f Secubit Garam: Roti Poket

N3 Terkini

Sunday, January 30, 2011

Roti Poket

Salam buat semua.. Meh layan Roti Poket MamaZieza nih.. Dah tengok MamaFami buat, CMGebu pun dah buat. Baru2 ni nampak K.Anim pun buat, tu yg rasa diseru2 nak buat gak. Kebetulan bread crumbs mmg dah sedia ada kat dapur. Tapi bread crumb tu kaler putih bukannya oren cam yg Mama dan lain2 guna.. Tak kisah la kan, jadi gak tau cuma kaler yg terhasil tak sama la dgn org lain.. Janji sedap dan enak udah ler..


Bimbang gak masa nak buat ni, kut2 tak menggelembung atau yg parah lagi, bahagian tepi tu terbukak balik bila time goreng. Tapi alhamdulillah.. semua berjalan dgn baik sekali. Tak terbukak tepi tu dan menggelembung dgn elok. Ada yg gelembung sakan, sampai cam nak meletop jer.. hehe.. Memang sedap makan Roti Poket ni, rangup jer roti tu.. 


Mama, izin ya, Nor nak share resipi tu kat sini pulak.. Tapi ampun ya Ma, Nor tak buat inti spt dlm resipi, Nor guna inti sardin dan tuna jer.. Tq...  :)


ROTI POKET
resipi : MamaZieza
sumber : CMGebu

Bahan:
· Serbuk roti
· Telur
· Mayonis
· Cream cheese
· Lada sulah / lada hitam
· Ayam
· Bawang Besar hiris
· Cili Benggala potong dadu
· Daun salad
· Roti Gardenia jgn lupa..



Roti:
1. Lapiskan dua roti
2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti..
4. Celupkan dlm telur n serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan. Confirm akan menggelembung.
5. Toskan.

Inti
1. Tumiskan bawang
2. Masukkan cili benggala
3. Masukkan ayam n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & Cream cheese
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..

Cara hidang:
1. Potong 2 roti yg telah digoreng (guna gunting cantik sikit)
2. Letakkan daun salad
3. Masukkan inti yg siap dimasak

9 comments:

  1. sedapnye=)breadcrumbs tu k.nor beli katne?or buat sndiri?

    ReplyDelete
  2. salam kak nor..cantik je kalau kak nor yg buat..penah try buat kan tapi cam biasalah ..terbuka lapis tu lah kak nor..nak kena guna petua apa ye..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak..mmg cun roti poket ni..kreatif betul perekanya kan kak..nak 2 :))

    ReplyDelete
  4. shanteekkk nyaaa roti poket kk nor ni..menggudaa... breadcrumb ada, roti lak tak de,,tak pe nanti nanti nak try jugak..suke tengok daun salad yg jelir2 tu :)

    ReplyDelete
  5. akak.. zura br je wat semlm.. tp MALAS VERSION punyer.. ekeke.. zura goreng nugget.. then patah2kan... sumabt dlm roti ni.. dgn salad tomato then curah mayonis dgn sos kuning yg zura jual tu.. sedap gile kak.. ekeke..

    ReplyDelete
  6. semua bahan dah ada...mas pun nak buat nanti...he..he...
    terliur betul tengok roti pokek akak ni...

    ReplyDelete
  7. Sedapppnyaaa....huhu, sini hujan tak henti2...alahh pesal roti akak tu menggoda sangat nihh..huhh..

    ReplyDelete
  8. zawani >> k.nor beli kat mee soya

    suri >> tak ada petua apa2 pun yg k.nor guna, mungkin suri kena tekan2 sket kat hujung bulatan tu bg rapat

    del >> tu la.. mamazieza tu mmg kretip :)

    ReplyDelete
  9. izah >> hihi.. mcm2 la izah ni.. tang salad jelir2 pun suka ya.. hehe

    zura >> sos tu mmg ngam makan dgn apa pun kan.. mmg best :)

    mas >> dah buat belum? ke akak dah terlepas ketapi :)

    CMGebu >> heee... kan che mat dah buat dulu.. thanks to mamazieza dah create resipi yg best ni kan :)

    ReplyDelete