f Secubit Garam: Bebola Tauhu Udang (Ayam)

N3 Terkini

Monday, November 29, 2010

Bebola Tauhu Udang (Ayam)

Resipi asal Bebola Tauhu Ayam by Che Mat Gebu, dah dibuat versi lain iaitu Bebola Tauhu Udang bila sampai ke Bangkok. K.Nor try ni pun versi udang jugak. Sedap! Makan panas2 dgn sos cili thai.. best tau.. 


Mintak izin ya Che Mat nak share resipi tu kat sini dan mekasih jugak buat dik Ijah sbb akak amik resipi tu kat rumah Ijah.. (Lama betul mek ni menyepi...) Tq..


BEBOLA TAUHU UDANG by CMGebu
sumber : Ika

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan isi ayam, kisar halus
1 keping tauhu keras
1 biji bawang besar, dadu kasar dan goreng dengan sedikit mentega, biar sejuk
4 camca besar serbuk roti
1/2 inci halia, parut dan perah jusnya
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 pokok daun bawang, hiris halus ~ k.nor ganti dgn daun saderi
1 biji cili merah, buang biji, cincang halus


CARA MEMBUATNYA :-)
Lecek tauhu tadi hingga halus, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.
Panaskan minyak,biar sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak. ambil 1/2 camca besar adunan dan bulat2kan dengan tangan, masukkan kan ke dalam minyak sederhana panas lagi, buat 8 atau 10 biji bebola.
Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda...

12 comments:

  1. kak norrrrrrrrr.. udang? owwwhh.. saya sukee saya sukee... lindu sama udang.. lawooo memikat hidangan kak nor ari ini..nak ngendeng sikittt..kongsi kongsi boleh..

    ReplyDelete
  2. WOW, I simply adore ur creativity in variation kak! Those prawntofu balls looks absolutely heaven! Mintakkkkk ;)

    ReplyDelete
  3. kak nor!!!... nk mr bola2 versi cucuk cam sate 5 cucuk... hehe... adehhh... lapa la pulak... huhu

    ReplyDelete
  4. izah >> boleh.. boleh.. sbb pengomen pertaman, amik 3 ketul ya.. hehee

    love >> amik ler.. pengomen ke2 dpt 2 ketul aje hehehe

    ana >> erkkk.. dah jd pengomen ke3 tu pandai2 la ya mek ana, nah.. amik sketul jer.. pi balik nun.. wat sendiri, kang wahid nak makan gak :)

    pia >> ermm agak2 kawan kamcheng masa tadika ke masa sekolah rendah? haha

    ReplyDelete
  5. ingatkan menu org pantang lagi..! gupernya menu org x brpantang..! bola2.. nak bola2..!!!

    ReplyDelete
  6. salam akak...

    eeermmm resepi baru niii *_^

    ReplyDelete
  7. cantiknya bebola tu...mas dah buat dah..memang sedappp...

    ReplyDelete
  8. am >> nak bola ya.. jap ek nak cari bola luqman yg dah kempis tu.. heeee

    liza >> salam liza, try la sedap ni

    mas >> yep, mmg best! anak dara k.nor duk ratah jer :)

    ReplyDelete
  9. salam kak,
    datang sini nak buka pose..
    yam... minta bebola tahu udang ayam tu.. sedap...

    ReplyDelete
  10. deetha >> salam dee.. wahh puasa ya.. alhamdulillah.. silakan dee, utk org puasa boleh amik lebih2 ya.. :)

    ReplyDelete
  11. wah bebola udang tuh...sedap nyer dpt bau jer ni ngeh..ngeh

    ReplyDelete