f Secubit Garam: Apam Beras

N3 Terkini

Sunday, November 28, 2010

Apam Beras

Ada 2 nama utk apam ni kan. Ada yg bg nama Apam Beras, ada yg bg nama Apam Salju. Bila google resipi Apam Salju keluar la yg resipi ni asalnya dr K.Liza. Kalau tak silap K.Liza amik kat forum cari.com. Tapi bila check susur galur resipi dr blog ke blog org yg dah buat, resipi ni asalnya diambil kat MyR dgn nama Apam Beras. Penyumbang resipi ialah Cha. Dah K.Nor copy dr Myr, so K.Nor letak nama Apam Beras la ya.. 


Sedap apam ni, anak dara suka sungguh makan. Tp kan, ada kesilapan teknikal sket masa mengadun. Tersilap sukat air sebenarnya.. Dah terlebih la pulak.. Adunan jd terlembik. Masa siap mengadun tu dah perasan kenapa la adunan ni cair jer. Lepas dah cukup masa diperam, K.Nor kukus dulu beberapa biji, hasilnya apam ku lembik tp sedap! hehe.. Masih boleh dingap tau.. tak buang pun. Bila recall balik rasa2 cam dah terlebih letak air la. Pastu tambah tepung dan sedikit yis dan mix semula. Biarkan kejap dan kukus. Alhamdulillah.. menjadi la Apam Beras yg tak seberapa gebu tp tetap lembut dan sedap dimakan. Walau tak perfect, K.Nor tetap puas hati sbb tak la lembik semuanya. Dan tak buang satu pun dlm cik tong.. hehe.. Lain kali nak buat lagi, insyaallah kena sukat betul2.. hehe..

Buat Cha, izinkan K.Nor share kat sini resipi tu utk rujukan di masa akan datang. Mekasih..


APAM BERAS
source: cha myresipi.com

Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara
Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

13 comments:

  1. cantiknya apam beras kak nor....jeless tau..he..he..

    ReplyDelete
  2. kak norrr... sameeeee.... sedap kan..... saya pulak terlebih peram.ingatkan kot terlebih peram kot termasam sangat.rupanya elokkk gebuu..

    ReplyDelete
  3. dah sampai sini dah apam beras ni... mmg sedap kan, lembut gebus jer...

    ReplyDelete
  4. Lama x mengapam nih! Nor, apam ni mmg jenis x kembang pecah ya wpun letak dlm bekas2 kecil gitu eh? Bila ntah nak try...

    ReplyDelete
  5. mas >> alaaa k.nor punya tu tak gebus mana sbb silap terlebih air, pastu tambah2 jer tepung dan yis.. so bukan derhaka kat resipi.. ermm kiranya bukan salah ibu mengandung, tp salah diri sendiri la.. hihi

    izah >> iyerrrrrrrrrr... mmg sedap., nak buat gak lagi dan lagi.. biar betul2 perfect .. izah punya lg cantik dan gebus :)

    k.rose >> hehe. k.rose pun penyebab apam tu sampai sini gak, duk buat sokmo jer.. tirguda gak akhirnya :)

    ummi >> ada gak seketul dua yg sengih2 cam kerang busuk tp mostly yg lain2 tu gitu la, biasa2 jer..

    ReplyDelete
  6. Salam kak nor.. wow kaler malernya apam beras kak nor tu..
    ari tu saya ada try buat.. masa tu amin dr resipi cik hana..
    buat dalan acuan lompang ingat x jadi.. sbb cam x naik ja..tp bila tgok k nor buat pon sama cam saya buat..kira jadi latu ekk.. sedap la apam ni..

    ReplyDelete
  7. mila >> salam mila, biasa la k.nor mmg suka main dgn kaler2 nih :)

    tak jadi hal guna acuan lompang, yg hana guna tu pun acuan lompang gak yg kaler merah tu kan..

    tak semestinya tak naik membumbung tu tak jadi, mungkin yis kurang aktif kut, sama cam akak punya ni.. kekurangan yis sbb terlebih sukatan air hehe

    ReplyDelete
  8. salam kak

    nak yg kaler purple hehe

    ReplyDelete
  9. Salam, minta izin copy resipi2 dalam blog ni, nak try buat kat rumah.. :)

    ReplyDelete
  10. khadijah >> salam.. silakan.. nak salin resipi atau nak cuba mana2 resipi dlm ni tak perlulah mintak izin ya.. mmg niat nak share ilmu2 yg ada gak .. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  11. Salam kak nor... Cantik apam beras ni klu dipanggil apam salju seharusnye kaler warna putih la kan...apa2 pun nampak mcm sedap....salam perkenalan buat k nor dari khamsiah mohd zaini

    ReplyDelete
  12. khamsiah >> w'salam.. mekasih sudi singgah dan slmt kenal2 gak dr k.nor..

    betul la tu kut.. bila dah kaler2 tak sesuai jd apam salju kan.. :)

    ReplyDelete