f Secubit Garam: C.B.B.S..

N3 Terkini

Wednesday, January 26, 2011

C.B.B.S..

Panjang benor nama, aci tak kalau buat short form gitu? hehe.. Apapun nak beritau, TAK RUGI mencuba resipi ni. Manyak2 sedap!! Tambah pulak dimakan panas2, syok abis. Anak2 dah tak sabar nak makan, tak dan nak tunggu sejuk. Lepas keluarkan dr loyang, ingat nak biarkan sejuk. Baru potongan tak berderai. Dek anak2 yg nak makan panas2, terus aje potong. Tak per la berderai sket pun, asal anak2 puas hati dpt makan kek yg masih suam panas ni. Memang enak sungguh, tambah lg bila bila ada combination pisang, coklat dan kacang badam. Dah ramai yg buat kek ni kan tp bg sesiapa yg belum buat tu try la.. Adunan tak banyak tp hasil kek tu besar la jugak.


Resipi kek ni K.Nor ambil kat rumah Rima, sorang yg sangat terror dlm membaking. Tak rugi menerjah rumah dia tiap kali ada entry baru. Hasil baking dia sangat2 cantik terutamanya kek lapis.. Cukup teliti masa melapis, cantik jer..Memang tabik kat Rima ni kalau dia membaking.. Ok Rima, mintak izin ya, K.Nor nak C&P resipi tu kat sini utk rujukan di lain waktu.. Thanks ..

choc chips bahagian atas tu cair disebabkan kesilapan buka api atas masa last minute bakar..

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
1/2 cup butter - 113g
1 cup sugar ~ dari 1 cup tu k.nor buangkan 2 sudu besar
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas)
1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt - I used 1 tsp since i used unsalted butter
1/4 cup baking cocoa - barry callebaut
1 cup chocolate chips - i used both white and chocolate chips
*tabur almond nibs - ni K.Nor tambah


Method
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch (I used 9x9) baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.
4. Bake at 170C for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares

21 comments:

  1. asslammualaikum di pagi Rabu K.Nor...

    Tu diaaaa haihhhh...panjang gitomo nama resepi ni...tp kalau sedap mmg berbaloi2 yer k.nor...

    K.Nor Vanila extract tu....mcm esen vanila juga ke...aishhh...itu pun tak tau yer k.nor...

    ReplyDelete
  2. lieza >> w'salam lieza.. seronok bila tengok lieza dah datang balik rumah k.nor.. hehe

    dah org bg nama dia panjang.. kena la panggil gitu kan.. agak2 kalau isi borang surat beranak, lepas tak petak2 tu.. hehe

    rasanya tu sama dah.. mungkin yg extract tu lebih pior atau lebih pekat kut.. k.nor guna yg biasa jer

    ReplyDelete
  3. salam nor,
    wah dari jauh kita nampak short form CBBS terus terjah ni....hehe

    ReplyDelete
  4. Hello K. Nor, that cake looks simply fantastic! Outstanding.
    Can see a lot of work to produce bake this cake.
    Looking at it, tentu melt in the mouth.
    I think 4 pieces will do me fine, ha ha.
    Ada iced coffee?

    You have fun and happy baking.
    Simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. salam nor,akak buat kemarin dulu.entah apa yg terjadi kek akak tu jadi cekelat semua tapi rasa mmg mabeles.hehe

    ReplyDelete
  6. kak nor..teringat pulak lagu Chi Bee Dee Bum Bum (CBDBB ):P

    ReplyDelete
  7. arrrgghh..kak nor dah buat..mas pun bercadang nak buat bottom ni.....

    ReplyDelete
  8. salam kak nor..tengok pada resipi boleh kot nak try buat..huhu

    ReplyDelete
  9. sedapkan kak nor...mie pn nak buat ulang tayang lagik,tgg nk bli pisang je lagik...hehehhehe..... tapi kak nor punya lagi nmpk cun

    ReplyDelete
  10. alahai,rajinnye kak nor=)trg buat kek,jepon pom buat kek..hiihihi...xleh jadi ni...haaiippppp,dapur cni kene kunci dl pintu oven,tuan die nak diet..hohohoohoho....

    ReplyDelete
  11. Salam
    Macam berpakat pulak kita ya? I buat 2 hari lepas :-)

    ReplyDelete
  12. kak Nor, nak 10 keping utk dyg yer...tq :)

    ReplyDelete
  13. wah sedapnya...dh banyak dah dok tgk kat dapur kwn2 bila lak nk sampai ke dapur saya ni..btw tumpang mkn kat sini la ya kak nor..hehe

    ReplyDelete
  14. salam kak nor...
    nak tanya ni.. akak guna loyang saiz berapa utk kek ni.. sebab nipis nampak sure kena guna loyang besar sikit ni kan?

    ReplyDelete
  15. alamakk!! ada tulis situ yekk.. sorrrryyyy... tadi tak nampak.. hehe.. akak guna loyang 9"x9" ye?

    ReplyDelete
  16. ayu >> salam ayu.. dah buat ke belum? kalau belum, cpt2 buat ya.. best!!

    uncle lee >> hi uncle lee.. not only look but the taste is really fantastic! i don't think 4 will enough for u, coz u will eat more after the 4th one! hehe..

    thanks for dropping by :)

    k.anim >> kuat sangat ke godek masa nak marblekan tu.. tu yg jd bercampur kut.. :)

    ReplyDelete
  17. naemah >> hehe.. sampai ke lagu la pulak ya...

    mas >> rugi mas kalau tak buat hehe.. buat ya.. :)

    suri >> mudah jer ni suri, try la buat.. mudah2an menjadi ya.. :)

    ReplyDelete
  18. mimiey >> akak pun rasa kalau beli pisang nak buat lagi gak miey, tak puas hati sbb atas tu hangus dan cair choc chips tu

    zawani >> kalau gitu cuci mata dah la kan :)

    somuffins >> owhh yer ke? sedap kan.. syok jer time ngap tu :)

    ReplyDelete
  19. dayang >> amboooiii.. seketul jer boleh la.. mau sepuloh kena buat sendiri ya.. hehe

    nieza >> jgn lupa beli pisang dan buat tau.. sedap! :)

    madiha >> hehe.. sendiri tanya sendiri jawab dah ya.. betul la tu, k.nor guna 9 x 9 kalau guna yg lebih kecik cam 8 x 8, nanti kek tu jd tinggi.. tp terpulang pd citarasa madiha ya.. :)

    ReplyDelete
  20. salam kak

    pening sikit resipi ni hihi

    ReplyDelete
  21. pia >> salam pia.. tak pening mana pun.. mudah jer tu.. cuba tengok kat rumah hana, dia dah translate :)

    ReplyDelete