f Secubit Garam: Eggless Chocolate Cake (III)

N3 Terkini

Thursday, November 25, 2010

Eggless Chocolate Cake (III)

Kalau kek coklat biasa, org dlm pantang tak leh makan, kan.. Tapi skrg ni dah tak ada masalah. Dah banyak resipi kek coklat yg tak diletakkan telur atau dgn kata lain 'eggless'. Sebelum ni dah pernah 2x try resipi Eggless Chocolate Cake by Dayang Jack. Kali ni masih juga menggunakan resipi dr Dayang tp versi yg lain pulak. Dua2nya sedap, lembut dan moist. Mcm tak ada beza pun dgn kek coklat lain yg diletakkan telur dalamnya. Jadi bg yg berpantang tu mmg boleh sgt2 la kalau nak makan kek versi eggless gini.


Dayang, izinkan K.Nor kopipes resipi tu kat sini untuk rujukan K.Nor dan lain2 di masa akan datang. Tq so much!

EGGLESS CHOCOLATE CAKE (Resepi III)
souce: Dayang Jack

bahan-bahan :
1 cawan (125g) tepung naik sendiri
1 1/4 cawan gula perang (soft brown sugar)
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air sejuk
1/3 cawan minyak jagung / minyak masak ~ k.nor guna melted butter
1 sk serbuk soda bikarbonat
1 sk esen vanilla
1 sk cuka / jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160-170C. Lengserkan loyang kek (DJ guna yg berukuran 17.5 cm) dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Ayakkan tepung, koko, serbuk soda bikabonat di dlm mangkuk adunan. Kemudian masukkan gula. Kacau rata-rata.
Masukkan susu, air dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu. Pastikan adunan tidak bergentel dan gula larut. (Jika perlu, boleh juga diputar dgn mixer)
Masukkan minyak jagung/minyak masak. Kacau lagi dgn menggunakan senduk kayu.
Akhir sekali, barulah dimasukkan cuka atau jus lemon. Kacau cepat2 hingga adunan sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Jika suka, bolehlah dihiaskan dgn topping atau ganache.
***sukatan dgn menggunakan cawan metrik.
***tidak perlu letak garam sb tepung naik sendiri sudah ada kandungan garam.

** K.Nor guna 1 cawan jer gula perang.

K.Nor tak buat choc ganache, cuma mekapkan dgn taburan gula icing (sikit jer)
Tu yg nampak putih2 kat atas kek tu..


14 comments:

  1. salam kak nor.

    semua resepi kak nor hebat2...

    ReplyDelete
  2. Hi K. Nor, saya ta'pernah makan eggless chocolate cake. But yours looks really nice....I think masuk mulut sure melt.
    Three pieces will do me fine. Ada lagi? Ha ha. Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  3. Good morning KakNor!!! Love came for your eggless choc cake, brekpas...hehe :D

    I made pineapple pudding yesterday...recipe ikut KakNor's puding laici. Posted today. Thanks for sharing kak! :D

    ReplyDelete
  4. menggodanya...semalam kak hana wat kek coklat....sabar2......teringin sangat baru mas nak buat....

    ReplyDelete
  5. salam K.Nor .... wah menariknyer eggles chocolate cake (III) tu ... teruja khai tengok K.Nor .... khai nak minta izin ye K.Nor ambik resepi dier ....SAYA SUKA BLOG AWAK LA K.Nor ... wasalam.

    ReplyDelete
  6. salam sekali lagi K.Nor .....

    saya suka blog awak la .... K.Nor

    http://khaissedap-sedapan.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  7. ayu >> mekasih ayu.. resipi org lain yg hebat2.. resipi k.nor biasa2 jer :)

    uncle lee >> yes, it's really, really nice tau uncle.. masa ngap tu tak perasan pun kek tu tak ada telur. tetap sedap, lembut dan moist.. jom la join nor ngap kek ni ..

    have a nice day too :)

    love >> dah gi tengok pun, very very nice ler.. pic pun cantik :)

    mas >> buat mas, sedap ni.. lembut dan moist jer

    khai >> w'salam en. khai.. silakan slmt mencuba ya.. time nak buat kek tp tak ada telur kat dapur boleh sgt2 buat kek ni.. :)

    owhhh.. segmen tu ya.. mekasih bnyk2 sbb 'suka blog ni' :)

    ReplyDelete
  8. salam kak nor

    " SAYA SUKA BLOG AWAK LA ..

    jom baca sini :

    http://sinarpelangipagi.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  9. salam k.nor ..... terima kasih gak k.nor kerana sudi memasukkan blog khai adry dalam senarai list blog k.nor dan bukan mudah nak masuk dalam blog2 list orang2 yang fofular cam k.nor ni .... terima kasih daun keladi k.nor, kalau ada masa jemput lah datang ke blog khai lagi ...wasalam...

    ReplyDelete
  10. kak nor..
    kome pun buat gak kek nih..tapi tak entry lagi..entah mana gambo nyer nyorok.tapi dah lama dah buat nyer..memang sedap la gebu nyer tu sama je macam ada telur kan.. ishh ishh kagum betul dengan resepi cam nii

    ReplyDelete
  11. Salam.....
    Saya suka mengikuti setiap perkembangan blog KAK NOR...

    SAYA SUKA BLOG AWAK LA

    http://qiraddapur.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  12. salam,

    saya bloghop dan terjumpa blog akak. teringin betul tengok kek tu. nak try lah weekend ni (kalau rajin). :)
    cuma saya nak tanya, kalau brown sugar tu diganti dengan castor sugar boleh? ada kesan pada kek tak?

    ReplyDelete
  13. syira >> salam syira.. alhamdulillah.. mekasih banyak2.. terharu k.nor dgn penghargaan ni :)

    en khai >> salam en. khai.. sama2 kasih.. sama2 la kita meriahkan dunia blog ya.. tp kan.. secubitgaram ni bukan blog popular cam en. khai kata tu, sekadar blog biasa2 jer yg baru nak bertatih.. :)

    insyaallah.. sy mmg sentiasa mengunjungi khai sedap2an tu, cuma baca diam2 jer :)

    izah >> tu la.. mmg best kek ni, moist cam kek yg dikukus dan gebu cam ada guna telur.. kan.. penghargaan buat dayang yg create resipi ni.. :)

    qira >> salam qira.. alhamdulillah..ada lagi.. wahh terharu gitu :)

    mekasih dr k.nor ya .. :)


    izyan >> salam izyan, try la buat, mudah jer tu, just godek dgn handwisk langsung tak guna mixer.

    k.nor pun tak berapa arif dlm hal ni, tp setakat yg k.nor tau la tak ada la beza sgt cuma tahap kemanisan dia tu. kalau guna gula perang, tak semanis yg guna gula castor. boleh aje nak guna gula kastor tp disarankan kurangkan sket sukatan gula tu ya..

    opss.. salam kenal2 dr k.nor :)

    ReplyDelete
  14. salam. kak, ira da pnh wat. tapi mcm tlebeyh tepung, jadi cam dodol. hihih. ira nak salin resipi ni yer ^^ nak try wt

    nway, salam pkenalan kak nor. blog akak akan jdi feveret ira pasni sbb ira memg ske masak. hihihih =p

    ReplyDelete