f Secubit Garam: Pisang Goreng Bodo2

N3 Terkini

Sunday, January 2, 2011

Pisang Goreng Bodo2



Pernah makan tak? Ni salah satu pebret famili K.Nor. Cukup mudah disediakan. Panaskan minyak, buang kulit pisang, pastu belah dua dan goreng. Bila dah bertukar warna tu, angkat dan toskan. Pastu tabur la gula atas tu.. dah sedia utk dingap! Senang aje  kan, dah la senang dimasak, sedap pulak tu dimakan. Tak perlu bancuh tepung gorengan. Kalau pisang yg digunakan dah masak ranum tak perlu tabur gula, nanti terlebih manis. Cukup la dgn kemanisan semula jadi pisang tu.. 

20 comments:

  1. alahai...cian pisang jd bodo2...hi3

    ReplyDelete
  2. banyak ke minyak meggorengnya? ke manja2 mcm gril gitu? tak pernah lak layan pisang goreng bodo ni..tapi kalau rebus atau gril tu biasa jugak kot

    ReplyDelete
  3. takpe bodo2...asal sedap! nie pun fav food saya jugak nie...nyum nyum tumpang makan...;-)

    ReplyDelete
  4. salam kak nor...sy suka ni tp klu kat tmpat sy org panggil pisang goreng kelesa..ala2 malas ikut peraturan gitu..biasanyer kami guna pisang tanduk..mungkin agaknya nkkan rasa pisang tanduk asli jd x payah campur2 tepung..cuma namanyer plak cam x best je tp rasa sedap banget nih!:)))

    ReplyDelete
  5. kak nor, pisang pe yang paling sedap klu nk buat....nmpk sedapp tu..

    ReplyDelete
  6. kak Nor, apa sal...entry pisang bodo2, wat Ayu lapooooor.....huk3......peberet nih!! tabur2 gula sket, panas....air teh ..kopi..leh jalan.....nyummm!!!

    ReplyDelete
  7. Huh huh..pasal ada nama Bodo ler akak singgah...

    ReplyDelete
  8. sian pisang tu dibodo2kan.. akekekekekeke. tumpang makan leh?

    ReplyDelete
  9. CT >> bodo2 pun dpt enterprem kat alam maya gak kan hehe

    izah >> teringat kat arwah mak tiri k.nor dia suka makan pisang rebus

    goreng cam pisang goreng biasa izah.. tp tak la perlu banyak cam kat warung goreng pisang tu :) try la izah, sedap tau :)

    yaya >> haa... kan.. bodo2 pun sgt sedap :)

    del >> ooo ada panggilan dia gak ya.. biasa la kan, lain tempat lain nama.. tp yg pasti mmg sedap goreng gini kan del :)

    ReplyDelete
  10. mas >> kalau yg k.nor biasa buat, pisang kelat siang tp tak tau apa nama org luar panggil.. tu del cakap guna pisang tanduk pun sdp :)

    ayu >> mmg ganu sejati! hihihi

    nazrah >> cara goreng jer ala bodo2 sbb mudah, tak perlu salutan tepung apa2.. bukan bila makan jadi bodo hehe

    jiya >> haaaa! kalau gitu tak yah makan,kang jd bodo gak :P

    ReplyDelete
  11. kelat pisang??
    ayu tau..johor panggil pisang asam...(masam rasanya, tak manis)

    ayu suka gak makan pisang goreng gini..tapikan..ayu suka pisang yang masih mengkal (mentah)...
    ala2 keropok gitu....

    ReplyDelete
  12. mas >> k.nor dah google, pisang yg k.nor guna tu (pisang kelat siang) tempat lain panggil pisang awak. mas tengok kat sini ya.. http://hanieliza.fotopages.com/?entry=768045

    ReplyDelete
  13. ayu >> yg akak cakap td tu dipanggil pisang kelat siang atau tempat lain panggil pisang awak. pisang awak ni manis sket isi nya tak rasa masam. kalau pisang yg rasa masam tu biasanya pisang nangka kan, yg selalu org buat kerepek pisang tu

    ReplyDelete
  14. Salam K.Nor..

    peberet mak saya ni!hehe memang sedap goreng bodo2 gini..tambah2 kalu pisang 'karang'..tak tahu k.nor panggil pisang apa..yg rasa isi tengah dia masam sikit tu..perrggh!sedap

    ReplyDelete
  15. wah K.nor..semlm punyalah zla nak mkn pisang goreng ni,sapaikan soh ben p kuar beli tp sedikit frust sbb gerai tu tutup. Tup2 K.Nor menggoreng lak...adehhhh.sedapnyer..

    ReplyDelete
  16. saye suke pisang grg camni=)ayah mak pom suke..hihihihi

    ReplyDelete
  17. salam kak

    babab karang...sedap la..geram pia tgk hihi

    xmcm jual kat kedai(bkn semua),xde rase pisang

    ReplyDelete
  18. wan >> hhee... ramai pulak yg suka pisang goreng gini ya.. walau bodo2 tetap jd pujaan hihi

    pisang karang? adehhh tak pernah dengar la nama tu wan.. mungkin kalau tengok rupa tau la kut :)


    zila >> warung goreng pisang yg pernah ben letak n3 dulu ke? hehe.. mesti sedap betul pisang goreng kat situ ya.. :)

    zawani >> ^____^

    pia >> salam pia..

    sampainya hati nak babap k.nor ya.. tp tangan tak sampai kan hehe

    ReplyDelete
  19. dulu mak saya rajin goreng pisang mcm ni.. feberet arwah ayah ni... nak pulak bila gula tu dah mencair.. hmmm... besttt!!

    ReplyDelete
  20. madiha >> haha.. ganu kiter!!! :)

    ReplyDelete