f Secubit Garam: Pernah Makan Tak Gini?

N3 Terkini

Wednesday, November 3, 2010

Pernah Makan Tak Gini?

Haaa.... ni la menu yg paling sempoi, paling syok kat anak tekak K.Nor. Kalau dah males melanda, nak masuk dapur males, nak main masak2 males.. dan tak ada idea nak masak apa.. masak jer kuah singgang. Pastu goreng ikan. Opss..jgn lupa tanak nasi la.. Tu dah menjadi lauk yg paling sedap buat K.Nor. 


Ni la cara K.Nor makan nasi dgn kuah singgang, kena berladung kuahnya. Nasi cukup la sesenduk jer tp kuah mesti banjir. Pastu ikan diperisikan dan masukkan dlm mangkuk nasi panas td. Tenyehkan beberapa biji cili padi ikut kepedasan yg boleh dilayan mulut. Haaaa... siap satu menu sempoi K.Nor!!! Tp ni cara K.Nor jer la, org lain dlm famili ni sorang pun tak ikut. Sbb cam biasa K.Nor mesti sediakan menu lain utk dia org, cam daging atau ayam goreng atau apa sj menu yg pedas2 sket la sbb nak lawan dgn kuah singgang tu.


Cara makan nasi dgn kuah singgang berladung ni bermula masa K.Nor ngandungkan Along dulu. Memang suka sungguh buat stail gini. Tak beri lauk lain tak per dah. Kalau ada ikan masin lg syok. Perisikan sekali ikan masin dan masukkan dlm mangkuk nasi tu. Masa tu K.Nor tak guna cili padi tp guna sambal belacan sbb masa tu masih boleh makan lg sambal belacan. Skrg ni bila dah tak leh nak makan sambal belacan kena la tukar ke cili padi yg ditenyeh2 dlm nasi tu.. Ermmmm sedap!!!

29 comments:

  1. salam kak
    pernah :),yg penting kena ade cili api ehehe

    ReplyDelete
  2. memng sedap mkn cenggini...ihihi... ikan masin la kak nor..fuhhh sedap..

    ReplyDelete
  3. salam..mak aih kak nor...tiba2 teringat ikan aya singgang bonda..

    ReplyDelete
  4. kuah yg meladung tu menambah kesedapan...tambah ada ikan masin. tetiba teringat MIL nyer masak ikan singgang. sedap!

    ReplyDelete
  5. sedap ni nor,
    kita pun suka gini..uish kecur dah, walaupun baru lunch tadi..hehe

    ReplyDelete
  6. kak norrrrr.. tu fevret sayeeeeeee.
    xde lauk lain pun xpe.. singgang je dh ckup.
    kena KENYEK lada tu baru terangkat kan?

    thari td pun mkn lauk ni. kuah harus banjirrr.. tp tp xmkn ngan ikan goreng.. ngan ayam goreng je hehe

    ReplyDelete
  7. akak... meliur lak tengok lauk cam ni.. walaupun simple.... huhuhuhuhuhhuhuhu..

    ReplyDelete
  8. salam... wah3... ramai pulak punya minat yg sama dgn k.nor ya.. hihi.. ingatkan k.nor sorang jer minat gini.. caya laa!!! hihi

    pia >> tepat!!! wajib tu :)

    izah >> kalau ada ikan masin lg syok!! tambah nasi semangkuk lg hihi

    suri >> untung ya masih ada emak..

    k.rose >> kena belajar buat kuah singgang cam MIL tu k.rose :)

    ayu >> hihihi.. meh la nak join sekali :)

    vagg >> org ganu mesti antu kuah singgang kan!

    kenyek jgn tak kenyek!! tak kenyek tak umphhh! hihii

    ReplyDelete
  9. akak..ikan goreng apa tu??isi ikan ke?lama duk telek2 td haa..hihi

    ReplyDelete
  10. sedap nye sedap nye!!
    nak jugaaaak :(

    ReplyDelete
  11. sue >> isi ikan aje tu, akak dah perisikan :)

    yaya >> jom yaya, kita makan sama2 :)

    ReplyDelete
  12. ya'ampun k.nor...sedap sampai tertelan air liur kami...hubby tumpang tengok menu ni sama..hiks..

    ReplyDelete
  13. mas pun suka makan macam ni, tak de singgang, sup pun jadi ...
    pstt : akak guna tangan ke sudu tu, kalau mas guna sudu sebab nak masuk sekali ngan kuah...kalau pakai tangan mesti akak hirup ngan pinggan ni...he..he..jawabb kak..

    ReplyDelete
  14. min >> takkan yg sempoi pun sampai tertelan air liur gak hehe

    mas >> mas! kena la guna sudu sayang weh.. camna nak makan kalau kuah banjir gitu! eh tp tangan guna gak tau, utk pegang sudu hihiihi

    ReplyDelete
  15. ah..kak Nor Sally pun suka style gini..tapi kena dengan sambal tumis ikan bilis yang kering skit tu....sedapnya...

    ReplyDelete
  16. saya suka gok..selalu gok makan gini..pastu hirup kuah last skali...hehehehe

    ReplyDelete
  17. Salam Nor..

    Alaa, mana budu nyer Nor.. kalo ada budu, kawen plak dgn kuah singgang Nor tu, kak sue bleh minum kuahnyer skali..hehe!

    Pe2 pun...singgang n ikan goreng Nor mmg mgancam!

    ReplyDelete
  18. Hrmmmm Salam Nor....banjir2 ni cam Nor kasi ilham juga nak berladung cam gitu!...hehehe....hirup cam sup kan!!!

    ReplyDelete
  19. salam nor..akak tengok pun berselera..tapi kenapalah akak masih lagi failed masak singgang ni..dah cuba dah..ikut resepi yang nor pernah bagi dulu..tk menjadi jugak..

    ReplyDelete
  20. sally >> ooo versi lain sket ya.. apa pun singgang mmg best kan :)

    jo'el >> mmg tepat!! time hirup tu best :)

    k.sue >> salam k.sue..

    wahh k.sue siap siram budu lak dlm nasi kuah singgang tu ya.. sama cam naim nor :)

    watie >> yep, jd la sup singgang :)

    k.erna >> cuba masak dgn api sederhana jer, jgn api kuat2. pastu asam tu kena cukup, kadang2 asam keping ada jenis yg tak masam mana, so kena lebihkan. pastu letak air lebih sket, biar merenih lama atas dapur. baru la rasa umphh kuah singgang. kalau tak nak kuah keruh, letak ikan selepas kuah mendidih. tp kalau suka kuah keruh, boleh letak ikan dan semua bahan2 sekali gus.

    ReplyDelete
  21. wah....

    ayu pun suka yang banjir2 gini..

    tapikan dapat suami yang suka makan kering..dah tukar selera...

    kak.....ayu kan takut pedas..heheheh

    ReplyDelete
  22. wah..meleleh air liur kite d pagi hari nih....whahahahaha...xcekak nok sedut nih....wani pon ajin makan gitu gop..mmg sedap rr kak...

    ReplyDelete
  23. Akak..dulu saya suka makan nasi berkuah penuh mcm ni..kuah banjir, kata orang...hehe...skang dah kurang sikit makan benda berkuah, sebab dah terpengaruh ikut style kwn saya makan nasi kering (takde kuah)..hehe..tapi, apapun 'superhot' iaitu ape2 berkaitan dgn pedas mesti ada..hehe..kalau takde smbal cili, patahkan cili padi pun jadila..

    ReplyDelete
  24. Salam...Tak Pernah Makan Tapi Mcm Sedap Jer...

    ReplyDelete
  25. k.nor, saya follower silent k.nor.. tp nak menyampuk lah jugok... kalu makang ngn ikang goreng rebus, lagi sedappp... lamo doh dok makang ikang kembung rebuh goreng... hujang2 ni sedap dok...

    ReplyDelete
  26. mak sy suka mkn stail cmni tp bkn ngn kuah singgang tp ngh air teh..pastu ngn ikan masin..

    ReplyDelete
  27. ayu >> biasa la ayu, dah ada cik abg ni kena ikut selera dia, tp sesekali boleh gak kita buat ikut selera kita kan..

    tak yah la tenyeh banyak2 cili dlm tu ayu.. sekadar bg pedas2 sket jer

    waniey >> haha..ingatkan akak jer yg suka makan gini, rupanya ramai gak ya yg sekaki hehe

    anna >> memang la kalau ikutkan petua org tua2 tak bg makan kuah berladung utk jaga body katanya.. tp kita perlukan air secukupnya utk kesihatan gak kan :)

    lin >> mmg sedap gini lin, cam makan sup :)

    dyratu >> wahh mekasih.. tak kisah la silent ke suka berkomen2 ke.. tak komen kita tak kenal2 kan..

    mmg tak sangka ramai yg gemar makan stail gini :)

    nadya >> aik? dgn air teh? 1st time dgr ni.. hehe selera dia kan.. :)

    ReplyDelete
  28. ya ampunnn...kak nor...sedapnyer...memang belah terengganu & kelantan itulah lauk yg paling marvelesss...sbb saya pn orang kelate...saya kalau masak singgang lawannyer ngan budu...fuhh...sedapnyer....

    ReplyDelete
  29. ummie >> hehe ada lg suka menu simple giler gini ya.. :)

    ReplyDelete