f Secubit Garam: Bingka Roti Jagung

N3 Terkini

Wednesday, January 19, 2011

Bingka Roti Jagung

Morning!!! Morning!! eh... Salam buat semua..

Semalam 1 entry jer kan.. hummmmm.... Bukan tak buat menu petang tp tak sempat nak post jer. Sehari dua ni pun agak kurang K.Nor post n3 kan. Bukan tak sihat tp penat! Dah 3 hari duk menggodek satu projek tempahan org jauh nih. Start dr pagi hingga ke malam tak ada masa sgt nak lepak2 dpn PC. Nak blogwalking cam biasa pun tergendala. Sekadar BW mana2 yg sempat jer, pastu sambung balik dgn projek. Lepas jer settle lunch, solat dll terus start projek sampai la ke awal malam. Fenat... fenat... Tapi tak per lah.. buat dgn penuh keikhlasan tanda kasih.. Tak boleh nak citer lagi bab projek tu ya.. bukan besar2an pun, kecik2 jer tp tak pernah buat banyak2 cam gini. Nanti la bila dah settle semua, insyaallah K.Nor citer ya...


Kita balik pd n3 pg ni... Bingka Roti Jagung. Reispi yg diambil kat TiffinBiru, pernah nampak kat rumah Yatie, Hana..ermm sapa lg ek.. Sori la kalau tak sebut satu persatu.. Memori sudah agak berkurangan lately.. Dah tuo ni kan... Bulan depan angka umur bertambah lagi.. angka yg tak boleh diterbalikkan utk mencari umur yg lebih muda.. erkkkk... melalut lg... Balik pd bingka ku.. hihii... SEDAP!! Rasa cam puding roti jer sbb K.Nor tak guna santan tp guna campuran susu cair dan susu fresh. Bakar lak garing2 sket.. wallaaa... best wooo.... K.Nor tak buat 1 adunan penuh rasa cam banyak jer. Nak buat 1/2 adunan rasa tak padan dgn loyang tu. Last2 K.Nor buat 2/3 adunan, guna telur 2 biji.. Pastu bahan2 lain pun sukat 2/3 dr sukatan asal.. alhamdulillah... menjadi dan sedap!

Beralaskan suratkhabar jer tu sbb sambil buat bingka ni sambil jalankan 'projek' ku itu :)

Mintak izin ya Che Mat, K.Nor nak kopipes resipi yg K.Nor amik kat TiffinBiru.. psst!! Jgn cuti lama2 ya... kang ramai yg meroyan tak leh tengok entry2 terbaru dr TiffinBiru.. :)


BINGKA ROTI JAGUNG
sumber : CMGebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A (2bj)
150 g gula kastor (100gm)
100 g mentega, dicair dan sejukkan (mat guna 70 gram) (60gm)
1/2 camca teh garam (1/3 sudu kecil)
300 g roti putih, didadu kecil2 (200gm)
200 g tepung gandum (130gm)
1 liter santan (670ml )
1 camca teh esen vanilla (2/3 sudu kecil)
200 g jangung krim dalam tin (130gm - nak letak extra pun tak per)

CARA MEMBUATNYA :-)
Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminum tadi dengan mentega.
Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
CATATAN MAT GEBU :- Resipi ini akan menghasilkan kueh bingka roti jagung berukuran 9 inci x 9 inci x 2+ inci. Kalau nak buat kecik, bahagi dua resipi diatas (untuk telur tu kalau buat 1/2 adunan, mat syorkan 1 biji telur + 1 kuning)

*updated:
utk Izah yg nak kerja senang tu.. hehe
sukatan bg 2/3 adunan yg K.Nor buat, ada dlm kurungan (font italic)

15 comments:

  1. sedapnya,suka bingka roti. x pernah try lagi letak jagung

    ReplyDelete
  2. rajin betul kakak ku yg sorang niii...dh sihat ke? ;p

    ReplyDelete
  3. saveme_zero >> mmg sedap, try la .. :)

    pia >> alhamdulillah.. dah hampir pulih spt biasa.. tekak pun dah ok.. tq2 :)

    ReplyDelete
  4. arrgghh...bingka roti jagung, sedappnya...nak 10 ketoi kak nor.....he..he..

    ReplyDelete
  5. salam nor,
    wah project apalah tu ya..kasi kita suspense aje ni..heheh kita nantikan..sementara tu nak bingka roti jagung ni..

    ReplyDelete
  6. ala kak nor ngapa tak letak je sukatan kak nor tu..haha.. ni mmg dasar malas nak kira neh..nak senang je kerja kan..kiki...

    apa pun mmg nampak sedap la bingka ni..nak try jugak nanti..tunggu kalau kepala ni ingat nak beli jagung

    ReplyDelete
  7. Bingka roti jagung 5 bungkus!!! Sedapnye kak...terliur tengok! :D

    ReplyDelete
  8. mas >> hamboiii adik sorang ni.. kuatnyer makan! nah seketul jer tak leh banyak2 :P

    izah >> ish3.. nanti akak letak k :)

    ayu >> alaaa projek kecik2 jer.. org tak biasa buat jd la gempak sket :)

    love >> erkkk!! 5? ada 3 kepala jer kat rumah tu kan.. ni mesti love nak 2kpg exta ya.. hehe

    ReplyDelete
  9. k.nor..ayu demam nie...kalau makan bingka roti jagungmu sure sedap kan??
    eheheh

    PS: tahniah rezeki semakin bertambah siap dapat tempahan dr orang jauh lagi...tahniah kak nor

    ReplyDelete
  10. salam kak nor..
    bingka kalau part yg kerak2 tu sy suka..tgk yg akkk punya buat sy teringin plak..

    ReplyDelete
  11. memang sedap bingka ni.. pernah buat sekali dulu.. resepi chef azimah mansur.. tp sy copy dari FP kak rinnchan... rasanya ni resepi yg sama ni..

    ReplyDelete
  12. K nor kami tengah skodeng roti kat dapur k nor ni. jgn marah ye.

    ReplyDelete
  13. salam k.nor

    sedapnya tengok kak nor..nanti nak belajar buatlah..kalau bingka biasa suami suka..yang ni tak penah cuba lagi..

    ReplyDelete
  14. kak nor, sedapnya...hari tu dh masuk list tapi tak buat2 lagi nengok akak buat ni baru teringat blk...hehe

    ReplyDelete
  15. salam kak

    kerak nya yg pia suke,hihi

    ReplyDelete