f Secubit Garam: Serimuka Durian

N3 Terkini

Wednesday, November 3, 2010

Serimuka Durian

Sapa kata durian tak boleh dipelbagaikan. Bukan setakat dimakan saja, dibuat tempoyak, diletak dlm masakan, dibuat lempuk, jem, eskrim dan mcm2 lagi la.. Haa... buat kek boleh, muffin boleh, kuih bakar pun boleh. Pendek kata mcm2 boleh dibuat dgn durian. Ada sapa2 nak cuba buat pancake durian? Gud idea gak kan.. hehe.. Kali ni kita tengok hasilnya durian bila diseri2kan mukanya. Terhasil lah... Serimuka Durian!!

Resipi yg disavekan serta merta bila tengok Rima post n3 Serimuka Duriannya minggu lepas. Smlm baru jer terlaksana hajat nak buat kuih ni. Sebelum ni si Mek Jepun dah pun buat gak kan, tp versi derhaka lebih tu. Org guna durian fresh dia guna lempuk! hehe.. Tak per la kan Ina, lempuk pun lempuk la.. asal tak kena hempuk dah time ngigau mlm2 tu kan :)


K.Nor buat 1/2 adunan gak cam Ina cuma K.Nor lebihkan tang sukatan beras tu kepada 300gm. Kes nak perabiskan stok beras pulut yg sedia ada. Jadi kena la tambahkan sket santan tu. Yg lain2 K.Nor ikut sama cam dlm resipi kecuali sukatan gula yg dikurangkan ( mcm biasa la.. K.Nor dah famili kan tak suka manis2 hehe) Tak ingat pulak berapa gram K.Nor letak sbb main sukat sudu jer pastu bila dah dikacau2 tu rasa la manis ikut selera anak tekak. Tak leh letak banyak2 sbb isi durian tu dah sedia manis. 

Ok Rima, mintak izin ya nak c&p resipi Serimuka Durian yg sedap tu kat sini ya.. Tq..



SERIMUKA DURIAN by Rima

Ingredients:
500g glutinous rice flour - soak for an hr with 1 tsp of alkaline water (i didnt use alkaline water)
1 tsp salt
340ml light coconut milk
screwpine/pandan leaves
1 tsp sugar (i added)

Method:
1. Prepare the steamer. Combine glutinous rice, salt, sugar and coconut in a square or round cake pan. Mix well. Place the screwpine/pandan leaves on top of the rice and steam over rapidly boiling water for about 30–35 minutes or until cooked through.
2. Discard pandan leaves. Fluff up the rice, and then press rice firmly down with a banana leaf or aluminum foil until it is compact. Return it to the steamer.

Topping:
300g durian flesh
250g sugar
6 eggs (abt 60g each)
60g flour (I added 10g more)
10g sago or corn flour (I used corn flour and added 10g more)
750ml thick coconut milk (i used KARA 350g and add 400ml water)
pinch of salt
a few drops of yellow colouring


Method:
Puree durian flesh with 100ml of coconut milk taken fm 750ml of coconut milk - set aside.
Stir eggs and sugar until well combined. Add in sifted flour and slowly add the coconut milk (650ml).
Add in puree durian and continue to stir.
Strain the batter to remove any lumps.
Cook it over low heat till slightly warm... stirring it occasionally so as to avoid any lumpy batter..
Scratch the surface of the steam rice lightly with a fork... press em again and prick with fork. Pour in the batter on top of the rice. Steam over medium heat for an hour or until set.
Set it aside to cool completely before cutting into serving pieces.

13 comments:

  1. wah kak dah smpi ganu nak pos ke png tak guna bas ekpress?

    ReplyDelete
  2. mau!!mau!!! kat umah kita ada tempoyak je... tu pn jimat2 sbb time ni doyan xmemunculkan dirinye d pasir mas,wakakakka....

    ReplyDelete
  3. alinac >> yep.. mmg sedap! :)

    mimi >> tak leh la nak antar kut bas express, kang tak sampai sbb drebar bas ngap dulu kang hihi

    mimiey >> budak kecik tak leh makan banyak2.. seketul jer yaa :)

    ReplyDelete
  4. Salam Nor...sangat berseri...walaupun tak suka bau atau makan durian....tapi suka tengok jer!

    ReplyDelete
  5. salam kak nor, berseri2 serimuka tu, macam tuannya...he..he...dah bodek ni, mas dapat berapa ketul kak...
    pstt : nanti ada doyan mas pun nk buat gakk..

    ReplyDelete
  6. santekkkkkkkkkk...... *hempuk kak nora sampai penyek! cabooottttt..... Kekekekekw

    ReplyDelete
  7. tengok kak ina tuh nak hempuk kak nor smpai salah eja nama..niat x baik katekan..haha
    kak nor..camana plak bleh ada duyan kat sana aaa??jeles eh jeless..

    ReplyDelete
  8. k.nor nampak sedapnya... nie harus mencuba..

    ReplyDelete
  9. OMAIGOD bestnyaaa! Saya rasa kalau saya makan mesti bertambah seri muka ni.. Tapi tak reti buat, kirim kat akak jela ;p

    Love,
    PojiePooh Abdullah

    ReplyDelete
  10. watie >> salam watie.. tak dpt nak nulun ler kalau dah tak minat durian :)

    mas >> haaa.. sbb mas org pertama bodek, akak bg lebih seketul dr mimiey ya.. hihi

    ina >> hehe.. jeles la tu org guna durian bukan lempuk.. :p

    sue >> mek jepun tu mmg gitu ler.. :)

    sue, doyan mmg ada sepanjang taun kat dlm freezer akak tu :)

    qiera >> mmg sedap, lepas masak tu sementara nak tunggu sejuk.. fuhhhh tak sabar2 nak potong kes wangi jer bau :)

    pojie >> alaa.. muka pojie mmg sentiasa berseri2 dah tu, kan.. :)

    ReplyDelete
  11. mek sueeeeee.. nama tuh mmg di SENGAJA kan! hanya dia dan dia jerk yang tau.... kikikiki... kan kan kak.nora kan kannnnn... kekekekeke

    ReplyDelete
  12. ina >> haiipppp!!! masuk pulak dah.. dah gi balik titun nun.. darwish dah ngantuks tu :)

    ReplyDelete