f Secubit Garam: Nasi Serai 2

N3 Terkini

Monday, November 1, 2010

Nasi Serai 2

Baru2 ni K.Nor dah buat Nasi Serai kan, kali ni buat lg. Kali ni Nasi Serai ni hasil dr pemerhatian kat beberapa resipi Nasi Serai yg digoogle kat tenet. Nasi Serai yg K.Nor buat ni versi yg sangat simple tp alhamdulillah.. sedap dan wangi jer. Sengaja menggodek Nasi Serai ni utk digandingkan dgn Ayam Masak Beriani resipi Jun JC yg sedap banget tu. Ayam dah ada rasa beriani kan, takkan nak buat nasi beriani gak. Sbb tu K.Nor try buat Nasi Serai ni. Alhamdulillah.. sedap bila digandingan dua menu ni. Tak leh nak buat acar atau salad sbb tak cukup bahan jd makan aje dgn salad dan carrot sbg ulam.. Best jugak!


Silakan la sapa2 nak cuba Nasi Serai K.Nor style ni ya.. Semoga kena dgn selera masing2..

NASI SERAI 
K.Nor Style

2 cawan beras ~ k.nor guna beras siam
1/2 labu bawang holland ~ didadu kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 helai daun pandan
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 btg serai ~ dititik/ketuk
1/2 kiub pati ayam
garam
air secukupnya
2 sudu besar minyak sapi ~ k.nor guna windmill

Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
Masukkan serai.
Goreng lg hingga wangi dan masukkan beras.
Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
Masukkan kiub pati ayam dan garam.
Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak.


* utk dptkan nasi yg lembut dan gebu, rendam kejap beras yg dah dibasuh bersih lebih kurang 10 - 15 min dan toskan. 

7 comments:

  1. Salam nor..

    Sedap nyer nasi serai berlaukkan ayam masak Beriani... nampak nyer akak nak kena merajinkan diri ler.. klu nak buat resepi nor nie... nanti akak copy resepi yerk...
    thankss Nor...

    ReplyDelete
  2. mudahkan masak nasi serai ni...kita pun rajin gk masak...

    ReplyDelete
  3. salam kak nor ..... wahhhh nampak menyelerakan lah nasi serai tu ....terliur saya petang2 ni .....

    ReplyDelete
  4. k.ede >> salam k.ede.. nasi tu tak cerewet pun, simple jer cuma ayam tu la banyak sket bahan2 dia, tp tak rugi mencuba sbb sdp tu

    CT >> yep, mmg mudah sgt2, bahan2 pun simple jer

    khai adry >> salam en. khai, adus segannyer saya bila org lebih berumur dr saya panggil kak jugak.. panggil nor aje dah la ya.. :)

    mmg mudah dn sedap nasi serai ni.. try la ya..

    ReplyDelete
  5. salam kak nor..mesti wangi jer bau serai nasik nih kan..suka jek bau2 serai nih..

    ReplyDelete
  6. banyak tau faedah gunakan serai..wangi jer aroma badan kita

    kak nor..tq yer sekali lagi kongsi resepi

    ReplyDelete
  7. sue >> salam makyung.. sihat?

    yep.. mmg wangi semerbak bau serai kat rumah ni.. best!

    ayu >> betul2.. serai mmg banyak khasiat dia kan ayu..

    slmt mencuba ya ayu

    ReplyDelete