f Secubit Garam: HOKKAIDO CHOCOLATE MARBLE LOAF

N3 Terkini

Tuesday, November 27, 2012

HOKKAIDO CHOCOLATE MARBLE LOAF

ASSALAMUALAIKUM..

Dari roti loaf biasa, K.Nor buat tambah sedikit chocolate emulco dlm sebahagian doh, kemudian bentukkan secara pintalan/tocang. Kemudian letakkan kembali dalam loaf tin, biarkan naik 2x ganda kemudian bakar spt biasa dan hasilnya.. wallahhhhhhhh...


Ni lah hasilnya, HOKKAIDO CHOCOLATE MARBLE LOAF, dengan menggunakan resipi asal HOKKAIDO MILKY LOAF yg pernah K.Nor buat dulu. Roti yg halus mulus dan sangat gebus. Hasil dr penggunaan whipping cream di dalam adunan doh, memberikan hasil yg cukup memuaskan hati.


Dari doh yg sama yg mana satu adunan menghasilkan doh yg agak banyak, K.Nor buat bentuk flower bun dgn menggunakan sosej ayam Ramly.. ermmmm.. so yummy!!

HOKKAIDO MILKY LOAF
Source: Angie's Recipes & Wendy
Makes: One 5X5X13 inch pullman tin, without lid
source :  K.Nor@SecubitGaram

540 gm Bread flour
60 gm Cake flour
10 gm instant yeast
30 gm Milk powder
80 gm Sugar
9 gm Salt
1 large Egg
250 gm Fresh milk
150 gm Whipping cream

1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved.
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

22 comments:

  1. rajinnya akak sorang ni meroti...
    mas juga yg dapo berasap tersekat2...
    ain n daniel kat kg...
    malas bebenar rasanya nak masak..huhuhu

    cantikkkkkk la marble roti tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan nak perabiskan baki WC mas, tu yg godek roti ni :)

      biasa la tu mas, bila anak2 tak ada kat rumah.. mood mmg merudum kan.. :)

      Delete
  2. lapar pulak bila dah singgah blog ni.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum pekena minum petang ke abah khalisha? :)

      Delete
  3. wah cantek la roti kak nor tu...goda tul ye...mau malam mimpi ni..ce akak nor bg zila sekeping jadila kot ada lagi tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupa siapkan kopi O semug nak makan dgn roti tu dlm mimpi mlm ni ya.. :)

      Delete
  4. Amboi, sampai bermarbling pulak roti yang Nor buat. Nampak sedap ada rasa-rasa coklat. Pandai nye! Yang flower bun dengan sosej tu pun cantik! Alahai...PH ni kelaparan..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg syok bermain dgn doh roti ni PH.. bila dah menjadi tu, satu kepuasan rasanya tambah lagi anak2 makan dgn berselera :)

      Delete
  5. adoi...lapar la plak singgah kat cni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena makan dulu la sebelum masuk sini paly :)

      Delete
  6. Loti..lotiiii..!!!! cntik dan gebunya loti nor, kalau dekat dh ngecek dah.., heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb jauh kan am, cuci mata jer la :)

      Delete
  7. Cantiknyaa, mesti sedap, like it : )

    ReplyDelete
  8. comel lotte roti kak nor!
    ada lg tak? hihi

    ReplyDelete
  9. Salam kak nor...cantek ar kejadian roti tu...berseni sungguh ye...:-)
    Mengancammmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sury.. alhamdulillah.. mekasih :)

      Delete
  10. Waalaikumussalam Nor...

    Wah cantik cantik cantik roti yang Nor buat. I like I like!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa ma.. roti2 hasil tangan ma lagi la cantik debomb :)

      Delete