f Secubit Garam: SPICY FLORAL EGG BENEDICT

N3 Terkini

Tuesday, August 7, 2012

SPICY FLORAL EGG BENEDICT

ASSALAMUALAIKUM..

Saja main2 kat dapur petang smlm masa duk masak lauk utk berbuka. Sebelum ni K.Nor dah try buat utk kali pertama, tapi dek kerana capsicum yg ada tak besar sgt, jd telur melimpah keluar. Kena pulak telur yg ada kat dapur hanya gred A. Kali ni ngam2 jer kejadiannya sbb K.Nor guna (baca: gi beli capsicum lain ler.. hehe) capsicum yg lebih besar saiznya dan K.Nor kurangkan sket part putih telur tu. Alhamdulillah.. menjadi dgn elok jer.. Tak tau nak bagi nama apa, jd K.Nor panggil jer dgn nama  SPICY FLORAL EGG BENEDICT..  fanjang funyer nama kan.. hehe


Kalau nak tau, ni gara2 cabaran atau permintaan si hero sulung mintak si tukang masak buat spt dlm gambar yg pernah dia tengok kat web mana ntah.. Dan K.Nor pun pernah tengok kat fb kalau tak silap. Sekali tengok berkenannyerrr.. cantik sgt dan terus simpan hajat nak buat. Bila K.Nor siap buat smlm K.Nor panggil dia ke dapur, seronok dia tengok bila telur tu dah menjadi. Dengan telur tu, K.Nor letak dlm roti burger dan terhasillah SPICY FLORAL EGG PATTI..  Utk anak2 kecil tak sesuai kut sbb diletakkan dlm capsicum melainkan anak2 tu tahan pedas. Tapi capsicum ni mana la pedas pun, wangi dan sedap jer.. :)

(burger ku kosong jer, lupa nak letak salad bagai.. haishhh... ) 

Sesuai dibuat breakfast dan kalau dlm bulan Ramadhan ni, sesuai dibuat juadah bersahur tapi si hero ku dah ngap lepas solat tarawih :) 

Saja lah letak resipi kat sini, kut2 ada yg nak menerai..

SPICY FLORAL EGG PATTI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
capsicum ~ merah/hijau
telur ~ saiz B
roti burger
mentega
slice cheese
salad, timun
sos cili
mayonis

Cara:
Hiris capsicum secara melintang dgn ketebalan 1 cm.
Belah 2 roti burger dan sapu dgn sedikit mentega.
Panaskan frying pan dan goreng roti tadi hingga garing bahagian yg dibelah (gunakan api sederhana). Ketepikan.
Dengan menggunakan pan yg sama, letak capsicum yg dihiris tadi dan biarkan ia masak lebih kurang 30 saat (supaya bahagian bawah capsicum tu rata dan bila kita letak telur tu nanti, ia tak tembus keluar)
Pecahkan telur dan letakkan secara perlahan2 dibahagian tengah capsicum. (sebolehnya biarkan bahagian kuning telur berada di tengah2 supaya lebih cantik hasilnya nanti)
Tutup dgn penutup dan goreng hingga bahagian putih telur masak. (terpulang samada ingin kuing telur masak terus atau masih cair2 lagi ~ 1/2 masak)
Angkat dan letakkan ke atas roti burger tadi yg dah letakkan cheese dan sayur2 lain.
Picitkan mayonis dan sos cili.
Sedia utk dimakan..



15 comments:

  1. kretifff ..........
    cantikkkkk....
    2 in 1...
    telur dan sayur...
    like beratus kali....

    ReplyDelete
  2. kita pernah tengok dalam fb tapi cantikkkkkkkkk lagi yg Kak Nor buat, kalau saya pasti tenunggggggggg jer tak mo masuk dlm roti burger, hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnye..egg benedict tu apa ek?? selalu dengar tapi tak tahu.

    ReplyDelete
  4. ASSALAMUALAIKUM..

    mas >> tq mas :)

    sari yusa >> tu la kan.. kat buku resipi ke apa nama acc tu kan..

    kalau tenung jer, rugi la .. sedap tu :)

    ibu lala >> cuba taip egg benedict kat google dan klik images..

    ReplyDelete
  5. mau maaauuuu....cun ahh kak nor...cayalah hhehe

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum kak

    oooo,guna capsicum rhupenya

    pia dok tenung la kat FB lame2,hihi

    ReplyDelete
  7. Semalam duk tgk kat fb,igtkan SM kak nor uyg kale tuh,rupanyer capsicum,adoiiyaii xpasan toi..nmpk cantik kak nor,kreatif uuu..

    ReplyDelete
  8. cantik!
    letak sos skit..sedapnyaaa..

    hehehe

    ReplyDelete
  9. lor.. ingatkan yg merah keliling tu sos.. hehe...

    ReplyDelete
  10. Biarkan ia masak lebih kurang 30 jam (supaya change bawah capsicum tu rata dan Bila kita atur telur tu nanti, ia tak tembus keluar)--> Lamanya nak masak k.nor sampai 30 jam... 30 minit ke?

    ReplyDelete
  11. jaja >> cuba baca balik.. saya tak taip 30 jam tp 30 saat..

    ReplyDelete