f Secubit Garam: Ubi Jepun Bakar

N3 Terkini

Monday, January 3, 2011

Ubi Jepun Bakar


Kalau nak nama yg lebih glamer Baked Japanese Sweet Potatoes. Penyediaan yg cukup mudah. Basuh ubi jepun bersih2 (jgn dibuang kulitnya), cucuk2 sket dgn garfu, wrap/balut dgn aluminium foil dan bakar hingga masak (180C - lebih kurang 1 1/2jam) Bila dah masak, buka foil dan belah dua ubi . Sapu sedikit butter. Kalau nak tabur garam sket pun boleh bg yg lebih suka masin. Sedia utk dingap sambil2 layan tv :)

10 comments:

  1. k.nur

    wah..wah...ayu suka makan mcm nie

    ReplyDelete
  2. "yakimo(ubi bakar).. yakimo(ubi bakar).." hehe tetiba teringat pula kat lori kecik yg jual ubi bakar time musim sejuk masa kat jepun dulu.. masuk je musim sejuk byk ler lori2 kecik yg jual ubi bakar ni. Depa bakar ubi ni kat atas lori dgn arang lagi tu.. emm best sgt..

    ReplyDelete
  3. salam..kak nor

    tengok ubi bakar ..teringat dulu-dulu..sedap tu

    ReplyDelete
  4. Salam K.Nor..

    aduh terangkat ni K.Nor..hehe terliur

    ReplyDelete
  5. teringat kecik2 dulu, mak suke bakor pakai dapur kayu ubi ni..fuhh wangi..tak cukup cukup makan masa tu.siap gaduh gaduh lagi..eh napa yg engko besar ubi aku nyer kecik la apa la..haha..

    ReplyDelete
  6. o bakar cmni sedap ya..selalu Sally buat mcm org cina buat...rebus dgn gula batu dan daun pandan..

    ReplyDelete
  7. ayu >> salam ayu, yep sedap kan wangi jer.. kalau bakar dgn dapur arang lg best.. cam zaman dolu2 :)

    yani >> wahhh kalau bakar arang lg sedap tu yani, dah la makan panas2 kan.. mesti rindu dgn jepun kan :)

    suri >> yep, makan org zaman dulu2 :)

    wan >> simple jer kan wan hehe

    izah >> uikkk cik izah ni suka gaduh2 masa kecik ya... tp zaman anak2 dulu mmg kenangan indah kan izah..

    sally >> ooo rebus dgn gula batu.. kalau k.nor rebus biasanya rebus bodo2 jer, letak garam jer sket

    ReplyDelete
  8. kak nor, ubi ni mcm ubi keledek ke....nmpk sedapp tu...

    ReplyDelete
  9. mas >> yep, ubi keledek gak tu tp kaler pepel, nama dia ubi jepun

    ReplyDelete
  10. best nie..teringat masa kat china makan ubi kayu masa musim sejuk...

    ReplyDelete