f Secubit Garam: Bermain dgn Pastry Puff lagi..

N3 Terkini

Friday, November 12, 2010

Bermain dgn Pastry Puff lagi..

Mesti ada yg tertunggu2 n3 berkait dgn pastry puff kan. Yer la sementara angin rajin tengah ada ni baik digodek2 kan. Kita buat eskperiman lg dgn puff ni. Kali ni buat yg simple aje. Insyaallah anak2 suka ni sbb adanya coklat dlm tu. Tambah lg bila dah fluffy tu, mesti la rangup jer. Thanks Ina dah bg tip camna nak bakar puff ni utk bg lebih fluffy.


Resipi yg K.Nor buat ni berdasarkan pd resipi Chocolate Filling Puff yg diambil kat MyR. Resipi oleh Amirah80. K.Nor tak pasti jenis puff yg dia guna sbb dia kata 1 roll pastry puff. Pastry puff Kawan lak sekeping kecik jer kan. Tapi K.Nor canai, gak sket sapukan chocolate spread atas tu dan potong. Lepas tu gulung dan letakkan atas dulang. Tak tabur pun dgn gula sebaliknya K.Nor sapu dgn kuning telur. 


Yg ni K.Nor stail layer. Lepas dicanai, potong pastry puff tu kepada 6. Sapu 3 bahagian saja dgn chocolate spread. Ambil bahagian yg tak disapu dan letakkan atas puff yg disapu coklat td tu. Angkat dan letakkan atas dulang, sapu dgn telur kuning dan baru la dibakar hingga masak. Syok ngap pastry puff cam gini. Rangup dan sedap! Selamat mencuba..


CHOCOLATE FILLING PUFF by Amyrah80 MyR

1 roll ready made pastry puff
lepa coklat/ nutela
gula icing untuk ditabur
Cara-cara

Bentangkan pastry roll dan rol sehingga nipis lebih kurang 0.5 cm
sapukan nutela ke atas pastry tersebut rata-rata
gulung memanjang hingga ke hujung dan potong rol tersebut dgn pajang 5 cm
bakar di dalam oven 15 minit sehingga perang dgn suhu gas mark 7
setelah masak ayak gula icing dan hidangkan..
SELAMAT MENCUBA...

10 comments:

  1. Eiii gerammm nye kak nor... sue smlm 2 kali pusing tak jumpe pun.. mlm ni nk serbu tesco n c4 lak

    ReplyDelete
  2. kak nor...sedappnya...anak2 mas suka kalau masak macam ni..

    ReplyDelete
  3. salam..kak nor..saya ni tiap kali ke sini hati dalam mesti memuji2..semua masakan k.nor sempurna..

    ReplyDelete
  4. salam..kak nor..saya ni tiap kali ke sini hati dalam mesti memuji2..semua masakan k.nor sempurna..

    ReplyDelete
  5. kak..guna kawanku paratha boleh?tq kak

    ReplyDelete
  6. suraya >> kuat gak tu kena virus puff ek.. hehe

    mudah2an jumpa ya :)

    mas >> sedap ni mas, ralit jer duk ngap hehe

    suri >> tiada manusia yg sempurna, hanya Allah jer yg sempurna ya..

    apa yg terhasil ni adalah dgn izinNYA juga .. alhamdulillah

    mannira >> boleh tu boleh, tp rasanya tak fluffy cam kita guna pastry puff.. try la dulu

    IM >> sama la.. k.nor pun suka inti kari dan sardin juga :)

    ReplyDelete
  7. Salam k nor...teruja tgk puff k nor...anak2 sya mmng suka puff2 ni..so smlm gi la giant kota dsara..puas carik tapi tk jumpa...frust..huhuhu

    ReplyDelete
  8. pia >> salam pia.. haha kan virus puff tengah merebak lg nih :)

    sh >> salam sh.. kesian pulak, tak cari kat tesco ke?

    ReplyDelete