f Secubit Garam: My Cawan Metrik

N3 Terkini

Saturday, November 6, 2010

My Cawan Metrik


N3 kali ni spesel buat Zuraida yg bertanyakan jenis cawan yg selalu K.Nor duk guna dlm masakan smlm. K.Nor tak guna cawan cam stail org dulu2 yg guna cawan utk minum kopi atau teh tu spt cawan arcoroc dll. Dalam masakan kebiasaannya org guna sukatan cawan metrik. Kiranya sukatan yg standard la.. Mana2 dlm resipi kalau sebut nak guna 1 cawan, cawan metrik la yg sepatutnya kita guna unless disebut kat situ dia guna cawan lain :)

Ada, 1/4 caw, 1/3 caw, 1/2 caw, 2/3 caw, 3/4 caw dan 1 caw

Ni dia toy kesayangan K.Nor. Pernah sekali aritu hilang kat rumah MIL masa duk buat puding cendol utk majlis kat sana. Rasa cam frust sgt2. (Alhamdulillah, lepas seminggu baru MIL K.Nor jumpa balik..) Yg pertama sbb ianya brand Tupperware dan kedua payah nak jumpa cawan yg transparent gini. Kebanyakkan cawan metrik yg K.Nor jumpa semua berkaler. So kita tak nampak benda yg dimasukkan kat dalam tu. K.Nor lebih suka yg transparent gini, lebih confident time menyukat. Cawan metrik keluaran Tupperware ni dah tak nampak kat pasaran. Ni item lama dulu masa duk bergelumang menjadi dealer Tupperware. Dah berbelas tahun umur set cawan ni.. sayang wehhhh... Kalau la hilang, bukannya boleh beli 1pc gitu jer kena beli 1 set. Tu pun kalau masih ada stok di pasaran! Sbb tu K.Nor cukup jaga set cawan nih..

Dah kekuningan kaler tu, usianya dah nak masuk 20 tahun dah kut :)
Org kata alah membeli tp menang memakai kan...

So Zuraida, harap puas hati ya.. Cuba la cari set cawan metrik utk memudahkan kita nak main masak2. Nak baking ke, nak masak dessert ke.. cukup mudah bila ada set cawan metrik gini. Org kata sukatannya perfecto! hehe Cuba gi cari kedai baking atau kat supermarket pun banyak. Cari aje kat baking tools, insyaallah ada. Sukatan utk sudu pun biasanya ada gak tu. Senang nak sukat 1/2 sudu teh atau 1/3 sudu besar.. semua cukup lengkap. Slmt mencari ya... :)


17 comments:

  1. utk yg berniaga tak sempat kak nor nak tengok2 jengah apa yg disukat, janji ikut sukatan, dah...kaler ke transparent sama jek...hee...pada leen ler...tapi memang payah sikit nak cari tupperwarenya brand ni...kalau ada pun leen simpan je kot wat koleksi..heee

    ReplyDelete
  2. .....tul tul tul....nak cari yang transparents sukar bangat sih!!!

    ReplyDelete
  3. kak rose pun ada set ni.... bli set tupperware zaman tok kadok, tp cawan ni sangatlah berjasanya tuk kak rose blajo memasak.... he he he

    ReplyDelete
  4. salam nor..akak pun ada..tapi simpan aje..kalau nak buat apa2 tu..yang ikut resepi..guna cawan biasa..yang lain2 main buh sendiri aje..agak2 je..bagus nor memenafaatkannnya..akak nak cari balik la..

    ReplyDelete
  5. ye teacher kite pun gune hok ni gak,sayang gak sbbnya beli tupperware tu pun dah lama free gift tu ,mmg kalau ilang bikin tak keruan

    ReplyDelete
  6. Salam... Nor, antiq tu!

    *kak e jaranga2 sangat blogging ;)

    ReplyDelete
  7. salam..sy guna yg transprt gak tp bukan brand tapowe..beli kt kedai plasti...sj nak bagi ada walaupun tak berapa nk pandai masak :-)

    ReplyDelete
  8. 20 thn, woooowwww, lamanya.. brjasa ye??

    ReplyDelete
  9. leen >> tak boleh gak leen, nanti benda tu dakwa kita, dah beli kenapa tak guna :)

    ayu >> kan.. kan.. :)

    k.rose >> betul tu set ni mmg item lama, rasanya dah tak keluar item ni kut

    pia >> yep, mmg org lama2 jer yg rasanya ada set ni, kan

    k.erna >> salam kak, apasal gi wat tukun tu.. guna jgn tak guna.. sukatan dia perfect, sayang jer duk simpan dlm gobok :)

    mimi >> apa teacher2.. mana buka kelas arini hehehe.. kan sayang kan.. kalau ilang satu, nak2 yg 1 cawan or 1/2 cawan.. fuhhh meroyan! haha

    k.e >> salam k.e.. antik ek.. yer kut :)

    suri >> tak kira la yg ori tupperware ke, yg cap local ke.. tak kisah asal ada satu set dlm dapur, memudahkan nak menyukat sbb kebanyakkan resipi guna sukatan metrik

    umialya >> tersangat la berjasa pd k.nor, duk guna yg ni la dr mula2 beli sampai la ni :)

    ReplyDelete
  10. salam k nor. skrang tupperware jual yg kaler biru. nak beli pon kena dengan set pengayak sama. tapi memang berbaloi la. sayang sunggoh chun dengan benda alah ni.

    ReplyDelete
  11. terima kasih kak nor....emmm mcm ni rupanya cawan sukatan.hehe nmpk sgt saya ni kurang memasak.anyway tq so much kak nor for your info..

    ReplyDelete
  12. cek chun >> salam.. ooo skrg ni dah release balik la item tu ek.. ermm dgn pengayak pulak ya.. bagus gak tu.. mmg sayang kan.. cukup berharga :)

    zuraida >> sama2 kaseh.. ni yg brand tupperware kalau jenis2 lain pun banyak, mcm2 pesen ada.. kena rembat satu set tu utk mudahkan wat kerja, tak kisah la brand lain pun asal ada jer :)

    ReplyDelete
  13. ehh, kite same la kak nor!!
    tp ada part yg xsama.. kt rumah wani cuma tinggal 1/2 cup punya. sedih2.. mmg skrg tak nampak dah kt dlm catalog.. dulu mama wani un dealer. mmg dah berbelas la umur measuring cup ni :)

    ReplyDelete
  14. wani >> uhhh sayangnyer bila hilang kan.. tu yg k.nor jaga sgt2 sbb dah payah nk dpt tu.. k.nor pun dealer tupperware gak cuma skrg ni tak aktif jer hehe.. agaknya cup kita sama umur kut hehe

    ReplyDelete
  15. Nor, baru perasan entry nih...hehe..sama jugak dgn Ummi punya, tupperware punya...kalau hilang or salah letak jek dek orang lain dlm rumah nih...haa, bising2 la Ummi tanya...mst duk sekali semua set tuh..hehhehee

    ReplyDelete
  16. ummi >> harta kesayangan ni kan ummi :)

    ReplyDelete