f Secubit Garam: AYAM PANGGANG CHUYA

N3 Terkini

Tuesday, August 26, 2014

AYAM PANGGANG CHUYA

ASSALAMUALAIKUM...

Masa duk mencari2 resipi ayam panggang dengan bantuan pakcik gugel baru2 ni, K.Nor tertarik dengan resipi dari blog Intai Dapur. Kaedah menyediakan sos atau bahan perapan ayam tu yg sedikit berbeza dari resipi yg lain, di mana cili boh/mesin perlu dimasak dengan gula melaka terlebih dahulu hingga pekat. Pada pendapat K.Nor, kaedah ni akan menghasilkan rasa cili/sos yang lebih sedap. Biarpun kaedah ni mengambil lebih sedikit masa utk disediakan berbanding dengan resipi lain yg hanya bancuh sekaligus semua bahan-bahan perapan dan terus dilumurkan pada ayam, org kata worth it atau berbaloi bila dicuba .. insyaallah...

Tapi utk makluman, K.Nor tak ikut direct resipi/bahan yg digunakan dlm resipi yg Liza share tu. Bukan nak memandai-mandai derhaka resipi org lain, cuma sekadar menambah itu ini, mengikut citarasa K.Nor jer.. Bila kita masak sesuatu, kita rasa perlu tambah bahan ni sket, atau nak kurangkan itu sket, tak jadi masalah.. Kita masak ikut selera ahli keluarga kita yg nak makan. Dan kadang kala kita tak masukkan sesuatu bahan tu disebabkan tiada stok bahan tersebut di dapur kita kan.. Dan mungkin juga kita nak sub bahan tersebut dengan bahan yang lain.. So tak jd masalah kalau kita nak edit sesuatu resipi tu.. Kita yg masak dia, tak gitu ^___^



Alhamdulillah.. hasil dari resipi yg ditokok tambah tu telah menghasilkan ayam panggang yg sangat enak.. tu kata my food tester. Gravy yg dihasilkan memang menjilat jari... Ayam ni K.Nor panggang dlm oven jer.. Kalau nak panggang dalam kuali ajaib pun boleh dan kalau nak buat stail bbq lagi la sedap sbb dipanggang atas bara api.. Terpulang pada citarasa masing-masing ya...

Terima kasih pada Liza yg berkongsi resipi Ayam Panggang dan juga buat owner asal resipi tersebut. Disebabkan K.Nor dah edit beberapa bahan pada resipi tersebut jd K.Nor letak resipi tu dgn nama baru ya.. Kiranya diberi IC baru la kan.. hehe... Dibawah resipi baru ni, K.Nor akan letak resipi asal yg K.Nor ambil dari dapur Liza.. 


Selamat mencuba resipi AYAM PANGGANG CHUYA ni.. Mudah2an kena dengan selera :)

AYAM PANGGANG CHUYA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
A ~
1 sb gula nisan ~ boleh gunakan gula melaka jika tiada gula nisan
2 sb gula perang
3 sb cili mesin
1/2 cawan air

B ~
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 in halia
1 in kunyit hidup
2 btg serai

1 ekor ayam
1 sk serbuk lada hitam
1 sb kicap
2 sb jus limau nipis/kasturi
1 sudu kecil garam

Cara-cara:
Ayam dipotong kecil atau boleh juga dipotong 4. Bersihkan dan toskan hingga kering.
Masak bahan A sehingga pekat.
Kisar bahan B dan masukkan ke dalam bahan A. Gaul hingga sebati.
Kemudian lumur rata pada ayam dan perap 3 - 4 jam (lagi lama lagi baik)
Panaskan oven dengan suhu 220C dan panggang ayam hingga masak. (boleh juga dimasak menggunakan pemanggang ajaib atau dibakar menggunakan arang/bbq)


~~~~~ # ~~~~~

AYAM PANGGANG
sumber : Liza@Intai Dapur

Bhn2 A:
3 s/b cili boh
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air
- masak semua hingga pekat

Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada hitam
5 s/b madu
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt

- blend bhn A dan B bersama2..
- lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam.
- lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak..

Lebihan bhn perapan tu Liza masak hingga betul2 pekat dan curah atas ayam panggang masa hidang...



4 comments:

  1. Ayam ni kalau makan dengan nasi minyak pun best!

    ReplyDelete
  2. aduii terliurrr nya tengok ayam panggang tu, kena tunggu balik dulu lah sini ayam nya semua dah kena potong2 kecik best nya ayam sekor or pootong dua je baru isi nya lembut kan nor..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum nor..berkilat2 jer nmpk ayam panggang noor ni....mmg btul2 nmpk menyelerakn..

    ReplyDelete