f Secubit Garam: FRUIT JELLY again...

N3 Terkini

Thursday, November 29, 2012

FRUIT JELLY again...

ASSALAMUALAIKUM...


Dessert yg pernah jd fenomena satu ketika dulu.. ermm.. adalah dlm akhir2 tahun 2010 kut selepas K.Nor post entri INI.. Alhamdulillah.. itu lah manisnya berkongsi sedikit ilmu yg Allah pinjamkan.. Senyum sendirian bila tengok di sana sini, situ sinun org duk tayang Fruit Jelly hasil tangan masing2.. Tumpang seronok sebenarnya tapi bukan tumpang bangga. Buat apa nak bangga, kang timbul riak.. Tak baik riak2 nih.. lagipun semua yg elok2 tu datang dr Allah jua.. kan. Dan terima kasih pada Yani MyResipi@Decochoco yg berkongsi resipi pada permulaannya.. Dari resipi yg Yani share kat MyResipi, dah K.Nor olah mengikut citarasa K.Nor dan akhirnya K.Nor stick dgn resipi tu.. Apapun, terpulang pada masing2 nak ikut resipi asal dr Yani atau yg dah K.Nor olah.. tak ada paksaan okay :)

Bagi yg nak tengok step by step utk menghasilkan Fruit Jelly ni boleh klik kat SINI ya...



Kali ni K.Nor tak buang orange pulp (tak tapis perahan jus oren) utk memberikan efek yg lebih real pd  jelly ..

FRUIT JELLY 
resipi : Yani MyR

Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

** Ni resipi yg K.Nor edit sbb K.Nor buat guna agar2 serbuk seberat 10gm sepeket

FRUIT JELLY

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml < air + jus limau >
7 sudu besar gula
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri warna jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah, boleh juga jika nak gantikan dgn sedikit pewarna kuning)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masak semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

20 comments:

  1. terbaik la fruit jelly ni...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. power rangers or power puff girls? hehe

      Delete
  3. Aduh rajin sungguh kak nor ni... tergoda i tengok u...

    ReplyDelete
  4. Uniknya buat cara ni, nampak sedap & comel : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. jelly ni kalau dibuat time ada majlis mmg sangat sesuai evelyn :)

      Delete
  5. Cantik jelly ini kak nor....very creative

    ReplyDelete
  6. Lama tak buat fruit jelly ni kak. But, diakui memang terbaik kalau buat mcm ni sbb ada bau2 wangi oren tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. psst!! akak guna oren yg org tu bg ler.. hehe

      Delete
  7. creativenyer kak Nor nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kredit kepada yani, pencetus idea asal :)

      Delete
  8. Nor, nampak real lah! Pasti sedap, terbawak balik kenangan masa kecik-kecik dulu suka makan jeli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik.. skrg dah tua sgt ke PH? hehhee.. stil young kan.. tak setengah abad pun lg kita ni hehe

      Delete
  9. mmg cantik sgt kak nor. sy pun pernah buat dulu utk bento anak ke sekolah. seyes sejibik mcm potongan buah oren sunkist. sy guna resepi kak nor juga cuma tak sempat nak amek gambo jadi takde laaa share di blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. dah buat gak ya.. :)

      Delete