f Secubit Garam: Pelangi Yg Mendap

N3 Terkini

Tuesday, November 23, 2010

Pelangi Yg Mendap

Ermmmmmmm… sapa kata org yg terror masak… erkkkk silap2.. K.Nor tak terror.. K.Nor cuma “biasa atau suka masak” tak pernah gagal dlm baking atau dgn kata lain hasil baking sentiasa jer cantik, menjadi atau perfect. Kalau buat muffin ke, bukannya 100% muffin K.Nor tu cantik, ada yg senget benget ada yg merekah ada yg tak merekah langsung. Kalau buat kek pun, adakalanya crack dan pernah gak lepek. Cam Apam Pelangi yg K.Nor buat ni la.. hu hu.. Ia mendap kat tengah tu tp tak la bantat. Kalau dpt naik lebih cun kan. Apapun rasa apam ni tetap sedap, dgn manisnya sedang2 jer. Opsss lupa, apamku pun berlubang2 cam Che Mat Gebu buat jugak.. hehee

apam pelangi

Bila hasil tak memberangsangkan ni, kita kena kaji balik kat mana silap. Tadi K.Nor baca kat FB Min BakingProject, dia ada nyatakan pasal kejadian kek yg tak menjadi (What went wrong). Kalau nak baca boleh klik kat SINI atau kat Pautan Terpilih di sidebar kanan tu ada K.Nor letakkan link utk mudahkan sesiapa nak rujuk lain kali. K.Nor rasa la mungkin K.Nor dah terlebih beat adunan ni, tu yg hasilnya mendap (nak kata guna api yg kuat mmg tak sbb guna api yg sedang2 jer) Dan tentang lubang2 tu mungkin sbb K.Nor mix tepung dgn spatula cara kaup balik yg mana kaedah ni memerangkap udara dlm batter. Agaknya masa memasukkan tepung tu perlu menggunakan mixer gak utk menghasilkan tekstur apam yg halus dan sekata. Wallahua’lam.. kena try & error lagi nampaknya.

Jadi pada adik2 atau teman2 yg buat something tak jadi, jgn frust dan give up. Lihat lah… pandang lah.. hihihi… org lain buat cantik jer, K.Nor buat… ermmm tak perfect gak kan.. Kena la ingat bukan kita yg buat semua jadi. Semuanya dgn izin Allah jua.. kan! Practice makes perfect ok! ^___^

apam pelangi 2

Opss lupa nak cerita ttg resipi Apam Pelangi ni. K.Nor amik kat rumah Izah resipi Apam Pelangi yg asalnya dr rumah Ilah JY, ada gak kat rumah Ina, CManggis dan banyak rumah lg lah... Mekasih semua ya sbb dah menggoda dgn rupa paras apam yg cun ni, walau apam ku tak se cun apam org lain hu hu..Dan mintak izin jugak sbb nak share resipi tu kat sini pulak. Mekasih..


APAM PELANGI
sumber : Izah

Bahan-bahan
2 biji telur
1 sudu teh ovellet
1/2 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
125 ml santan kara ~ k.nor guna susu cair
1 sudu teh baking powder
garam secubit
pewarna

Cara-cara
Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.


21 comments:

  1. Nor, xpalah sesekali dia nak mendap, janji boleh jugak makan...tp rasanya bkn sebab terlebih beat, Ummi pun mmg beat smpai putih gebuss...sebab api kot..ntaaahh..hehee, alaaah x kesah la yg penting sodaapp gak kan, kan..hehhee

    ReplyDelete
  2. ummi >> rasanya bukan kerana api sbb nor dah buka api sedang2 jer. ke perlukan api kuat? kang kuat2 crack atau jd merekah pulak! tak kisah la kan.. masuk mulut pun lumat gak kan :)

    ReplyDelete
  3. hahah kalau saye.. itu perkara biasa tak menjadi tu kak. haha
    tapi bile menjadi tu, rasanye satu kg nk heboh!! hhaha

    memang kene try n error baru tau mana silap nye :P

    ReplyDelete
  4. nor, kak rose penah wat kek jadi sehabis mendap... tu kerana over beat ke? frust tul la!

    ReplyDelete
  5. gosssshhh~~cantik je bg sy yg amateur ini..hikhik...janji leh mam..yummy~

    ReplyDelete
  6. lalalalaa... kita serupa..hehehe..kak nor nak tau saya nyer apam first time buat lagi ler sadiss...hikhik..ntah napa bukan ajer mendap tapi tak mau kembang naik elok, keras dan padat.memula tu saya tak perasan api tu slow, mungkin juga menjadi sebab.agak2 dah 10 minit gitu baru perasan api slow.lepas tu buat lagi skali saya beat lama..elok la sikit compare yg 1st..dan api maintain sedang..

    ReplyDelete
  7. Mendap pun, confirm cantik dan sedap kak! hehehe...teruja tengok kaler2 die...gorgeous!!! :D

    Where's my share ya??? ^____^

    ReplyDelete
  8. nor,ini nama dia belajar dr pengalaman..ok lah tu.janji dapat soru..apa ada pada rupa dan paras.ya tak.?sodap kan??..kan??...

    ReplyDelete
  9. eh ok ni nor..mendap sikit tak pe..kaler tu betul betul pelangi:)

    ReplyDelete
  10. Salam k.nor:

    apam pelangi ni kat kelantan dipanggil 'ambung' kalu tak silap..

    ReplyDelete
  11. kaknor...cun jek apam tu, kalau lela wat mmg kompom x jadi huhuhu. adeh bile la nak beli mixer ni, nk try wat kek. nak godek pakai tgn jek tp xde lak mangkuk kaler cream cam mak2 punya tu. kat doha ni x jumpe ar mangkuk yg berat sket senang nak pukul adunan kan.

    ReplyDelete
  12. giha >> hehe betul tu, kalau menjadi syok abis kan..

    yep, kena usaha tanpa rasa putus asa :)

    k.rose >> nor pun tak pasti gak, cuba k.rose buka link yg nor letak kat n3 ni, panduan dr blog k.min tu banyak beri panduan ttg kek yg tak menjadi

    alexa >> alhamdulillah.. mmg boleh sgt2 dimamam lg tu.. sedap :)

    ReplyDelete
  13. izah >> wahhh makin ramai yg bukak rahsia ni ya.. ingatkan akak sorang jer yg 1st time buat haru gini hihi

    love >> utk love nak banyak mana pun boleh.. amik pisau dan cut sendiri ya.. self service gitu hehe

    anim >> ermm paras rupa tu kat mata jer, sedap kat mulut, sbb dah masuk perut tak rasa apa dah kan hihi

    CManggis >> pelangi baru jer 4 kaler tu CM.. tak cukup bilangan pun lg.. hehe

    wan >> ooo gitu ek.. 1st time dengar ni.. rasanya kalau kat indon apam ambon kut :)

    lela >> try la cari handmixer jer dulu. at least boleh gak buat kek atau yg sewaktu dengannyer kan. k.nor dulu2 pun guna handmixer jer, baru ni jer ada mixer besar sket tu :)

    ReplyDelete
  14. kak nor.. dh abis ke apam tu.. susah2 sgt meh bg zura je apam tu... mendap ke.. tenggelam ke.. timbul ke.. zura bantai je.. asal sedap.. ekeke..

    ReplyDelete
  15. Salam K Nor....Cantiknya Warna Apam Pelangi Tu...Lin Mmg Suka Warna Purple....

    Tak Kisahlah Apa Jadi Pun Janji Boleh Makan....

    ReplyDelete
  16. Salam...cantiknye k nor...mntak izin nk amik resepi...nk try gak...hehehe

    ReplyDelete
  17. zura >> haha.. semua boleh bedal ya.. :)

    lin >> alhamdulillah.. rupa tak elok sket jer tp rasa tetap sedap :)

    SH >> salam.. silakan.. slmt mengapam ya :)

    eliya >> cantik ek.. mekasih :)

    ReplyDelete
  18. Salam kak

    wah cantiknya,tak per pratice makes perfect :)

    ReplyDelete
  19. Ain : Salam, kak..ain pun bru jew uat..mmg sedihla trus x nek igt kan bantat rupanye mak mentua kata gna loyang besar bahan ckit sgt thats y x nek..2nd time uat pun out n 3rd time uat pun hancuss..mula2 dah give up nk uat tpi org kata practise make perfect tu yg try nk uat buat lg.. tq bg tips kat link tu..

    ReplyDelete
  20. ain >> w'salam ain.. takper.. jgn give up ya.. bukan semua yg kita buat menjadi jer.. bukan ain sorang yg kena gitu.. sbb yg menjadikan sesuatu tu bukan kerana kepandaian kita tp semua kerana adanya IZIN DR ALLAH.. belajar dr pengalaman adalah sesuatu yg amat berharga dan tak boleh dibeli dipasaran kan.. semoga ain berjaya baking atau masak apa jer yg ain cuba nanti ya.. all the best :)

    ReplyDelete