f Secubit Garam: Mari Bermain Dgn Puff Lagi.. ^___^

N3 Terkini

Monday, November 22, 2010

Mari Bermain Dgn Puff Lagi.. ^___^

Masih ada stok pastry puff lagi? Apa kata kita buat versi mudah ni. Insyaallah anak2 suka ni. Eh.. bukan anak2 jer, mak bapak pun suka. Sambil layan tv atau sambil BW pun boleh.. hehe The making ni spesel utk Izah yg bertanyakan cara nak buat Chocolate Filling Puff aritu. Sambil tu K.Nor buat satu versi lain, versi roll. Sila tengok kat bawah ya.. :)

chocolate filling puff 2

puf 1 puf 2 puf 3
puf 4 puf 5 puf 6



choc roll puff
versi roll siput :)

puf 7 puf 8 puf 9
puf 10 puf 11 puf 12


Tengok gambar2 aje rasanya dah boleh faham kan Izah, tak perlu la terang satu per satu ya.. :)



11 comments:

  1. Salam kak..
    akak guna jenama kawanku juga ke?
    mmg nmpak sedap lahhh!

    ReplyDelete
  2. salam kak

    jeles..hehe

    kak,ni nak tanya(malu ni)

    kalu utk saya beginner nak buat puffy2 ni...akak blh bagi cadangan
    tak oven ape yg saya patut beli?
    harga yg ok ke...

    ReplyDelete
  3. Wahhh kak nor..ini sudah bagus!!! kita ada puff dalam esbok..cuma tak taw nak bubuh filing apa..cam ni dah taw lah..

    ReplyDelete
  4. wahhh... teringin nak makan puff lg.. lama tak beli sejak sibuk ngan cop2 ni.. ngee

    ReplyDelete
  5. Love pernah buat puff with nutella. Tapi tak secantik akak buat ni..hehehe!

    Love main lipat je cam biasa. Versi akak memang cun lor! Thanks for sharing the step pics :D

    ReplyDelete
  6. fara >> yep, mmg guna brand Kawan

    pia >> salam pia.. apa lak nak malu.. nak belajar tak leh malu bertanya.. kan :)

    kalau utk buat puff yg puffy perlu oven yg ada fan. baru cantik lapisan dia. oven yg ada fan ni gak bagus utk buat cookies, bila kita bakar cookies dan bukak fan, cookies kita masak serata. kalau utk kek tak perlukan funtion fan.

    kalau oven yg elok, kena ada function api: atas sahaja, bawah sahaja dan atas bawah. utk buat kek perlu api yg boleh kontrol atas bawah. kalau nak buat kek lapis perlu sgt2 yg boleh kontrol atas bawah dan terutamanya yg atas sahaja.

    kalau brand apa yg elok, k.nor tak leh nak kata secara tepat. sebenarnya atas penggunaan kita. ada yg branded tp tak sesuai dgn kita, jd tak long lasting gak. ada yg cap ayam, tp kita pandai guna dan oven tu pulak tak buat hal.. insyaallah tahan lama.

    kalau bab harga, yg biasa2 100+, 200+, 300+ pun ada. kalau yg jenis besar cam org buat bisnes tu, cam zanussi, europa, elba dll biasanya 1000+, dan ada gak yg below dr tu.. bab harga kena survey kat kedai la ya pia.. :)

    ReplyDelete
  7. yat >> maknanya demam puff akak ni still bermanafaat la kan utk org lain :)..

    jiya >> tu la, asyik dgn chop jempul jer.. miss u jiya :)

    love >> yr welcome love :)

    ReplyDelete
  8. Salam kak nor,maaf mnyusahkan akak,nanti blh x akak tunjukkan plastik pkg puff kawan nih,sy dah cari kat giant n k4 tapi xjmpa la kak,kut2 lah xperasan sbb xpernah beli puff nih..

    ReplyDelete
  9. zaliedana >> saya dah pernah post sebelum ni pastry puff Kawan yg digunakan ni.. sila tengok kat sini ya.. http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/11/yeeeehaaaaaaaaa.html

    ReplyDelete
  10. salam akak..mane sy nk dptkan puff pastry ni?

    ReplyDelete
  11. anonymous >> kalau kat k.trg ni saya beli kat giant

    ReplyDelete