f Secubit Garam: Kerabu Ikan Tongkol

N3 Terkini

Monday, January 31, 2011

Kerabu Ikan Tongkol

Sedap, enak dan menyelerakan bila dimakan dgn nasi putih panas2. Rasanya bg K.Nor tak perlu dah lauk lain, mmg dah cukup pekena kerabu ikan ni dgn nasi putih aje. Rasa masam dr limau kasturi, lemak dr ikan dan pedas dr cili padi tu, amat ngam sekali.


Resipi diambil kat rumah Yani Deco Choco, resipi asal dr Watierman MyR. Mintak izin ya K.Nor nak share resipi tu kat sini pulak.. Mekasih..

KERABU IKAN TONGKOL by Watierman MyR
sumber : Yani Deco Choco
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis
sedikit gula ( ni sy tambah)

Cara-cara
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawang besar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

6 comments:

  1. haa..betul tu kak nor....makan ngan nasi panas dah cukup sedapp tu...

    ReplyDelete
  2. adehhh terliur dah ni kak nor...saya ni peminat kerabu...sedapnya nengok kerabu ni..harus cuba ni..:)

    ReplyDelete
  3. uishh kak! terus menelan air liur sy tengok kerabu ikan aye ni.. dah lah ikan aye tu feberet saya!!

    ReplyDelete
  4. wah sedapnyer..nak buat pon senang..leh try ni.. =)

    ReplyDelete
  5. salam mas, zurena, nieza, madiha dan norul ... try la buat, bg k.nor yg antu ikan aya@tongkol ni mmg best kerabu gini, tak perlu lauk lain dah cukup sedap makan dgn nasi panas.. :)

    ReplyDelete