f Secubit Garam: APAM KELEDEK OREN

N3 Terkini

Monday, November 26, 2012

APAM KELEDEK OREN

ASSALAMUALAIKUM...


Dah breakfast? Belum? Awal lagi kan, meh jamu mata dgn apam yg sedap lagi mantop nih.. APAM KELEDEK OREN.. resipi yg pernah dibuat dulu, sumber asal dari majalah kalau tak silap K.Nor.. Bila K.Nor letak bawah tajuk resipi dgn perkataan 'sumber', bermakna resipi tu bukan milik K.Nor ya.. melainkan kalau K.Nor letak 'resipi : K.Nor@Secubitgaram'.. ni baru resipi dr K.Nor sendiri.. Kalau tak explain kang ada pulak yg kecoh kata K.Nor ngaku resipi org lain sbg resipi K.Nor sendiri.. Harap maklum... Rasanya tak perlu lah huraikan hal ni lebih detail, kang ada lak yg berasap telinga pagi2 nih.. hehe


APAM KELEDEK (olahan dr Apam Kentang)
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
1 cwn keledek oren
250 ml susu cai/santan
1/2 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder


Cara-cara:
1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan (biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yis, baking powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati (K.Nor guna handwisk jer)
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut yg digaul dgn sedikit gula dan garam.


* cara K.Nor:

  • setelah adunan siap dibancuh, isikan  1/2 penuh bekas/mould yg telah disapu dgn sedikit minyak.
  • perap selama 1 jam.
  • baru lah dikukus hingga masak.



  • 24 comments:

    1. gebunya...pasti sedap...biasa buat apam beras ja...

      ReplyDelete
      Replies
      1. try la buat apam ni lak.. sgt sedap ni :)

        Delete
    2. pagi tadi baru makan apam gula melaka..cik hasben yang buat..on beLog pulak kak Nor tengah post apam keledek! kena-kena gitew..hehe..

      ReplyDelete
      Replies
      1. wahh seronok dia, cik abe dia pandai masak.. ok suruh dia try buat apam ni lak :)

        Delete
    3. Cantik sungguh kejadian apam keledek ini... gebusss ajer tengok tu... sedap ni kan :D

      Masuk list lagi lah nampaknya :P

      ReplyDelete
      Replies
      1. mmg kena buat ni yati.. insyaallah tak mengecewakan :)

        Delete
    4. Nak sikitttt....baling kat sini ar....gebusss je apa tu...nnti blh cuba gak...:-)

      ReplyDelete
    5. lembut nya nampak apam keledek ni.. saya makan roti bakar dengan kuah durian je tadi.. tapi kenyang lagi sampai skrg ni.. hehehehe

      ReplyDelete
      Replies
      1. 1st time baca mekyung kenyang hehehe

        Delete
    6. K.Nor, nmpk mcm sarang tebuan lak...pasti sedap tu... gee baru beli keledek oren semalam.. cadangnya nk buat kuih talam... nmpk kuih sarang tebuan ni terlior la pulak...hehehe

      ReplyDelete
      Replies
      1. try la apam keledek lak gee.. insyaallah sedap :)

        Delete
    7. cantiknya tekstur apam keledek kak Noor pun hantu apam ni nak try jugak lah ikut resepi ni boleh kan copy??izinkan ya Kak Nor..

      ReplyDelete
    8. gebunya..nak kene try ni untk brekpes..

      ReplyDelete
    9. salam dear kak nor...lama tak dtg bersila makan2 kat sini...Bismillah....makan hangin je lah nih!

      ReplyDelete
      Replies
      1. w'salam nikja.. bz mengkrip doyan ke nik :)

        Delete
    10. Nor, sedap ni! Nak-nak colek dengan kelapa parut :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. betul tu PH tp kalau makan gitu aje pun sedap gak tau :)

        Delete
    11. nampak gebu dan sedap.....lagi-lagi dgn kelapa parut....yummy

      ReplyDelete
    12. Apam mmg fav saya kak....nampak gebu sgt.

      ReplyDelete
      Replies
      1. mmg sangat gebu.. tip dia, kena cukup masa tempoh perapan.. insyaallah gebu :)

        Delete