f Secubit Garam: Kari Ikan Aji2

N3 Terkini

Wednesday, January 19, 2011

Kari Ikan Aji2

Kita cakap pendek2 jer ya arini.. Sekadar masukkan n3 yg ringkas jer. Nak gi sambung 'projek' yg duk menunggu nun.. Menu hari ni atas request cik abg yg suruh masak kari dgn ikan aji2. Ingat nak buat asam pedas atau singgang pedas tp kena la ikut arahan.. Jom cuci mata dgn Kari Ikan Aji2..


Ermmm... kuah kari dah ada.. kalau buat projek melenggang sedap gak nih.. ^___^

updated:
Atas permintaan Naurah yg nakkan resipi Kari Ikan. Resipi yg sama gak K.Nor guna utk masak Kari Sotong cuma tukar sotong kepada ikan jer ya..

KARI IKAN
resepi : K.Nor@SecubitGaram

2 ekor ikan (K.Nor guna ikan aji2, boleh guna ikan lain ikut citarasa masing2)
1 bj bawang besar ~ diblend
3 ulas bawang putih ~ diblend
1in halia ~ diblend
1 sudu besar cili mesin
3 sudu besar serbuk kari ~ bancuh dgn sedikit air hingga menjadi pes
1 sudu besar halba campur
1/2 cawan santan fresh
air asam jawa
daun kari
garam dan gula (jika suka)
air secukupnya
minyak

bahan sampingan :
tomato buah, kacang bendi

Panaskan minyak dan masukkan cili mesin. Masak hingga sedikit garing dan masukkan bahan2 yg diblend. .
Bila dah garing, masukkan pes kari. Biarkan garing sedikit dan masukkan 1/2 gelas air (tujuan dimasukkan air ni supaya rempah tu pecah minyak dgn elok). Masak hingga pecah minyak.
Masukkan halba campur, daun kari, garam dan gula (jika suka). Goreng hingga wangi dan pecah minyak (guna api sederhana jer masa menumis baru rempah kita masak dgn elok)
Masukkan air (k.nor guna 500ml jer) dan masaklah hingga mendidih dan masukkan air asam jawa.
Biarkan mendidih seketika baru lah dimasukkan santan.
Bila kuah dah mendidih masukkan pula ikan.
Masak lah sehingga masak masak atau sehingga kepekatan kuah yg kita suka.
Dan masukkan bahan sampingan spt tomato buah dan kacang bendi.
Padamkan api dan boleh la dihidangkan dgn nasi panas2.


9 comments:

  1. wahhh...akak sorang ni....sibuknya,,projek pe tu yg k.nor tngh wat...he..he...
    sempat lgi masak sedap2...memang ligat la kak nor ni...

    ReplyDelete
  2. Kak Nor, kari ni my fav ni...sedapnya...btw projek apa lak yg disibukkan tu..hehe

    ReplyDelete
  3. ikan ni sedapkan..isinye lembut je...dh lama tk makan...sebab suami tak gemar....sy plak jenis makan semua jenis ikan....kecuali belut...dan ikan masin/kering...tk bape jalan....

    ReplyDelete
  4. nampak sedap..kongsi kan la resepi nye..boleh test sok cuti ni..

    ReplyDelete
  5. Lama tak dengar Ikan Aji2...dedulu masa kat KT biasa la dengar...

    Mengancam kaler kari akak..terus teringat roti canai hehe

    ReplyDelete
  6. nor,tanya sikit..ikang aji2 tu ikang apa?..akak tak pernah dengor nih..

    ReplyDelete
  7. mas >> ligat tak ligat.. fenat!!! hehe

    nieza >> alaaa. k.nor buat gempak jer sket.. benda tak seberapa pun :)

    mamarempit >> tu la, ni ikan pebret saya dan suami.. sbb tu selalu beli dan ada n3 masakan ikan ni kat sini hehe.. belut? saya pun tak lalu, tp ikan masin saya suka :)

    ReplyDelete
  8. naurah >> sori ya lambat replay sbb bz sgt2 arini.. ni baru jer boleh ngadap PC..jap ya, nanti saya update resipi tu..slmt mencuba

    resipi tu saya amik dr resipi Kari Sotong. Bahan dan kaedahnya sama kecuali penggunaan sotong kepada ikan jer..

    TTM >> aik.. pernah duk KT ke? kat mana tu?

    k.anim >> hamboi2... mentang2 cakap dgn org ganu, abis ikan tu jd ikang ya... hehe..
    tengok kat sini ya.. nor dah pernah letak dulu wajah ensem ikan aji2 ni hehe

    http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2009/08/colek-ike-aji2.html

    pia >> salam pia.. hummm bz ler.. baru jer boleh lepak dpn PC ni.. :(

    ReplyDelete