f Secubit Garam: Nasi Goreng Belacan

N3 Terkini

Friday, January 28, 2011

Nasi Goreng Belacan

Menu lunch hari ni.. Nasi Goreng Belacan, salah satu menu dlm list anak teruna nak makan. Memang nasi goreng kegemaran dia dan yg lain2 gak. Cuma si tukang masak jer la yg tak leh nak hadap sama. Tau aje la kalau dah nama Nasi Goreng Belacan, semestinya letak belacan kan.. Si tukang masak kena diet la dulu utk tghari ni, makan yg ringan2 jer, karang baru godek apa2 yg terasa nak makan..


Jom tengok resipi.....

NASI GORENG BELACAN
resipi : K.Nor @SecubitGaram

Bahan:
2 mangkuk nasi putih (yg telah sejuk)
7 biji cili api hijau (kalau nak lebih pedas guna yg warna merah)
1 labu bawang besar
50 gm udang kering (dibersihkan dan direndam)
belacan sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih - diketuk
sedikit serbuk pati ayam
1 bj telur
garam dan gula secukup rasa
Untuk daging goreng:
300gm daging - dipotong kecil2
3 sb kicap
1 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk lada hitam
sedikit garam dan gula
2 biji telur- dijadikan telur dadar
daun salad, tomato/timun
cili api sebagai hiasan( juga utk menambahkan pedas)
sedikit minyak utk menggoreng daging dan nasi

Daging Goreng:
Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 3 sb) dan masukkan daging.
Kacau seketika dan masukkan kicap, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, gula dan garam.
Masukkan sedikit air(melitupi daging dalam kuali) dan goreng hingga kering.

Telur Dadar:
Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk.
anaskan frying pan, masukkan sedikit adunan telur dan goreng hingga telur masak(kekuningan).
Angkat dan gulung.
Ulang sehingga habis kesemua adunan telur.
Apabila dadar telah sejuk bolehlah dipotong nipis2.

Nasi Goreng:
Blend cili api, bawang besar, udang kering (bersama air rendaman) dan belacan sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak( lebih kurang 3 sb) dan masukkan bawang putih yg telah diketuk. Goreng hingga wangi dan kekuningan.
Masukkan bahan2 yg telah diblend dan goreng hingga kering sedikit dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau rata.
Masukkan serbuk pati ayam, nasi dan goreng sehingga nasi masak. Hidangkan panas2 bersama daging goreng, telur dadar yg telah dipotong nipis dan daun salad serta tomato/timun. Bagi yg suka makan pedas2 bolehlah diitambah cili api tambahan.


11 comments:

  1. K.Nor...Nasi goreng belacan satuuuu....nak telur mata tak mau telur dadar yer...daging kasi lebeh sikit...

    Pssst K.Nor, pestime ler tgk daging goreng gitu...bebila nanti nak try juga la..kena cari daging ler nanti..

    ReplyDelete
  2. amboi2...lengkap satu set nasi goreng ni...macam2 ada....
    kak nor mana ni...tak nampak pun...
    cepat2 bawa lari nasi goreng kak nor..wakakaka...

    ReplyDelete
  3. kak nor, saya nk order 1 set kak....sedapnya bau belacan tu...:)

    ReplyDelete
  4. pssttt...kak nor, saya bw tupperware ni...nak bungkus nasi goleng sedap tu...ekekeke

    ReplyDelete
  5. salam akak...
    mr.mama mai bawak daging blackpepper, nk tukaq dgn nasi goreng sikit...

    ReplyDelete
  6. aaduuhh.. heem .. nyaam. nasi goreeeng belacan..wow...maveles..

    ReplyDelete
  7. adehhhh..lapar ni, belum makan nasi lagi hari ni tau.....nampak nasi goreng ada cili api atas nya mengancam abis...

    ReplyDelete
  8. nor..lapa la..nak jugak..gerenti sedap ni..

    ReplyDelete
  9. Wahhhh..semua dah order..tapau dari Kak Nor ye? Love yang terlambat ni...aisey man! ;)

    Kak Nor diet ker? why why why??? Here I brought U some choc cakes...:)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    Bahagian k nor tu bagi kat saya je le.

    ReplyDelete