f Secubit Garam: RED GUAVA JELLY PUDDING

N3 Terkini

Wednesday, November 7, 2012

RED GUAVA JELLY PUDDING

ASSALAMUALAIKUM..

Dah banyak hari tak bersiaran kan.. Maaf buat pengunjung2 SG, asyik duk layan Ayam Perap Masak Kicap jer manjang. Tuan rumah agak kebizian sedikit akhir2 ni.. Bila dah bz tu, badan pun fenat.. bila dah fenat.. kurang kerajinan menghapdet pun melanda.. ermm.. sesuatu yg payah nak elakkan skrg nih.. haishhhh.. nak tak nak arini kena la ghajenkan diri mengedit gambar dan mengarang hehe

Sebelum tu, nak panjatkan rasa bersyukur kehadrat Ilahi, hero sulong akan menamatkan zaman tanam anggurnya tak lama lagi. ALHAMDULILLAH...  Insyaallah Ahad ni (11 Nov.) dia akan melapurkan diri di Hospital Nur Zahirah KTrg sbg sorang dentist. Tempat bertugas belum diketahui lagi tp yg pastinya dalam negeri Tganu, insyaallah.. Sejak grad aritu (bulan Jun), 4 bulan gak la duk jadi penanam anggur yg berjaya.. ermmm.. anggur yg ditanam tp lemak yg bertimbun kat badan.. makin gumuks hero sorang tu sejak duk tanam anggur nih.. heheh


Jom lah, kita cuci mata dgn menu dessert kali ni.. Dah lama betul tak ada show dessert kan.. RED GUAVA JELLY PUDDING, amat mudah disediakan. (warning ya.. jelly ni jenis GEDIK2 MANJA ya... tak pejal  mcm puding/agar2 sbb kita hanya guna serbuk jelly konyakku dan bukan serbuk agar2) Idea lahir bila tengok pati jus pink guava duk lepak2 kat dapur. Harum jer bau jelly pudding ni.. yer la kan, pink guava atau jambu batu pink mmg wangi dan sedap kan.. masa kecik dulu mmg suka benor makan jambu batu pink nih.. Biarpun butir/biji nya banyak tp best! Manis dan wangi jer..

Bagi yg tak ada pati jus pink guava, boleh gak nak menerai dgn pati jus lain ya.. Terpulanglah nak derhaka guna bahan yg lain.. Pandai2 la ejjas, tak kena pancung kepala pun kalau derhaka tu.. asal menjadi dah.. hehe


RED GUAVA JELLY PUDDING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 sudu besar serbuk jelly konyakku
350ml air
250ml susu fresh
100ml pati jus pink guava
3 sudu besar gula
nata d'coco secukupnya

Cara:
Masukkan air dan gula ke dalam periuk.
Masukkan pula serbuk konyakku dan kacau sebati.
Panaskan hingga mendidih dan masukkan susu fresh.
Masak seketika (tak perlu sampai mendidih) dan masukkan pula pati jus pink guava dan kacau.
Padamkan api dan biarkan sejuk sekejap.
Isikan nata d'coco secukupnyake dalam bekas/mould yg ingin digunakan.
Tuang adunan jelly tadi hingga memenuhi mould. Biarkan sejuk.
Masukkkan ke dalam peti ais dan biarkan ianya sejuk dan mengeras(set) dan bolehlah dihidangkan.

20 comments:

  1. kat rumah serbuk konyakku tu tak terusik.. rasanya dah setahun beli kot.. hehe.. sy cuma ada pati strawbery + pink guava sunquick je.. budak2 ni tak laju plak yg tu.. tp kalau tropika punya laju jer diteguknya...

    kenangan tu kak mkn jambu batu pink tu... zaman budak2 je jumpa skrg dah susah nak jumpa...

    tahniah buat hero kak nor yg encem tu.. mestilah gemuk sbb mak dia masak sodap2 utk dia.. dah tu tak payah berebut ngan adik2 sbb adik2 dok asrama kan... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ratna.. mmg bestkan jambu batu pink tu.. wangi jer bau.. rindu plak nak makan :)

      alhamdulillah.. mekasih.. mana tak gumuk, makan tidur, main game jer kerja dia 4 bulan ni hehe

      Delete
  2. assalamualaikum...
    Selepas 4 bulan tanam anggur.. dah dapat tuai hasil... TAHNIAH.. dah dapat keje.. :) syok kan.. :)
    >> uniq plak tengok jelly ni.. payah nak jumpa..
    nampak sedap.. pink2 gitu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. alhamdulillah..

      anggur sempat petik dan makan sendiri jer, tak sempat nak jual kat pasar hehe

      Delete
  3. Assalammualaikum kak

    dah la yummy,fink pulak tu ;)

    selamat bertugas Dr :),thanks for tagging akak

    t.care

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia..

      hehe. fink la cun :)

      yr welcome pia :)

      Delete
  4. Pergghhh sedap tengokk... belum makan lagi.. sekali SG tayang gambar terliur sudah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap, slurrp jer terus masuk anak tekak :)

      Delete
  5. kak.. boleh cuba resepi baru ni...=)
    thanks kak kongsi.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt mencuba kella smoga menjadi dan kena dgn selera anak tekak :)

      Delete
  6. salam Knor...nampak berseri seri walaupun gedik hehe tapi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sbb guna jelly jer kan sbb tu gedik2 sket :)

      Delete
  7. wah macam sedap aja...boleh terai pas ni...=D

    ReplyDelete
  8. As salam kak nor,
    Dah nmpk mcm sabun je rupanya...tp nice kaler tu.....mcm syng nak mkan....buat hiasan je pun ok...klau la boleh kan....hehe....tp msti lgi sedap di makn nie....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. sorang lg kata mcm sabun, tadi azie kata gitu gak kat fb hehe..

      Delete
  9. Nor, bestnye kalau PH boleh rase jelly puding nih. Tak pernah pun terai jambu batu pink. Oh, anok jadi doktor gigi ye? Bagus gak ada dentist kat umah. Boleh jaga gigi sampai senyum pun berseri-seri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best ni PH.. ia laju jer masuk anak tekak hehe

      yes.. yg dulu tu la, yg gurau2 dgn ai dulu tu.. hehe

      Delete
  10. tahniah lah along..lepas ni dok teropong gigi org jgn lupa sangkut satu buat menantu ekk!hhi
    alahai kecik2 kita kuat naa makan biji jambu sampai kena appendix...lepas dh operate fuhh lega..jadilah kita OKO...orang kurang organ..hihi...
    nak skit!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak sangkut yg patient ke, misi ke sama2 doc gg .. yg mana lg bagus nik ja hehehe

      ooooo.. tu la kan.. zaman kecik2 dulu mmg sukaaaaaaaa sgt dgn jambu batu pink ni.. biji dia tu yg best.. tp alhamdulillah.. sib baik tak join nik ja jd OKO .. hehe

      Delete