f Secubit Garam: Asam Pedas Ayam

N3 Terkini

Wednesday, January 12, 2011

Asam Pedas Ayam

Duk pusing... pusing cari idea nak masak lauk apa utk hari ni. Mula2 nak buat kuah singgang, ehhh.. tengok ayam ada sket, rasa nak buat Sup Ayam. Bila dah nak tumbuk bawang merah dan bawang putih.. alih2 corner tang ke lain.. Teringin nak buat Asam Pedas Ayam la.. Bila ingat Asam Pedas Ayam, teringat la kat Bini Si Wahid yg come lote nun.. Pernah dah buat dulu resipi ni masa duk dlm alam MyResipi.


K.Nor mmg suka letak halba kalau masak Asam Pedas, wangi jer. Tp tak letak banyak la, dlm 1 sudu kecik jer. Kalau banyak2 kuat sgt bau halba tu. Cik Puan Deana, mintak izin ya nak kopipes resipi tu kat sini.. Maceh :)

ASAM PEDAS AYAM
resipi : Ana Wahid
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan2nya:-
bahan kisar *
* 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
* 1 labu bawang besar
* 4 bawang putih
* 2 inci halia
6-8 ketul ayam - di bersihkan
segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
1 sudu besar halba ~ k.nor letak 1 sudu kecil
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
1 batang serai - diketuk
daun kesum - ikut suka banyaknya
1 biji tomato - di belah empat
1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk menumis


Cara-caranya:-
1. panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
2. masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
3. masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
* masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2*
siap untuk di hidang dan dimakan


12 comments:

  1. salam kak nor, tgk asam pedas ni terliur lak ka...rasa mcm nk msk asam pedas lak...sedapnya hirup kuah tu..hehe

    ReplyDelete
  2. salam nor..terima kasih..
    akak belum pernah buat asam pedas ayam..nak cuba jugak ni.

    ReplyDelete
  3. salam kak

    ehehe,pia penah msk lauk ni

    ReplyDelete
  4. bak mai sini asam pedas tu 2 mangkuk..tukar dgn lomak cili padi ni..hehe

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Tq k nor. Tak penah tau pun ayam boleh dibuat asam pedas.
    Insyaallah akan kopipes resipi ni. Jgn marah ye k nor.

    ReplyDelete
  6. Salam k.nor..mcm menarik je asam pedas ni tambah halba..selalunya letak ketumbar je...boleh cuba resepi k.nor ni.tQ.. :)

    ReplyDelete
  7. nieza >> salam nieza, tu la.. akak rasa nak menambah2 jer nasi td sambil duk hirup kuah.. haishhh... :)

    k.erna >> salam kak, try la.. masak lama sket atas dapur.. lg mesra alam gitu.. sedap! hehe

    pia >> salam pia.. haaaa... sedap kan, ada bau dan rasa halba tu.. wangi jer

    k.anim >> aik.. 2 mangkuk!! abis apa utk dinner anak2 nor mlm ni? ooo bg lemak cili api ya... boleh2.. :)

    ReplyDelete
  8. sal >> w'salam sal.. haaa.. dah tau ni try la buat.. insyaallah sedap :)

    kopipes jer.. resipi utk dikongsi :)

    f-h >> salam.. try la resipi ni pulak, letak halba ni sedap, wangi lauk tu.. utk permulaan letak la sikit dulu, 1 sudu kecik gitu

    ReplyDelete
  9. salam kak nor, saya dah cuba buat resipi ni semalam, alhamdulilah, sedap sgt-sgt! tak sangka ayam boleh buat asam pedas.

    Thanks ye kak nor

    ReplyDelete
  10. salam nora,

    ini boleh suruh angah n along cuba buat ni...sedap tak kalu guna ikan pari?

    ReplyDelete
  11. sori.. tak perasan komen yg dah lama ni..

    amy >> alhamdulillah.. mekasih sudi try.. sedap kan.. :)

    teratai >> salam k.ga.. lagi la sedap kalau guna ikan pari .. the best :)

    ReplyDelete
  12. salam nora~gali lagi resipi ni! Hari ni baru sempat buat, tapi guna ikan aye...nanti kak ga kopipes resipi ni di blog kak ga n linkkan ke blog nora, tqvm:)

    ReplyDelete