat groupon.. selalu saya nmpak ada offer waffle maker kat situ

      Delete
  5. kat lazada ada jual...bwah rm70 je...tgh ada sale skrg nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. saya beli kat lazada tak sampai RM40.. murah ..

      Delete
    2. yup. saya beli kat lazada tak sampai RM40.. murah ..

      Delete
  6. Replies
    1. salam kak Nor..adunan saya tak berbuih

      Delete
    2. w'salam.. tk berbuih? maksudnya? kalau adunan waffle tak sama mcm adunan pancake, bila kita masak ia jd berlunga/berbuih..

      adunan ni dah kerap k.nor buat dan kawan2 pun dah ramai yg cuba.. alhamdulillah mendapat fedback yg sangat menggalakkan.. mungkin ada silap kat mana2 kut masa membancuh atau bahan yg digunakan dah tak elok spt baking powder (maybe masuk angin kut)

      Delete
  7. salam kak.. kalau guna telur size b camne ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. telur B kandungan putih telur kurang dr telur A, kalau digunakan maybe adunan sedikit pekat

      Delete
  8. as salam kak..kalu susu segar ganti ngn susu cair leh x?
    tq..

    ReplyDelete
  9. Assalam kak Nor. Terima kasih kongsi resepi kak. Terbaik yang saya pernah cuba setakat ni :) Hasilnya waffle tak berminyak & tak muak rasanya

    ReplyDelete
  10. kak nor, saya pernah terbaca kalau nak rangupkan waffer guna buttermilk..tapi xsure la ranggup macam mana..sbb belum rajin nak cuba..hehehe

    ReplyDelete
  11. kak nor, saya pernah terbaca kalau nak rangupkan waffer guna buttermilk..tapi xsure la ranggup macam mana..sbb belum rajin nak cuba..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. utk resipi ni tak perlu guna buttermilk, mmg dah cukup rangup. kena bakar betul2.. insyaallah rangup hasilnya.. ramai yg dah cuba dan puas hati dgn kerangupannya.. insyaallah

      Delete
  12. Time kasih kongsikn resepi... Dah cuba tp ada kederhakaan sket... apa pun terrrbaikkkss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..

      tak jd hal bab derhaka.. k.nor pun mmg selalu derhaka gak bila masak apa2 kan.. hehe dh jd trademark :D

      lgpun kita buat dia, buat jer la ikut keselesaan kita ..

      Delete
  13. Kak nor, thanks a lot..so far ni resepi yg plg best pernah sy try buat..gugel jumpa resepi ni trus buat..puas hati..tp yg xbestnya tepung mmg tinggal 1 cup je td..so dpt 1 adunan jela..3kpg. Hahahah

    ReplyDelete
  14. Kak nor, thanks a lot..so far ni resepi yg plg best pernah sy try buat..gugel jumpa resepi ni trus buat..puas hati..tp yg xbestnya tepung mmg tinggal 1 cup je td..so dpt 1 adunan jela..3kpg. Hahahah

    ReplyDelete
  15. salam k.nor..lau adunan pekat nk tmbah pe ye..?susu ke butter..?

    ReplyDelete
  16. mnta izn gna rspi ni ya...tq sbb kngsi rspi waffle

    ReplyDelete