f Secubit Garam: Buttermilk Pancake

N3 Terkini

Tuesday, January 4, 2011

Buttermilk Pancake

Kali ni mencuba Buttermilk Pancake, resipi dr Jepun. Lembut dan gebus pancake ni. Mintak izin ya Ina, nak letak kat sini resipi tu. Mekasih..


BUTTERMILK PANCAKE
resipi: HanaMemories

Bahan-bahan
150g tepung hot pancake - jika tiada ganti dgn tpg SRF atau tpg kek + 1sk baking powder dan soda dan secubit garam
100ml buttermilk
1 biji telur size M
1 sudu makan gula
1 sudu makan butter cair - optional

Cara-cara
Jika menggunakan tepung hot pancake, bancuh semua sebati menggunakan whisk@spatula dan masak seperti biasa.
Jika menggunakan tepung SRF@tpg kek, blend semua sebati dan biarkan sebentar 10-15min baru masak atas kuali seperti biasa.

Buttermilk Homemade:
sumber: Izah

1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka
@
1 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus

13 comments:

  1. wah2 sgt mengodala kak nor..tp mmg sedap lembut dan gebu...dah sejuk pun tetap lembut dan gebu :)

    ReplyDelete
  2. kak nor, cantiknya pancake, bentuk love tu..akak buat mcm mana....guna pan @ acuan bentuk love ke...kretif betoi akak ni.....

    ReplyDelete
  3. salam k.nor...sedapnyer kite tgk trus tergoda...sblum ni slalu guna resepi pancake mayo akak..ni nk try yg ni plak..tergoda dgn bntuk pancake love tue cantik

    ReplyDelete
  4. lina >> bentuk lap u lap me terus tergoda ek.. hehe

    mas >> k.nor guna acu yg mmg khas bentuk love.. cara ni sebenarnya k.nor ikut style mummyseri kalau tak silap.. dia pernah buat aritu

    aqil >> ooowhh selalu guna resipi pancake mayo yer.. memang lembut dan gebu yg tu kan.. psst!! k.nor prefer resipi tu lg tau hehe

    ReplyDelete
  5. kelmrin bli jugak yg bentuk love tuh tingin gak nk tiru pas seri buat aritu... arini tambah lg mengguda u! *demam ngada2 jerk! hikhik

    ReplyDelete
  6. salam kaknor..
    menariknya pancake tu....kalau nak cuba kena pg cari tepung tu dululah,,tak dak dalam stok umah,

    ReplyDelete
  7. aik biasa panjang je cerita.hari ni pendek je..ada apa apa istimewakah yang akan terjadi pada kak nor hari ni? ada org tak yah makan dah kenyang, tak mandi dah harum ke hari ni? hahahaa....

    ReplyDelete
  8. ina >> hehe.. akak menang ya.. bg no 2 ke ina ok kan.. hehe psst!! acu love tu beli kat daiso gak hehe

    suri >> slmt mencuba.. :)

    izah >> haipp!!!! hahaha

    ReplyDelete
  9. saye dah 2x bikin pancake,alhamdulillah m'jadi=)hubby n aira suke=)kak nor buat cun je,klo sy buat senget2..hihihi...nak tanye ni,rmh k.nor kat ne ek?

    ReplyDelete
  10. salam kak nor,
    cun ler pankek love ni kak....memang menarik ...pandang pun x jemu...hehe

    ReplyDelete
  11. salam nieza >> kalau gitu, nieza amik gambar jer dah la kan.. tak yah makan hihi

    ReplyDelete