f Secubit Garam: CHOCOLATE CHEESECAKE BROWNIE

N3 Terkini

Thursday, April 19, 2012

CHOCOLATE CHEESECAKE BROWNIE

ASSALAMUALAIKUM..

Cheesecake? Brownie? Chocolate? ermmmmmmm... tak yah cakap banyak lah hari ni. Bagi penggemar cheesecake maupun brownie apatah lagi antu2 kek cekelat, meh try resipi yg sgt mudah, penyediaannya pun tak banyak kerenah tp hasilnya?? Saaaaaaaaaaangat enak !! Tak caya tanya Rima nun, kan Rima kan.. mmg syok abis dpt layan ciskek bronis ni.. Nak lg syok, biarkan ia bermalam dlm esbok dulu, ermmmmmm... nyamannnnnnnn ^___^


Resipi dari Donna Hay (tak kenal Donna Hay? ok sila gugel ya.. kiranya dia ni selebriti chef glamer gak, sewaktu dgn Nigella Lawson, Anna Olson kut tp tak la sewaktu dgn usia Martha Steward :) Mekasih Rima, resipi hasil selongkar dapur Rima, plannya nak buat brownies lain tp yg terhasilnya brownis yg mabeles ni pulak.. Nor share resipi tu kat sini lak ya... TQ :)


CHOCOLATE CHEESECAKE BROWNIE (by Donna Hay)
source : Rima
source : K.Nor

Ingredients
185g butter, melted (i used unsalted and added 1/4tsp of salt)
1/4 cup cocoa powder, sifted (i used valrhona)
1 cup caster sugar ~ k.nor guna gula perang
2 eggs
1 cup plain flour

Cheesecake
285g cream cheese, softened and chopped
4 1/2 tbsp caster sugar ~ k.nor guna 3 sudu besar
2 eggs

Method
Preheat oven to 160 degree C
Place butter, cocoa powder, sugar, eggs and flour in a bowl and mix well until smooth
Spoon into a 8" square slice tin line with baking paper
To make cheesecake, process the cream cheese, sugar and eggs in a mixer until smooth
Place large spoonfuls of the cheesecake nixture on top of the chocolate mixture and swirl with a butter knife
Bake for 45-50 minutes or until set


31 comments:

  1. kak nor.. kalau dh brownies tambah dgn cheese tu xnk cakap la.. kompom sedap nih.. petang2 ni wat org lapar je.

    ReplyDelete
  2. ada lagi tak kak nor.. ni ada bwk piring kosong sekali ni... heheheee...

    ReplyDelete
  3. tun >> mmg tepat sgt tu tun.. kompom sedap :)

    sari yusa >> terima kasih.. terima kasih kerana percaya hehe

    ratna >> nah sekeping.. tak leh banyak2.. tuan rumah nak pulun lg nih :)

    ReplyDelete
  4. wahh..nampak mudah n ringkas je nak buatnya ye kak nor...lbh kurang mcm marble cheese brownies...tp yg ni nampaknya ketebalan antara cheese n brownies tu sama tinggi :) (cewahhh...komen amatur ni..heheheee)

    ReplyDelete
  5. menarik yer masakan2 K.Nor sini...kebetulan surfing pastu terdampai kat sini. Isteri saya sure suka website ni. Dia pun belajar jugak dari blogsite femes.
    Anyway kalu K.Nor ada masa jenguk la yer blog saya yg baru 5 bulan ni kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal review tempat2 makan.
    Nanti follow k? TQ TQ

    ReplyDelete
  6. looks soooooooper tempting & divine..thanks for sharing..:)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  7. asslm K.Nor...terus laju QH masuk ke sini bile tnmpk brownies ni...mesti sedap brownies ni kan...

    ReplyDelete
  8. kenal3,ehehe
    suke dieorg termasuk jamie oliver :)
    eh,eh melalut pulak

    ReplyDelete
  9. Err cis? Bronis? Cekelat? Ini boleh mendatangkan marah!! Errr saya x kenal la minah salleh tu...kalau Nor Hay saya kenal, n Yg saya tau Nor Hay mmg selalu masak lazat2.. ngeeeeeee

    ReplyDelete
  10. Sy kenal diorang..tp diorg x kenal sy..ahaks..suka tgk anna olson buat dessert(rancgn Sugar with anna olson) ..selambe je dier tu kan kak nor..
    Apa2pun cantek ah bronis akak nih,.terliur dibuatnya..dah la baru lepas buat bronis gak..gumuk la pasnih..hihi

    ReplyDelete
  11. Amboi kak nor 2,3 ari xnmpak,tup2 wak klq bronis cis lagi,fuhhh nmpak sedap tuh...Xyah gtaw mmg leh imejin camner sedpnyer bronis akak tuh..

    ReplyDelete
  12. mcm nk turun p kedai skg cr cheese....perrghh terliurnyee kak norr

    ReplyDelete
  13. wahh memang mabeles tu sebab cheese sama tinggi dengan adunan coklat nyer.. baru jek buat brownies cheese tapi resepi yang biasa buat tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. Alamak....baru nak try kek karamel coklat moist...kak nor tayang ni plak.....haduiiii....bila nak try nihhh....sedap betullll...

    ReplyDelete
  15. Salam Knor.. aduhh sedapnya... masuk semua dapur masakan semua menyelerakan... dapat segigit tu pun dah cukup... tq kak...

    ReplyDelete
  16. wuhuuu...sedapnye...bila singgah sini asyik drooling2 je depan lappy...aduhaiii...

    ReplyDelete
  17. salam Nor,dari luar da wangi ni pasti sangat sedap kan sbb rupa nya dh cantik sangat..

    ReplyDelete
  18. waduhhhh cantik sungguh kejadian bronis akak ni..kemas je potongannya...nak wat gaklah..dah wat gak ayam goreng berempah beriani tu..mmng mabelessss...he3..

    ReplyDelete
  19. lambat datang ni.. dah habis.. tinggal pinggan.eerg..

    ReplyDelete
  20. Assalam Nor,
    aduhai rindu betul kita ..
    lama sungguh tak kemari..faham2 ajelah..hati tak tenang kemarin tu...
    banyak yang tertinggal, hanya dapat drool kat facebook aje..:)
    Terimaksih ya Nor, for being there when I was down..really appreciate it so much dear..I am blessed to get friends like you all..

    Brownie nampak sedapppp..ada rasa macam cheese marble cake yang pernah kita buat dulu2 tak Nor..pasti sedap ni..

    ReplyDelete
  21. Salam rindu Nor...
    alahai choc cheesecake brownies nie betul2 nmpk menggancam..nie mesti try jgk..

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Nor..nampak sedapnya...

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum puan nor..

    nampak sedap sangat kek ni!
    tringin nak buat..
    btw,suka tgk famili puan nor yang hepy and erat with each other!

    thank you for the recipes :)

    wassalam <3

    ReplyDelete
  24. tingtongtingtong!!!!! assalamu`alaikum warahmatullahhiwabarakatuhhhh ehehe... dtg dh malam2 sapa suruh sume org dah tutup pintu bilik kikiki.... cedappnyerrr yg kaler kuning2 cair ituuuuuu, penyedap kek :D

    ReplyDelete
  25. menggoda tahap gaban nengok cheese cake tu kak....
    sedappnya....

    ReplyDelete
  26. Assalam kak Nor, hari ni baru sempat singgah dapur akak.bz sokmo la.

    coklat kalau digabungkan dgn cheese memang mantop..serasi sgt dan amat serasi dgn citaraa saya juga..hehe

    ReplyDelete
  27. Tak cukup ari tu, datang ngendeng kat dapo pulak... kot2 ler ada 2-3 ketoi lagi....hehe

    ReplyDelete
  28. salam kenal dan berziarah disini kak nor..sy follow blog akk yer...byk resepi hebat2 disini sy yg ketinggalan upanya...he hee

    ReplyDelete
  29. lia >> try la.. mmg mudah sgt2 nak buat ni.. sedap lak tu :)

    papa-NtiQ >> mekasih sudi singgah ya..

    jay >> yr welcome jay :)

    QH >> w'salam.. mmg sangat sedap :)

    pia >> JO tu ok gak cuma time cakap tu cam lidah pendek jer hehe

    chah >> hahahaha.. tiap kali ku baca komen mu datin, tiap kali tu la ku gelak.. tang manalah dtgnya nor hay tuuuu.. hehehe

    hasue >> haaa.. betul kan.. dia org jer tak kenal kita, chef yg terlebih glamer nih.. hehe

    k.nor mmg suka tengok sugar tu.. mmg best :)

    ct >> hehe.. sesekali wat yg hot la sket kan.. :)

    sabar >> dah buat ke belum sabar? :)

    izah >> acu terai buat yg ni lak jah.. sedap tau , rima pun kata sedap gak :)

    husmyna >> hehe.. try la mana2 dulu asal buat jer :)

    sha >> alaa dapur sha apa kurang nyer.. dapur masterchef kan :)

    fnf >> k.nor pun drooling gak bila masuk dapur fnf :)

    k.noor >> alhamdulillah.. mmg sgt sedap :)

    yatie >> mekasih yatie cuba resipi ayam dayang tu .. mmg sedap kan :)

    try la brownies ni.. mmg enak sekali :)

    kakna >> tau tak per :)

    ayu >> w'salam.. tak per lah. yg lepas tu kita buang jauh2.. kita tumpu yg mendatang ya.. kalau nak fikir mmg tak pernah abis semua tu.. menyakitkan hati jer nanti .. so ve cool ya.. :)

    insyaallah.. nor akan bersama2 dgn semua bila keadaan ni terjadi, sbb kita dah jd mcm satu hati kan.. apa yg ayu rasa pun dpt kita org rasa gak..

    tak ingat la pulak ayu.. dah lama sgt tu.. apakata ayu try dulu ya.. pastu ayu compare :)

    mama hawa >> w'salam ma.. try la ma.. mmg sedap punya :)

    nenie >> w'salam.. alhamdulillah.. mmg sgt sedap :)

    halyda >> w'salam.. takyah la ber puan2 ya.. segan lak rasanya :)

    try la brownies ni, mudah dan insyaallah sedap

    mekasih.. ikatan yg mesra dan erat perlu dipupuk dr awal, insyaallah akan lebih bermakna dlm hidup :)

    ijah >> waalaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh.. tau tak per jah.. lain kali dtg siang2 ya.. :)

    yep.. lemak berkrim gitu :)

    mas >> hahah.. tinggi tahap gaban tu.. hehe

    nieza >> w'saalm.. k.nor pun sama gak nieza.. sian kita kan hehe

    mmg betul tu, gandingan yg sangat mantop :)

    k.norlie >> rasa pun sedap ni :)

    along >> ngelat la.. aritu dah dpt 2 ketul kan.. ehhe

    zila >> salam diterima dgn senang hati.. mekasih zila dtg singgah sini ya.. nanti k.nor gi blog zila :)

    ReplyDelete