f Secubit Garam: AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS

N3 Terkini

Wednesday, November 21, 2012

AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS

ASSALAMUALAIKUM...

Satu lagi resipi ayam panggang/bakar yg sedap, menjilat jari! Memang akhir2 ni K.Nor suka buat ayam panggang, terutamanya bila dah ada 'pembantu baru' yg cekap bekerja tu.. Alhamdulillah.. kerja2 memanggang pun cpt.. Lagi pun cik abe dan anak2 K.Nor mmg suka makan ayam panggang.. Masak ayam panggang adalah kerja yg sangat mudah, perap ayam dgn rempah ratus dan bakar/panggang.. mudah jer kan.. hee...


Kali ni K.Nor mencuba satu resipi hasil google, cari punya cari resipi ayam panggang, terjumpa kat rumah Che CT yg sinonim dgn baju merah dan tudung hitam tu.. hehee Sorang blogger masakan yg semakin hari semakin top, dah ke persada luar negara tau.. Memang sangat bangga dgn pencapaian CT nih, sorang yg sangat baik hati dan tak meninggi diri.. Senang berkawan dgn CT.. (bodek baekkkk punya ni tau CT hehe)

Resipi asal dr Ros JintanManis yg dah kembali menetap di Jepun. Mekasih ya Ros, mmg sedap ayam panggang/bakar yg diletak mayonis ni.. Memang finger lickin' good :)



AYAM BAKAR BLACK PEPPER BERMAYONIS
resepi : Ros@Jintanmanis
sumber : Ct Delima & K.Nor

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Cara-cara:
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
2. Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu).

28 comments:

  1. sedapnyaaaaaaaa ayammmmm.. terliur la.. dah makan roti canai sebijik kul 9 tadi.. skrg dah rasa lapar tengok ayam.. uwaaaa.. lambat lagi kul 1 ni k.nor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik makyung.. cpt betul lapar ya.. biasa lah kan.. makan utk berdua :)

      Delete
  2. terliurnya tengok.. tengah lapar ni..

    ReplyDelete
  3. Sedap sungguh tengok ayam panggang kak noor ni.. boleh cuba ni tapi kena tunggu angin rajin nampaknya :P

    ReplyDelete
  4. betul tu kak nor..ayam bakar paling mudah nak buat.. hihi sejak ada bibik baru tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mmg tersangat la mudah kerja sejak ada bibik baru ni atie.. ayam pun moist jer.. smlm ada geng dentist along dtg makan kat rumah, k.nor buat ayam panggang rosemary, dia org kata mmg sedap, ayam tu moist jer.. :)

      Delete
  5. PH pun suka dengan ayam panggang sebab (1) sedap dan (2) very easy (kerja orang malas macam PH hee..hee..). First time tengok mayonis dalam perapan ayam. Nak cuba resipi ni sebab ayam kat foto tu nampak sedap sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepat sekali PH! perap dan bakar hehe.. try la resipi ni.. mmg best :)

      Delete
  6. uish..tangkap cintan terus tgk ayam tu..

    haha..sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kena buat la tu.. sedap ni :)

      Delete
  7. kak nor bukan sahaje pandai masak ....foto pun sangat kelas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua dgn izin Allah.. saya pun masih belajar lg.. banyak benda lg yg perlu belajar ni :)

      Delete
  8. Buat bebanyak perap dlam freezer..nak makan bakar..sonang gitu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq nekcik bg idea tu.. mmg elok benor praktik gitu, lg menjimatkan masa :)

      Delete
  9. ni kalo makan ni kompem terangkat nih...pandainye akak masak..tabik spring! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asma, alhamdulillah... semuanya dgn izin Allah.. :)

      Delete
  10. namanya saje dh membangkit selera...kalo dpt rasa lagi la kan hihihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe mas.. kalau dpt rasa gerenti menjilat pinggan hehe

      Delete
  11. sy dah buat semalam sedap sangat, hari ni pun buat lagi..

    ReplyDelete