f Secubit Garam: UDANG CELUP TEPUNG

N3 Terkini

Wednesday, November 28, 2012

UDANG CELUP TEPUNG

ASSALAMUALAIKUM...

Biasanya kat Tganu ni pemes dgn ICT (Ikan Celup Tepung) terutamanya di area Teluk Ketapang dan di Kg Penarik pun mmg satu port yg juga pemes kalau nak makan ikan celup tepung. Dengan menggunakan ikan atau seafood lain yg segar yg baru didaratkan oleh para nelayan sekitar, menjadikan ICT di situ mmg best. Biasanya ikan celup tepung ni menggunakan bancuhan tepung spt yg selalunya kita guna utk menggoreng pisang, cempedak, sukun dan juga ubi keledek.


Kali ni K.Nor nak share satu resipi hasil olahan dr resipi2 menggoreng cendawan dan juga ayam yg pernah K.Nor cuba sebelum ni. Bancuhan tepung yg dihasilkan banyak gak la tp tak jadi hal sbb lebihan tepung tu boleh disimpan dlm peti ais. Masukkan dlm bekas kedap udara dan simpan dlm peti ais, insyaallah tahan lama. Time nak goreng, keluarkan dan guna.. mudah jer kan.. Selain menggunakan udang, bancuhan tepung ini boleh juga digunakan utk menggoreng cendawan, ayam, sotong atau juga sayuran spt peria (bg yg suka peria), terung, bendi (spt yg K.Nor buat dlm gambar di bawah nun... Terpulang pada stok bahan2 di dlm esbok dan juga pada selera anak tekak masing2 ya...

Udang dan Bendi  Celup Tepung

UDANG CELUP TEPUNG
resipi : K.Nor

Bahan ~ utk bancuhan tepung:
1 cawan tepung gandum
1 cawantepung beras
2 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam

Cara:
Masukkan kesemua bahan2 ke dalam sebuah bekas dan gaul hingga sebati.
Ketepikan.

Bahan ~ utk Udang Celup Tepung:
300 - 500gm udang saiz sederhana
1 - 2 biji telur ~ dikocok sedikit
bancuhan tepung secukupnya
minyak 

Cara:
Bersihkan udang, terpulang samada nak buang kepala atau tidak (sekiranya kepala tidak mahu buang kepala, gunting sesungut dan juga muncung udang)
Toskan hingga kering.
Gaul udang bersama dgn telur hingga rata.
Ambil sebahagian bancuhan tepung tadi dan gaulkan udang satu persatu ke dalamnya hingga rata.
Goreng udang yg dah digaulkan tadi ke dalam minyak yg dah dipanaskan hingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.
Hidangkan bersama sos cili kegemaran.

*selain utk menggoreng udang, bancuhan tepung ini juga boleh digunakan utk menggoreng cendawan, ayam, sotong atau juga sayuran spt peria (bg yg suka peria), terung, bendi bagi penggemar sayuran..


26 comments:

  1. as-salam
    menu yg menyelerakn..kalau gigit krupp..krupp..kruppp

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak nor..
    kiranya tepung2 tu di mix kering je la? tak yah bancur ngan air ye..? nanti time nak salutkan guna telur putih je kan.. bagi tepung2 tu lekat? nak mintak ilmu ni.. sbb nani mmg suka benda2 celop tepung.. bendi, terung, peria, semua nani suka celop tepung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam nani..
      yep.. betul tu.. tepung tu mmg dry, tanpa liquid/cecair.. bahan utama spt udang/ayam/sayuran hanya perlu digaul dgn telur dan kemudian ratakan tepung td pd udang dll.. ni spt kita buat cendawan goreng tepung. dgn cara ni menghasilkan gorengan yg garing dan rangup :)

      * fungsi telur adalah utk melekatkan tepung pd udang dll ya..

      Delete
  3. Nor, nampak garing lah! Kalau kunyah mesti ada bunyi krup..krap..krup..krap...PH pun tanya soalan yang sama dengan JaSSNaNi. Tak sabar-sabar nak try!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah reply kat nani, u boleh refer situ ya.. slmt mencuba :)

      Delete
  4. Assalam kak nor, masa tgk kat fb tadi tersangat terguda, bila nampak udang tu sangat ranggup n pasti sedap. Terima kasih kak nor berkongsi resipi. Agak2nya boleh tak utk buat fish n chip ya, hurmmm terliur sungguh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam liza.. rasanya boleh kut.. kita yg buat dia kan.. try la dulu buat utk fish n chips mudah2an menjadi dan kena dgn selera liza sekluarga :)

      Delete
  5. t. kasih saya mohon resepi ni.. sbb suka sangat makan cendawan dan terung goreng tepung.. tq..

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nor..Nampak rangupppp je ni...Boleh gak lah try untuk celup ikan versi ni plak...

    ReplyDelete
  7. Salam kak nor...dr jauh dtg ni...ada lg ke tak....rasa cam x sanggup lh nk tgok udang mu itu....sungguh mengancam sekli...adehhh...prnh jgk buat style gini untuk grg ayam....mmg rangup kan...kan...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. adunan tepung ni mmg sesuai gak utk goreng ayam.. k.nor pun dah pernah buat guna ayam.. :)

      Delete
  8. Assallamualaikum kak nor..

    Kak, pagi tadi dah makan udang akak ni. Ni datang malam2 nak skodeng kot2 masih ada lagi saki baki..heheheee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam naz.. mekasih ulang2 dgt.. sib baik tak ada tol kan.. hehe

      Delete
  9. Menarik juga resepi ni, tq share kak nor : )

    ReplyDelete
  10. serbuk kari tu...kari ikan atau kari ayam/daging?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya biasanya guna serbuk kari ayam..

      Delete
  11. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas kunjungan dan nasihat yg diberi :)

      Delete
  12. mgu lepas g tganu x smpt pun pegi ICT...hanya nampak je signboard teluk ketapang...frust sangat...

    ReplyDelete
  13. Assalam kak nor, hurrmmm dh siap bahan2 semua, tunggu utk buat je mlm ni, Tq kak nor

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt menggoreng, smoga kena dgn selera .. jgn lupa utk k.nor sepiring :)

      Delete