f Secubit Garam: Pulut Kuning Di Pagi Raya

N3 Terkini

Wednesday, November 17, 2010

Pulut Kuning Di Pagi Raya

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua…

pulut kuning

Sebelum keluar beraya, nak sediakan juadah santapan mata sket ni ya.. Sekadar buat pulut kuning @ nasi kunyit sebagai juadah utk raya qorban kali ni. Ni pun kiranya 2 in 1 gak sbb sebagai nasi semangat. Kalau kat belah Trg ni kalau ada yg nak bersunat/berkhatan biasanya mmg buat nasi semangat. Biasanya kalau ada kenduri kawin, anak2 yg bakal berkhatan akan naik pelamin gak, disuap nasi kunyit@ nasi semangat dan lauk2nya sekali. Pastu dibacakan doa selamat utk menghadapi proses berkhatan nanti. Oppss lupa.. sebenarnya si putera bongsu yg akan berkhatan minggu depan, insyaallah.. Mudah2an segalanya akan dipermudahkan Allah dan selamat hendaknya.. amiinnn…

pulut kuning 2

Jom layan Pulut Kuning dgn Kerutup Ayam. Tuan rumah nak gi beraya dah ni.. Jumpa lagi.. Daaaaaaaaaa……

11 comments:

  1. salamm... dtg nak beraya bwk mangkuk kosong ni jerrrrr nak tapau itu pulut kuning dgn geng2nyer sekali :D puding ada lg 1 2 3 4 sudu jerr! wakakakaka.... mkn tak hingat sbb tu TERabiskan sib baik ada belen2 sikit :D nanti kita buatkan lg versi lain ya.selamat ari raya!

    ReplyDelete
  2. salam kak nor..
    Waaaa..sedappnyaa pulut kuning, kak nor, tu telur pic rebit kan..kak ummi kuantan (mek rebit) mesti suka tu..hahahhaa...

    ReplyDelete
  3. kak norr..nak ikut beraya sekali...huhuhu.. nak pulut kuning ngan telur ngan daging kerutuk tuu..akak guna rempah kerutuk ye? selamat hari rya kak

    ReplyDelete
  4. adusss comelnya telur tuh :D
    anak saya sibuk suh saya lukis2 mcm tu gak ni :D
    anyway selamat hari raya aidil adha buat kak nor dan keluarga

    ReplyDelete
  5. kak..biasa org trg kan..mkn pulut dgn gukai ikan aye...tu lg best kan..kak.. kak confius ni..khatam quran ke khatan sunat?

    ReplyDelete
  6. kak norrrr.. salam aidil adhaaa! nak tanya skett... sedap sgt ke pulut kunin ni? sbnrnya jiya tak penah mkn pulut kunin seumur hidop. muahahahaha.. sian kan..

    ReplyDelete
  7. Kak Nor...samalah kita yer...salam aidiladha..manyak syedap fulut.......masak daging cedap2 yer...:)thank u singgah dapur Ayu.

    ReplyDelete
  8. ijah >> salam ijah.. waaaa mana cukup main sudu2 gitu, nak cup laa.. hehe

    che mat >> salam che mat, haha.. betul2 tu mmg pic rabbit.. tak terpikir pulak tang k.ummi bila buat yg rabbit tu hihihi

    izah >> lambat la izah, akak dah balik pong..

    akak tak guna rempah kerutup, guna rempah gulai jer :)

    zarin >> mmg chumel, mmg budak2 suka.. kena cari la acu tu zarin kat daiso nun :)

    manira >> yep, mmg best dgn ikan aya tp bila nak diedar2 kat rumah PIL, rumah adik.. senang kalau buat daging..

    jiya >> alahai mek pengembala kamben ni.. pulut kuning la syok tau.. kena lak dgn lauk atau kuncu2 dia tu.. manyak syok tau.. pulut2 ni mmg pebret akak :)

    ayu >> mekasih ayu, tak gi beraya ke arini :)

    ReplyDelete
  9. manira >> lupa sket.. betul tu, khatan yg tepat.. lepas taip lupa nak check spelling, terus publish dan keluar beraya.. masa dlm keter baru teringat dah salah eja khatam.. ingatkan tak ada org perasan.. hihihi.. mekasih ya.. :)

    ReplyDelete
  10. patut la telur tu nmpk corak2 he2

    ReplyDelete
  11. pia >> hehe.. nampak bentuk rabbit kan :)

    ReplyDelete