f Secubit Garam: HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

N3 Terkini

Wednesday, November 14, 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM..

Ni satu lg resipi yg dah merata org duk buat. Memang geram jer tengok sana sinun duk tayang cupcake yg menggoda jiwa raga nih tp sbb masa tu kat rumah ni cuma ada 3 ahli jer, mood nak membaking tu agak merudum. Memang tak syok sungguh kalau nak baking apa2 tp anak2 tak ada. Dan satu lg penyebab tak buat2 sbb tak jumpa cupcake liners yg cun yg berkenan di hati hehe.. Padahal bukan tak boleh buat dgn menggunakan ramekin. Tersadai ramekin dlm gobok, tak ada yg nak guna hehe.. Nanti lah, lain kali buat guna ramekin lak.. sbb aritu buat tak puas makan! silap gi buat 1 adunan jer huhu...


Resipi HCC ni K.Nor amik kat dapur Sonia. Memang dah lama berkenan dgn HCC ni, sejak Sonia tayang mula2 dulu.. Kebetulan baru2 ni Luqman dan Aisyah balik cuti hujung minggu (3 minggu yg lepas), terus jer K.Nor godek HCC.. yer... dah lama jd baja nih, dah 3 minggu K.Nor buat nih.. hehe.. Tak kecukupan anak2 makan HCC ni.. Lain kali kena buat double adunan tu.. baru puas ngap hehe.. 




HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
*makes 9 cupcakes
source : K.Nor

Chiffon cake
3 egg yolks
20g sugar
35g corn oil
60g milk
70g cake flour

3 egg whites
25g sugar

Filling
60g dairy whipping cream
10g sugar
1tsp instant custard powder

Icing sugar, for dusting

Method
1. Pre-heat oven to 170C.
2. Arrange paper liners on baking tray.
3. Hand whisk egg yolk and sugar till pale in colour.
4. Add in corn oil and milk, mix well.
5. Sift in cake flour, stir to combine.
6. Beat egg white until foamy, gradually add sugar, and continue beat till soft peak form.
7. Take 1/3 of egg white and use a hand whisk to mix into egg yolk batter.
8. Fold in the balance egg white with a spatula till well combine.
9. Scoop batter into pre-arranged paper liners to about ¾ full.
10. Bake for 20-25 mins at middle rack.
11. Beat whipping cream with sugar till firm and stiff (over a bowl of iced water).
12. Add in custard powder, mix well.
13. Pipe custard cream into cupcake and dust with icing sugar. Refrigerated before consume.

* k.nor tabur dgn coloured sugar

26 comments:

  1. sy pun dah lama simpan resepi ni...
    yelah kak nor.. bertambah CUN chiffon kek tu bila dok dlm paper cup yg comey........ bertambah berseri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dasat kan, nak yg cun jer, tak ada yg cun tak buat2 hehe

      Delete
  2. salam Kak Nor, akak pun baru je buat hari ni hokaido ni tapi belum sempat buat entry anak2 carikan resepi mmg sedap kan lembut dan gebus gitu, cantiklah hokaido tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam k.noor.. yep.. mmg sedap, lembut dan nyaman masuk anak tekak :)

      Delete
  3. salam,,saya silent reader akk..nk tnya akk, blh x guna minyak masak biasa...satu lg adunan kuning telur setelah siap dimix kena cmpur ngan adunan putih telur ek?apa yg 1/3 tu dr egg white tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. boleh jer kalau nak guna minyak masak biasa .. maksud campur 1/3 adunan putih telur ke adunan kuning telur tu, ambil 1/3 bahagian dr adunan putih telur yg dah dipukul hingga kembang tadi dan mix dlm adunan kuning telur

      Delete
  4. Nor, 9 cupcakes memang tak cukup! PH sorang sekali ngap empat lima ketul. HCC ni very light kan, banyak udara, so tak rasa kenyang sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak cukup!! hehe,, amboiii dia sorang aja dh separuh ya.. hehe

      Delete
  5. sy dh lama dok peram resepi ni tp mode nk membaking x gak mari..mari...
    tp HCC akk tu goda tekak sy la heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya hasil HCC k.nor ni kurang cun sket.. agak padat.. :)

      Delete
  6. salam kak nor. malesnya nak asingkan telur putih & kunin...hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishhh yg tu pun males? tak tau nak kata la kalau gitu hajar hehe

      Delete
  7. salam nor salam tahun baru.. ilah cuba masuk komen guna mozila..guna croome tka pernah boleh ...eemmm huhuhuu.. jgn kecil hati dah lama tak dtg komen baru jumpa jalan hari nie hukhuk...salam cyg norcantik kek tu teringin nak buat hajat lom smapai lagi ..nak rasa nor punya jer laa lagi senang hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      alaa ilah, nor tak kecil ati pun.. nor sendiri pun jarang ngomen kat blog teman2 lain.. masuk , baca, keluar.. hehe

      Delete
  8. akk,saya silent reader akk..nk mtk izin yer nk buat cupcake ni..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. intan, tak perlu la mintak izin, semua resipi dlm ni mmg utk dikongsi bersama :)

      Delete
  9. Salam kak nor,kalau guna plain flour blh tak..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. boleh aje, tp sebaiknya ayak 2 kali ..

      Delete
  10. Assalam kak nor..instant custard tu mcm tpg birds custard or tpg custard yg jual kt kedai bakeri ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam jiha, k.nor guna tepung kastard biasa jer yg kat kedai bakeri tu :)

      Delete