f Secubit Garam: Ayam Panggang Serai

N3 Terkini

Tuesday, November 30, 2010

Ayam Panggang Serai

Pagi2 td bukak blog, nampak ada menu baru kat rumah Ina, Ayam Panggang Serai. Nampak menyelerakan jer. Kebetulan mmg plan nak buat ayam versi panggang ni, terus K.Nor copy dan save resipi ni. Ni la menu lunch utk arini. Cam biasa la kalau tak derhaka tak sah kan.. hehe.. K.Nor cuma tambah sos tiram dan sedikit kunyit hidup dlm bahan2 diblend. (nk kasi ayam berseri2 sket..ampun ya Ina.. hehe) Alhamdulillah... sedap rasa ayam ni. Memang boleh buat lg lepas ni, insyaallah..


Ina, izinkan ya nak tempek resipi tu kat sini lak. Halal ya.. :) Tq...

RESEPI AYAM PANGGANG SERAI
By: hanamemories.blogspot.com
Sumber: SecubitGaramNor67

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
*1/2 labu bawang putih
*2 inci halia
*1-2 batang serai
1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
2 sudu besar kicap manis
1-2 sudu makan madu
garam sedikit
lemon
butter - potong kecil @ minyak zaitun
kentang, carrot, bawang besar - potong empat


Cara-cara
Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.

12 comments:

  1. salam kak

    pia memang tgh survey oven..hihi

    ReplyDelete
  2. Salam....

    Satu Hari Nanti Nak Cuba Ayam Panggang Serai....Sedap Nampaknya....

    ReplyDelete
  3. nakkk sayap plisss... uihh.. ratah gitu pon sodap ni...

    ReplyDelete
  4. pia >> all the best pia.. tak sabar tunggu pia membaking :)

    lin >> salam lin.. sedap ni, k.nor ratah gitu jer dgn daun salad

    jiya >> amik la sayap tu jiya, akak pun ratah2 aje td. tak makan nasi pon dah kenyang. dgn kentang dgn carrot lg.. pastu daun salad lagi.. best!

    erkkkk nak sayap ni sbb nak terbang balik sabah ek.. hehe

    ReplyDelete
  5. Uish,...cepatnye ayam panggang serai ni terbang ke Terengganu dari Jepun! Akak2 buat Love terliur je...tapi right now, love not feeling well. So tak gi dapur..:(

    Pass me some plssss ;)

    ReplyDelete
  6. ada kat sini pulak..sedapnya....

    ReplyDelete
  7. love >> ooo tak sihat ya.. sian dia.. jgn lupa makan ubat ya.. nanti dah sembuh tu, jgn lupa buat ayam panggang serai ni ok :)

    mas >> mmg sedap mas.. try la

    ReplyDelete
  8. ketaq2 tengok kelazatan ayam ni..harus di coba

    ReplyDelete
  9. lela >> apasal ketaq2 ni, lapar sgt ke? hehe

    ReplyDelete
  10. salam kak nor,hari nie nonie berbuka dengan ayam serai :)

    ReplyDelete
  11. nonie >> w'salam nonie.. owhh yer ke.. camana sedap tak? :)

    ReplyDelete
  12. Kalau dapat kuah kacang laju makan nie

    ReplyDelete