f Secubit Garam: Butter Prawn .... Yummy!!

N3 Terkini

Thursday, January 27, 2011

Butter Prawn .... Yummy!!

Lama betul tak buat Butter Prawn. Kebetulan skrg ni hampir CNY banyak ler udang yg besar2 kat pasar2. Tapi K.Nor tak beli yg besar2 gedabak tu, K.Nor beli yg sedang2 jer. Cukup la tu, tak padan dgn isi dlm poket nak beli yg gedabak tu kan.. hehe..


Plannya tak nak buat jurai2 yg halus sgt tp yg terhasil halus la jugak! Lain kali tak leh guna botol mayo 3 muncung tu dah, kena guna acu roti jala tu jer. Lubang besar sket boleh hasilkan jurai2 yg lebih besar dan cantik sket la.. Tak la halus sgt cam arini nih.. 


Ada yg berhajat nak buat? Nak resipi? Sila rajinkan jari anda utk klik kat SINI ya... Kat n3 tu ada K.Nor letak tip2 camna nak dptkan jurai2 telur yg halus dan cantik... Slmt mencuba :)

14 comments:

  1. sedapnya nampak butter prawn tu.. nak buat sendiri x sampai seru lagi ni memandangkan dlm rumah ni x ramai yg suka mkn udang..

    kak nor kalo gi kelate trylah mkn butter prawn kat restoren horizon.. best sgt butter prawnnya.. hehe pepandai je kita promote.. ke kak nor dah pernah mkn kat situ

    ReplyDelete
  2. kak nor, cantik la butter prawn akak....jelesss tau...
    mas pernah buat..tapi tak cantik la jadinya....

    ReplyDelete
  3. wahhh...vry delicious....yummy

    ReplyDelete
  4. nor, mokwo tak leh nak imagine lah cm ne..telur tuh letak dlm acuan roti jala n tangan lagi satu tuh kacau telur ke kacau minyak?? kompius!!

    ReplyDelete
  5. yani >> ooo dia org tak suka udang ya.. k.nor pernah sekali tu nak gi makan kat horizon tu tp tak jadi... mmg dengar kat situ makanan sedap2

    mas >> try la mas, akak dah bg tip2 kat resipi tu..

    ady >> mmg yummy! :)

    ReplyDelete
  6. mokwo >> ok.. katakan mokwo bukan lefthanded..

    1. tangan kiri pegang bekas roti jala yg dah diisi dgn telur
    2. tangan kanan pegang chopstick
    3. sambil mokwo curahkan telur kedalam kuali yg berisi minyak/butter panas tu,tangan kanan kena pusing2 chopstick yg dlm minyak tu. buat satu pusingan jer. teruskan tuang telur dan sambil chopstick tu pusing telur dlm minyak tu.. nanti juraian telur tu akan ikut berpusing..
    4. biarkan telur masak/garing sket pastu toskan..
    5. biarkan sejuk sket baru la mokwo lerai2kan telur tu..

    erkk... agak2 faham tak mokwo?

    ReplyDelete
  7. Kak Nor, cun la butter prawn akak ni...saya pun pernah buat dulu tapi tak jadi mcm ni...nanti boleh cuba tips akak ni...tq sharing:)

    ReplyDelete
  8. Nampak sedap laa udang mentega nih..macam nak seketui jer..agak2 akak bagi tak?seketulll je..plis pliss

    ReplyDelete
  9. I want those floss alone!!! Sedapnyaaa...;)

    ReplyDelete
  10. nieza >> salam nieza... mekasih.. akak rasa tak jadi sgt kut.. hehe.. slmt mencuba ya :)

    kaseh >> ^____^

    sue >> sedap sue.. lemak2 butter, telur dah pedas cili api tu.. pastu wangi bau daun pandan.. ratah aje pun sodap! :)

    kalau ada, 3 ketul pun akak sanggup bg utk sue tp semua dah licin la sue.. nanti sue beli udang, kat sana banyak udang besor2 kan.. try la buat ya.. jgn lupa antor ke akak 3kg udang tu tau hehe

    love >> love!! miss u! lama tak nampak.. how r u dear :)

    nak floss aje? boleh aje, anytime k.nor boleh buat utk love.. skrg dah tak leh makan udang ya .. :)

    ReplyDelete
  11. salam akak...

    ya ammpuuunnn UDANG!!! ^_^

    ReplyDelete
  12. hai kak nor, murni buat butter prawn nie tak jadi cantik macam kak nor..tak perasan pkai minyak yang banyak utk hasilkan sarang dia..insya Allah akan mencube sampai jadi..tapi rasa mmg sedap
    kak nor murni minta izin C&P dlm blog murni http://sitiiera.blogspot.com/2011/08/butter-prawn.html

    ReplyDelete
  13. murni >> haa.. tak study betul2 resipi ya.. hehe.. satu pengajaran tu, kena study betul2 satu2 resipi sebelum mencuba apa2 masakan ya.. :)

    silakan :)

    ReplyDelete