f Secubit Garam: SUPER MOIST CARAMEL BANANA CUPCAKE

N3 Terkini

Tuesday, April 24, 2012

SUPER MOIST CARAMEL BANANA CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM..

Dah jemu duk layan mata dgn ikan pari bakar kat bawah tu kan, meh layan yg lain pulak. SUPER MOIST CARAMEL BANANA CAKE, telah diberi rupa paras yg baru, versi cupcake setelah diolah oleh FnF pastu Izah Daud pun buat stail yg sama. Teringin merasa keharuman bau pisang dan camamel pd cupcake ni yg menyebabkan K.Nor ikut sema menerai resipi yg asalnya dlm bentuk kek oleh Kak Fida Myresipi ni. Memang benar bagai dikata, mmg wangi dan sedap cupcake ni. Rasa macam makan apam pisang pun ya jugak. hehe


Mekasih pd FnF dan Izah yg dah panjang2kan resipi cupcake ni. Pada penggemar kuih2 berasaskan pisang boleh la mencuba cupcake ni ya.. Kalau tak rajin nak buat cupcake, bakar jer dlm bentuk sebiji kek. ermmm kalau nak kukus pun boleh gak, Mas dah menerai versi kukus.. 

SUPER MOIST CARAMEL BANANA CAKE
resipi : K.Fida Myr
sumber olahan : FnF
sumber idea : Izah

Bahan2

Bahan A:
1 cawan pisang lecek (240 g) ~ k.nor guna 300gm
1 cawan gula halus (200 g) - FnF kurangkan 150g shj - pisang dah manis ~ k.nor guna 180gm gula castor
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar

~ ~ ~ ~ ~
2 biji telur saiz A - FnF guna 3 biji telur medium size
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak
1sk ovalet (resepi asal tiada)
coklat chip secukupnya ~ yg ni K.Nor tambah

Cara2
Masak bahan A atas api hingga berkaramel. Sejukkan .
Pukul telur dan ovalet hingga gebu.
Masukkan banana caramel tadi. Gaul sebati.
Masukan tepung sambil dikaup balik hingga adunan sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.
Taburkan dgn coklat chipsBakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20 minit @ 180degree C.

19 comments:

  1. huhu I think kan that day Rima terbake lama sikit tu sebab dia kering sikit.. lain kali i wanna try again lah

    ReplyDelete
  2. Erm sedapnya..nk 5 ketul..demand betul yer smpai 5 ketul dimntaknya..pisang apa yg K.Nor guna ni yer..Kan salah guna pisang lain plk rasanya kan..

    ReplyDelete
  3. kak norrrr..
    cik anon dah sihattt., hehehe.. amboiii mana aci siap bertepek lagi cok cip tu.. trsa lagi kesedapannya. budak2 suke ngan cc ni. simpan 2 hari pun sedap lagi.. trasa nak buat jek lagi kasi garing2 muke dia tu lagi best :-)

    ReplyDelete
  4. wah comeiii cc tu...geram tgk coklat cip kat atas tu...btambah meriah tgk cc tu...ape lg simpan resepinya...heheeh

    ReplyDelete
  5. Salam kak Nor... sha suka! blupp bluppp... terus tenggelam dalam cake comey tu....

    ReplyDelete
  6. Dulu aipun hampir terguda bila anjelina tayang, tp masa tu xde pisang... Yelahkan pisangkan x berbuah dua kali...hehe.. tetiba ari ni ni ada lak sini... mak x tahan! Sungguh pong!

    ReplyDelete
  7. KakNor nampak nya kita sama lah menu petang ni berasaskan pisang sedap kan moist dan kejab je masuk perut hee

    ReplyDelete
  8. salam nor..nula bila ada tulis karamel..akak risau e..x pandai nak buat karamel..bila baca betul2..insyaallah boleh buat ni...nak cari pisang dulu..terima kasih nor.

    ReplyDelete
  9. k.norrr... nak se buleh tak... nak godek jer rasanya nih... pisang ada lak tu... hushhhh siap bertenggek coklat chip tu yer...

    ReplyDelete
  10. Nor,
    terimakasih yer sbb tingat gak nak kirimkan rempah tu,tu laa kan kalau orang ganu yang buat mesti kick punya nasi dagang tuh..tak sangka Ct naemah sudi lak nak membelikan...
    tak pernah sempat nak godeh2 buat kek ke cc pisang..selalu kena kerjakan dak Umar..dia suka sangat pisang..kadang sampai sembunyikan..
    sebab kejap2 mak cang..cang...
    tingin gak nak buat mcm nie,tapi tak lepas2!!!

    ReplyDelete
  11. As'salam Nor

    Haaa..memalam baru ct dapat jengah blog kawan. siangnya tenet slow payah nak ronda2, jadi on9 kat fb jer memanjang..hehehe

    ct paling suka kek atau apa juga kuih muih yang ada pisang ni, tapi yang versi ni tak cuba lagi, mungkin akan cuba juga kalau dah beli pisang nanti eh :)

    ReplyDelete
  12. salam kak nor...alahai kembar plak resepi kite..tp kite kek pisang gebu aje...ni tgk mufin kak nor plak..mcm gatai tangan nk menggodek mufin pisang..waduh mencabar keimanan...

    ReplyDelete
  13. As'salam Kak Nor ...

    Menarik nyer muffin pisang Kak Nor. Tergoda Nina ....
    Dah simpan resepi, nanti nak try~~
    TQ kak Nor ...

    ReplyDelete
  14. lupa dah pernah buat ke belum kek nie..
    meh rasa sikit dulu kak..he3

    ReplyDelete
  15. Assalam kak Nor, tgh mlm baru sempat singgah sini..bz sokmo la...hehe

    lapar lak tgk cc akak ni..meriah coklat chip tu.:)

    ReplyDelete
  16. bes ek kak nor? ni rasa nak buat ni..hihihi..tapi maleh beno nak memukul ovalet tuh taktau nape padahal ovalet satu bekas tau fu fa dlm esbok, beli masa balik msia arituh...hahahaha

    ReplyDelete
  17. Salam k.Nor... sedapnye ada coklat cip.best3x. kalau buat makan2 kat sini ngn kwn2 mesti ada apm pisang caramel ni. lembut sgt...dalam dia macam apam...luar garing crunchy2 gitu. terbaek resepi k.Fida nih ;)

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..

    rima >> mesti jd dry kan.. takper.. cari pisang bila balik dr bali nanti dan godek balik ya.. :)

    adda syuhada >> selalunya utk buat kek k.nor guna pisang berangan tp bg k.nor yg paling sedap kalau guna pisang raja.. bg anak tekak k.nor la..

    izah >> apasal cpt sgt kebah tu.. biar la lama sket jd anjelina joli.. boleh main2 dgn daud pitt lama sket kan.. hehe

    yep, aritu ada balen dua ketul, mmg tahan sampaihari ke3 :)

    buat jah, letak choc chip atas tu jd bertambak enak :)

    QH >> simpan jgn tak simpan.. tp jgn simpan sj kena la menerai ya :)

    sha >> muat ke sha nak masuk dlm cupcake tu hehe

    chah >> anjelina tu mmg suka goda org kan, spt dia goda daud pitt dgn masakan dia tu la.. hehe

    power sokmo time kluor ayat ganu.. sungguh pong.. tobat tak dok ke? hehee ** teringat sokmo ke ayat chah .. plawok.. plawokkk hehehe

    k.noor >> oo sama ya.. mmg sedap kak..try la

    k.erna >> tak susah pun kak, acu akak gi baca kat rumah izah, ada dia bg tau camna nak buat karamel tu :)

    lieza >> abih doh la lieza.. gi godek sendiri, pisang pun ada tu kan :)

    k.asma >> tu la.. mula2 baca entri akak tu mmg niat nak offer rempah tu, tp sekali baca kat komen ct naemah dah offer, tak per la tu :)

    oo umar suka pisang ya.. mesti lawas jer membuang :)

    ct >> w'salam ct.. beli tak pisang masa g jusco smlm? :)

    sabar > kembar tp tak seiras kan :)

    nina mirza >> w'salam nina, slmt mencuba ya..

    mas >> mas kan dah buat, tp versi kukus :)

    nieza >> w'salam.. takper.. bz yg mendatangkan manafaat :)

    hajar >> alhamdulillah.. sedap.. ermm ovalette tak perlu simpan dlm esbok. simpan dlm gobok ajer ok

    fnf >> w'salam.. tu la.. mmg rasa cam apam kan.. mekasih share resipi yg diolah tu ya.. :)

    ReplyDelete
  19. wah nampak comel2 ler cc yg akak buat tu... pasti sedap yg teramat nie kan akak .. tgk nama resipi nie pun dah tau ianya mmg sedaaaap... masuk list dulu.. nak buat gak nnt.. InsyaAllah...

    ReplyDelete