f Secubit Garam: Ayam Masak Sweet & Sour

N3 Terkini

Sunday, November 14, 2010

Ayam Masak Sweet & Sour

Salam buat semua...

Hari ni terasa kurang sungguh kerajinan nak masak. Masuk opis pun pukul hampir pkl 12.00 tghari dah.. Ikutkan hati rasa nak main tunjuk2 jer lauk kat kedai tp bila pikir mcm2 bahan basah dah dibeli kat pasar tani pg smlm dan dah dikeluarkan pun dr freezer pagi tadi.. masak la jugak lauk utk lunch. Mula2 singgang ikan selar pastu ingat nak buat ayam masak merah.


Masa ayam duk dlm kuali (digoreng kunyit dulu) tup2 dtg idea spontan nak buat Ayam Masak Sweet & Sour ni. Dah lama betul tak buat. Nak buat lauk gini bukannya payah sgt kan, lagi pun bahan2 dia simple jer dan insyaallah semua ada spt sos cili, sos tomato dan sos tiram. Bahan sampingan tu ikut la mana ada yg dlm esbok, campak ajer. Spt carrot, timun, tomato, cili benggala, cili padi dan kalau ada bunga kobis pun boleh campak gak. Keletung keletang, 12.45 tghari dah siap masak! wahahahha... cukup satu menu yg lengkap dgn protein dan jugak sayur2. Kejap aje kan..

10 comments:

  1. ayam sweet and sour lakk...sedappnya....bila lak nk cuba ni...he..he..

    ReplyDelete
  2. salam k.nor..macam2 ade ya,,tak sempat masak lg ni..mcm biasalah,,mintak skit leh? :-)

    ReplyDelete
  3. gitulah jiwa seorang suri. mau tidak mau kena masak juga walaupun ada sikit culas di dada..

    tahniah... katakan YES!

    ReplyDelete
  4. 2 hari lepas baru makan ayam.. tu pon dah beberapa bulan tak makan ayam. akekekkekekeke..

    ReplyDelete
  5. sedapnya tengok pic ayam di atas.. minta sikit!!

    ReplyDelete
  6. salam kak

    masakkan akak memang sweet ;)

    ReplyDelete
  7. Salam K.Nor,
    Dlm malas2 arini, akak masak lauk ayam yg sangat sedap..kalau yatie lauk2 ikan goreng dan sayur tumis air je kalau takde mood....tu kira rajin tu....

    ReplyDelete
  8. mas >> panjang sgt ke list menu nak dicuba tu mas hehe

    suri >> dah abes la suri :)

    IM >> alhamdulillah.. biasa la gitu kan.. sentiasa dahulukan suami dan anak2.. insyaallah..

    YES!! :)

    jiya >> apasal tak makan ayam lama sgt ni.. pantang apa lak :)

    umialya >> sori.. dah malam ni, semua dah licin :)

    pia >> salam pia, biar makanan sweet sbb nak cover tuan dia yg tak sweet :)

    yatie >> salam yatie.. mula2 dah buat singgang tu, last2 menjadi gak lauk lain :)

    ReplyDelete
  9. kak nor

    memang hebat....suka lihat pic masakkan kak nor..gerenti masuk dan lapor..

    ReplyDelete
  10. ayu >> ish... ayu kan tukang masak.. lagi hebat dr k.nor :)

    ReplyDelete