f Secubit Garam: Sotong Bersos Plum

N3 Terkini

Friday, January 7, 2011

Sotong Bersos Plum

Pagi td masa duk fikir2 nak buat apa dgn 1/2 kg lg sotong balance buat Sambal Sotong baru2 ni, teringat nak buat stail Udang Bersos Plum yg dimasak semalam. Memang suka dgn keenakkan rasa masakan udang tu. Rasa tak puas makan smlm tu yg plan nak tukar ke sotong pulak. Kebetulan jenguk blog, nampak Mas pun cakap sedap kalau tukar ke sotong. hehehe.. apa lagi, terus aje godek utk menu lunch arini. Mas, K.Nor buat dulu! hehe.. Sedap Mas... Along bukan main lg suka. Sos plum pun dah tinggal ciput, nak kena rembat lg 2 botol kut.. haha.. senang kan kalau dah ada stok kat dapur. Resipi ni rasanya mmg boleh kita gunapakai utk bahan2 lain spt ayam maupun ikan. Cukup menyelerakan bila makan dgn nasi panas2 tambah lak tengah hujan ni. Dah 2 hari hujan tak berhenti.. sejuk sungguh! Mula la perut mintak diisi jer..


Ok2.. balik pd n3 hari ni, maaf ya Che Mat, K.Nor dah derhaka bahan utamanya. Tak per kan, sbb menu ni sgt2 mabeles. Mintak izin sekali lg nak share resipi tu kat sini ya... Tq..

Mana2 yg nak cuba menu ni dgn menggunakan sotong, tukar aje penggunaan udang tu ke sotong ya.. Jgn lupa lepas toskan sotong tu, goreng dulu sekejap dlm sedikit minyak dan angkat. Air sotong yg keluar tu boleh digunakan balik dlm masakan.


UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak sbb tak ada stok
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

* K.Nor tambah 7bj cili padi yg dihiris serong utk lebih rasa pedas dlm masakan ni.

13 comments:

  1. salam kak nor..

    resepi ni wajib try nati sb anak saya suka amat sotong..hehe

    nk kene beli sos plum nih..
    nati nk share yer..mohon izin..

    ReplyDelete
  2. salam kak nor,
    memang sungguh terliurla kak...dr dapur cmg ke dapur mas dan sampai lak ke dapur akak ni...mana nk pi cari sos plum kat finland ni nk msk mcm ni jugak...buah plum ada la...haha boleh ker?..hehe

    ReplyDelete
  3. peerrrrhhhh...kak nor, wat meleleh air liur mas jer....tngh sabar nk buat esok....he..he..
    sedapp kan kak nor....udang tadi pun licin bebudak tu makan.....
    tak pe...mas makan sotong kak nor dulu..esok baru mas wat lak....he..he..
    good idea k.nor, beli sos plum lebih wat stok...mas tadi pun letak cili padi sikit...
    sedappkan rasa masam, manis dan pedas tu bergabung...

    ReplyDelete
  4. Salam kak nor, kak, saya tadi nampak sotong kat pasar, mula terdetik kata, kalau masak guna plum sos, sedap agaknya...tengok2 akak dah buat dulu...waaaaaa..terima kasih sudi derhaka yeaa..saya terharu..huhu..lepas ni nak masak kambeng sos plum pulak...hehe...jiyaa..kambeng 2 kg!!

    ReplyDelete
  5. arrgghh...malam ni mimpi sos plum nampaknya!!huuu

    ReplyDelete
  6. salam kak

    ooo,sutun pon blh..yum3

    10q kak ;)

    ReplyDelete
  7. waaa... cam ni ita nak kena cari sos plum jugak la... semua dah mula memelam la pulakkk....

    ReplyDelete
  8. salam kak nor..tambah nasi sepinggan lagi..sedap kak nor masak ni :)))

    ReplyDelete
  9. sarah >> mmg sedap ni.. try la.. kalau anak2 kecik nak makan takyah la tambah cili pd cam k.nor buat tu ya..

    nieza >> salam nieza, smlm akak dah buat versi udang, tak perasan ya.. :)

    boleh gak kut, blend buah plum yg ranum tu.. hehe..

    mas >> nanti pakat angkut 2 botol sorang ya wat stok.. hehe..

    ha'a sedapkan bila letak cili padi sket, lg kick! :)

    ReplyDelete
  10. CMG >> salam che mat, derhaka k.nor tak kena pancung kan.. hehe

    hahahha.. agak2 tersedak tak jiya kena seru2 nih.. ke kamben dia yg tersedak kut hihii

    izah >> heheh.. esok kan sabtu, boleh la gi cari kat giant.. tak pun gi ahad ni.. angkut lebih sket wat stok.. :)

    pia >> salam pia comel.. akak rasa kalau buat dgn ayam dan ikan yg isi putih spt bawal, tenggiri, talapia pun sedap nih.. try la..

    ita >> rugi kalau tak cuba ni ita.. dah la senang nk buat, rasa pun mabeles! :)

    ReplyDelete
  11. del >> wahhh.. siap bertambah2 tu del! hehehehe

    ReplyDelete
  12. wah wah wah CMG... mementang la aku pengembala kambeng.. sebot kambeng jer mesti kamben aku.. tadak kamben org lain ka? muekekekkekekeeke!

    kak nor... cantek lak sotong poton camtu kan.. tp kalo dah banyak2 potong camtu tambah lak saiz kecil.. jenuh jugak. last2 terpotong habis. muekekekekkekekekkee

    ReplyDelete
  13. jiya >> kalau sutun kecik2 tak kose akak nak main kelar2 ler.. hancus lama kang.. hehe

    alaa... sebut kamben mesti otomatik ingat kat jiya.. kan jiya pengembala kamben.. suka tayang montot kamben.. hihi

    ReplyDelete