f Secubit Garam: KERABU TAUGEH & KERANG

N3 Terkini

Thursday, November 15, 2012

KERABU TAUGEH & KERANG

ASSALAMUALAIKUM...

Tak pernah makan pun lg sebelum ni Kerabu Taugeh dan Kerang. Selalu gak tengok Geng Masak2 duk tayang menu ni. Tapi org kata seru tak datang, jd tak buat la.. Kebetulan K.Nor tanya geng2 lama forum Myresipi, apa menu dr negeri Kedah dan Perlis (kes nak join MFF yg bulan ni jtuh kepada bulan Kedah dan Perlis) ada yg syorkan pelbagai menu dr Kedah spt Gulai Daging Batang Pisang la, Pulut dgn Mangga la.. dan ada yg syorkan Kerabu Taugeh Dgn Kerang dan pelbagai menu2 lain... erm... hati dah terpaut dgn menu kerabu ni.. Apatah lagi bila diletak kerang, mesti best kan :)


Bila ke pasar baru2 ni K.Nor beli la 1kg kerang, mahel wehh skrg ni. Tak tau la kat pasar tu yg mahal atau mmg dah mahal giler kerang sekarang ni. Dah 5 hingget sekilo. Kalau dolu2 seringgit jer sekilo.. ermmm... semua harga barang naik, tak ada yg turun kan.. yg pasti air hujan jer yg turun hehe

Bila dah buat kerabu ni, punya la sedap! Memang syok kalau meratah gitu aje. Tambah lagi kalau diletak kerang banyak2 sket hehe..Taugeh tu K.Nor tak celur pun, K.Nor lebih suka makan kerabu taugeh ni bila ada rasa rangup2 taugeh tu. Memang tak rugi mencuba resipi yg K.Nor ambil dr dapur Ika@Mek Siam yg dah lama menyepi tu.. Resipi asal dari Sherry MZ@MyResipi. Mekasih ya atas perkongsian resipi dan mekasih gak pada geng2 potpet atas idea yg disumbangkan  ^__^


KERABU TAUGEH n KERANG
sumber : Ika@Arah

Bahan-bahan ( 4 orang )
Sebungkus taugeh (50sen - 1.00)
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:
Taugeh hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak. (k.nor skip)
Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
Hiris halus bawang merah & cili padi.
Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula.
Sedia untuk dimakan dgn nasi panas

* K.Nor juga spt Ika, tumbuk semua bahan2 ~ bawang merah, cili padi, belacan, udang kering dan lada hitam.


I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kedah and Perlis Month hosted by WendyinKK of Table for 2.....or More.

27 comments:

  1. sedap ni menu kampong kerabu apa saja pun mmg sedap je tambah2 ada togeh dan kerang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap sgt k.noor.. meratah aje pun sedap sgt :)

      Delete
  2. Salam Maal Hijrah...
    Nak tumpang sekaki cerita pasal pengalaman cik June pertama kali makan kerabu Taugeh + kerang ini semasa tinggal berdagang di Bagan Serai Perak...memang nyaman kata orang S'wak pun. Bahan yg mudah didapati dan murah pula.
    Ok...all the best to you dlm mempromosi makanan dari negeri Kedah/Perlis ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam k.june..

      mmg nyaman kan kak :)

      Delete
  3. selamat tahun baru Nor,selau dtg sini bila rindu ngan mknan Teganu. sedap kerabu ni, mak teh ni org Perlis, arwah mak mak teh masukkan pati santan sikit( yg diperah tanpa guna air) dan sikit nyior yg digiling halus,fungsinya utk memekatkan kuah..cubalah,rasa kelainannya


    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak teh.. mak teh sukakan masakan ganu ke? hehe

      oooo.. masukkan pati santan ya.. mekasih atas info tu ya mak teh.. :)

      Delete
    2. Assalamualaikum.
      Maaf ya mencelah sikit, kalau kat Ganu kan ada kerabu taugeh yg guna santan & isi ikan tu ......sedap gak.

      Delete
  4. Salam kak...

    kecur sungguh tgk kerabu taugeh akk tu, diratah mcm tu saje sedapnya la...itu kalau mas mkn kompem lepas tu gatal2 sbb mas alergik dgn mknan laut tp kalo dh nak kekadang derhaka kan saje hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      oo mas alergik ya.. sian .. tp kalau dah teringin bedal aje la mas, lps tu makan ubat hehe

      Delete
  5. Nor, best lah! PH pun tak celur taugeh. Suka mentah, fresh gitu...Satu soalan, kerisik tu yang dah tumbuk ke sebelum tumbuk? PH pernah nampak resipe kerabu yang pakat tabur kelapa kering yang digoreng. Confuse sket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nor kan, kalau makan budu, suka makan dgn taugeh fresh wat ulam.. kruk krap jer hehe

      PH.. kerisik ni means kelapa parut yg dah digoreng dan dimesin/tumbuk halus (kalau org dulu2 giling jer kan hehe)

      ada banyak kaedah masak kerabu ni PH.. ada yg letak kelapa parut, ada yg letak kelapa parut yg dah digoreng dulu mcm u kata tu dan ada yg letak kerisik.. :)

      Delete
  6. Salam Maal Hijrah Kak Nor...

    kerabu versi mcmana sekali pun memang tak pernah tolak punya... tp ada ke org yang bagi? nampaknya kalau teringin kena buat sendirilah kan kak nor.. hehe...

    p/s: macih sy c&p resepi shepherd cottage pie dari blog kak nor.. halal ya.. pastu nanti ada lagi resepi c&p isnin depan insyaAllah... mintak izin in advanced ye... tq byk2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ratna..

      mmg betul tu.. all time pebret kalau bab kerabu ni kan.. meh duk sebelah tanah k.nor, insyaallah k.nor bagi hehehe

      tq ya.. dah tengok dan dah komen pun yg cottage pie tu.. :)

      Delete
  7. Salam Maal Hijrah buat Kak Nor sekeluarga...

    Nampak menarik juga kerabu ni...Boleh juga dicuba ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam gak buat nenie sekeluarga ...

      try la nenie.. bukan boleh tahan tp sangat sedap :)

      Delete
  8. Una delicia está de lujo,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  9. Husband Wendy memang gila kerang, kalau masak ni bagi kat dia, mesti dia hepi!
    Tapi Wendy allergic kat kerang, suka tapi tak boleh makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wendy, kalau u buat kerabu ni, u amik taugeh jer la.. part kerang tu pass kat yr husband :)

      Delete
  10. Kerabu tauge campur kerang,bonda saya pernah buat tp saya belum pernah buat sendiri lg.

    ReplyDelete
  11. baru nak try bln ramadhan ni.. husband request..tq share resepi ni ye akak...

    ReplyDelete