f Secubit Garam: Nasi Goreng Tomyam

N3 Terkini

Saturday, January 22, 2011

Nasi Goreng Tomyam

Dah lama betul tak buat nasi goreng. Kali ni buat sekuali besor utk menampung isi perut 6 beranak. K.Nor buat Nasi Goreng Tomyam, resipi Rabiatun. Sedap Tun, kena pulak buat pedas2 sket dan makan dgn keropok keping@ikan.


K.Nor mintak izin ya Tun, nak share resipi Nasi Goreng Tomyam tu kat sini.. Mekasih ya.. :)


NASI GORENG TOMYAM
resipi : Rabiatun

Bahan:
2 mangkuk nasi putih
7 ekor udang sederhana besar-dibuang kulitnya, tinggal bhgn ekornya
2 ekor sotong-diptg ikut suka
1 keping isi ayam-dihiris nipis
5 ulas bawang merah-dihiris halus
3 ulas bawang putih-dihiris halus
3 tbsp perencah tomyam knorr
4 biji cili api (diketuk)
1/4 btg carrot- diptg memanjang
sedikit kobis
1/2 btg seleri-dihiris serong2
1 btg serai-diketuk
1 biji telur- dikacau terlebih dahulu
minyak untuk menumis


Cara:
1). Tumis bawang, serai hingga wangi.
2). Masukkan perencah tomyam (boleh tambah sedikit air takut ia cepat hangus pula), masukkan pula ayam dan cili padi. Kacau.
3). Masukkan udang dan sotong, serta sayuran lain. Gaul.
4). Masukkan nasi, kacau sebati dan rata. Alihkan nasi ketepi, tuang telur dan biarkan sekejap dan kasi telur tu hampir beku, barulah dikacau keseluruhannya. (ini utk mengelakkan ianya hanyir).

14 comments:

  1. salam kak nor,
    yummy...belum mamam nasik lagi ni...mai sepinggan...keropok sekalik...ekekekkeke

    ReplyDelete
  2. salam kak nor..
    cantiknya telur tu..mmg tangan kak nor ni org kelantan kata ada patat siput..buat apapun nampak menarik

    ReplyDelete
  3. Salam K.Nor,

    Haa langkah kanan saya ni, baru je nak gali2 secubit garam ni cari resepi nasi goreng tomyam..mcm org mengantuk di sorong bantal lak...hehe

    mekasih ye k.nor!

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor,

    perencah tomyam knorr tu jenis pes ke kiub?

    ReplyDelete
  5. Kak nor..mas pun selalu wat nasi goreng tomyam..sedappkan....
    perhh...telur bentuk love tu...cantikk..

    ReplyDelete
  6. salam kak...

    sedapnya.... mr.mama ni salah sorang penggemar nasi goreng, masuk dlm list nasi goreng tomyam kak nor ni...tqvm...

    ReplyDelete
  7. salam kak...:p~ mmg sodap nih!anta seperiuk sini kak.. :))

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    1st time nengok nasi goreng tomyam. HEhehe tak peka langsung.

    ReplyDelete
  9. hani >> wahh nak complete set ya.. hehe

    suri >> 1st time dengat patat siput, kalau patat kain biasa la.. hehe.. bahaya sebut patat nih, kalau org luar maksud dia lain :)

    wan >> oooowhhh patut la rasa nak buat nasi ni td :).. slmt mencuba ya wan.. :)

    ReplyDelete
  10. atie >> k.nor guna yg paste, nak guna yg kiub boleh gak kut.. tp kurang umphh sket la.. kena lebihkan sket kalau nak sedap

    mas >> lap u.. lap me.. hehehe

    tu la mas, buat pedas2 sket.. mmg yummy :)

    ira >> jom buat ira... sedap nih :)

    ReplyDelete
  11. mr mama >> try la mr mama, insyaallah sedap nih.. lebihkan sket paste tu lg sedap.. pastu tambah cili padi lebih2.. wallahhh!!

    del >> erkkkk!!! akak tak goreng dlm periuk, akak goreng dlm koli.. hehehe

    sam >> lorrr.. naik beca ke sam.. dah lama org duk buat nasi goreng tomyam tau, nasi goreng sardin pun ada.. sedap! :)

    ReplyDelete
  12. salam kak...kak klu x abis kan letak dlm rice cooker to keep warm..itulah akak antakan ke sini..:))

    ReplyDelete
  13. Tbaek nie... Boleh laa nk try bt nt...

    ReplyDelete