f Secubit Garam: MengApam Lagi..

N3 Terkini

Tuesday, November 30, 2010

MengApam Lagi..

Rasanya minggu ni dan minggu lepas demam apam begitu kuat menular kan. Memang sedap layan apam ni, nak2 time hujan2 pastu pekena dgn kopi O panas.. Berketul2 masuk mulut tanpa sedar kan.. heeeee... Sebelum ni duk demam Apam Beras, pastu ada Apam Kentang (haaa... yg ni belum buat lg.. coming soon hehe) Kali ni K.Nor nak sebar virus baru apam, Apam Gula Melaka. Resipi oleh Che'Iza yg tenggelam timbul 'Pangkin'nya tu. Masih main banjir lg ke Iza hehe... Bg K.Nor apam ni sangat2 sedap, dah acapkali K.Nor buat. Aritu dah buat utk majlis kat rumah MIL tp tak sempat nak posing. Maklum ler, sampai2 aje terus potong dan hidang. Kali ni kena posing cukup2, baru leh buat tayangan amal kat sini kan.


Mcm biasa K.Nor mmg suka derhaka sket pd resipi. K.Nor tak guna gula melaka tp guna nisan (haiiip!! bukan batu nisan ya...) Nisan ni atau sebutannya nissan (bukan kereta nissan tau haha) ... sejenis gula cam gula melaka gak tp bentuknya leper. Memang banyak digunakan dlm masakan kuih muih tradisional Tganu. Pastu utk upkan lg kaler Apam ni, K.Nor combinekan dgn gula merah. Sbb tu cantik jer kaler Apam Gula Melaka ku.. ^___^



Ok Iza, K.Nor nak ngopipes resipi tu kat sini ya.. Mudahkan geng2 lain nak rujuk nanti.. Mekasih..

APAM GULA MELAKA by Che'Iza MyR
sumber: SecubitGaramNor67

* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan & gula merah
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam

Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

* gula pasir sebanyak 3 sudu dlm adunan tu K.Nor skip sbb dah cukup rasa manis dr nisan dan gula merah.





* sori banyak2 ya.. sbb smlm tu terklik publish sebelum sempat tukar date & time padahal nak buat schedulle post utk pg ni.. dah terkantoi awal2.. sib baik tak letak lg nama apam, tu yg jd apam misteri..^___^


15 comments:

  1. ekekeke...kak nor!~ boleh pulak tersame macam berjanji wat apam resipi che iza nih... hahaha...tu la, malam td tgh edit2 gambo sambil BW nampak n3 ni, bile jengah tadak lak... 2-3 kali wat camtu, hahaha,....akak sorok dlm almari besi la apam nih ea sampai x terjumpe...huhuhu....cantik kaler apam nih, ooo tambah gula merah yer....nanti leh cuba buat lagi n tambh gula merah...tp memang best apam ni kan kan...

    ReplyDelete
  2. selamat pagi nor,
    aahlah semalam kita nampak apam ni bila klick tak ada pulak..memang cantik colour apam tu..rasa nak ngap aje yang star tu..hehe

    ReplyDelete
  3. noor >> heee.. tu la smlm terlupa gi klik padahal belum tukar time & date utk publish arini.. tu yg masing2 dah nampak kat tingkap. hehe.. bila tengok noor pun tayang apam che iza ni, akak dah sengih sorang.. perasan tak akak wat heheheheh.. apam.. kat shoutbox noor :)

    try la letak gula merah, lebih cantik kaler dia kan.. tak la pucat sgt :)

    ayu >> as'salam ayu.. cuba2 bermain silap mata jer smlm tu.. hehehe

    ReplyDelete
  4. kak nor, cantiknya apam kak nor ni....bentuk bintang lagi...

    ReplyDelete
  5. kak norr..apam ni memang tak merekah kembang yee

    ReplyDelete
  6. ooo...nissan ni la brng yg mesti sya import tiap kali balik ganu...bli bnyk2 utk stok kt KL..heheheh

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. mas >> bintang dan bulan. yg bulan kiranya yg bulat tu la ya.. hehe

    izah >> ish.. bukan semua apam merekah.. yg ni mmg tak merekah tp tetap enak! :)

    SH >> org ganu mmg tak leh tinggal nissan, tetap sedap nissan dr gula melaka kan.. :)

    ReplyDelete
  9. salam k.nor...sedapnya apam tuhhh...meh ler yg bentuk bintang hati ku tu...haishhh...nasib bukan batu nisan...kalau tidak.seram jugerrrrr...hehehheh...

    ReplyDelete
  10. Salam..kak norrr nak cikit apammm..bak seketuii..hehe

    ReplyDelete
  11. Wahhhh baru jumpa apam ni kat rumah Noorsha...

    Cunlah apam tu kak! Dah musim mengapam ker? hehehe ;)

    ReplyDelete
  12. pia >> salam pia

    twinkle2 little star ek.. hehe

    lieza >> ish.. org berdarah ganu kena la tau nissan tu apa :)

    lyza >> semuanya dah pinish.. hangat di pasaran nih.. so kena godek sendiri ya.. hehee

    love >> love tak tau ke, kita org dah pakat masa dating dlm mimpi semalam hehhe

    erkkk.. agaknya kut musim apam hehehe

    ReplyDelete
  13. salam akak...

    comel2nyeee...

    **arini jupe plak 'artis' tuuuu...yg kelakau masih tempat yg same**

    ReplyDelete
  14. liza >> salam liza.. artis mana la yg malang tu ek.. hehe

    ReplyDelete