f Secubit Garam: MONKEY BREAD & KAD DARI FINLAND

N3 Terkini

Thursday, April 5, 2012

MONKEY BREAD & KAD DARI FINLAND

ASSALAMUALAIKUM...

Ampun ya ibu2, bapak2 (erkk.. ada ke kaum bapak masuk singgah sini? hehe), adik kakak sekelian. Tuan rumah makin kesibukan seminggu dua ni sampai nak mengentri pun tak sempat. Dicampur dgn kepenatan ke hulu ke hilir utk menyiapkan agenda yg perlukan pemerhatian lebih, tambah lagi duk berdua ni masak pun yg simple2 jer. Kadang tu tak sempat nak masak, balik dr padang terus singgah lunch kat kedai (part tu yg best kan hehe). Utk dinner pun biasanya masak yg sempoi jer, kadang2 kalau dah melepek sgt order yg bungkus jer.. tak kisahlah.. sbb duk berdua aje kan, lagipun mmg time dinner kita org tak amik yg heavy.


Ok.. berbalik pd Monkey Bread, entri hari ni. Ni bukan roti yg monyet makan ya.. Cuma nama jer ngeri sket tp roti ni sangat sedap! Tak caya tanya Ijah nun, dia yg mula2 buat lepas Pook @ DailyDelicous tayang kat blog. Roti ni rsanya mmg femes kat satu tempat di US, sbb K.Nor pernah tengok satu rancangan kat Foodnetwork tentang pembuatan roti ni. Jadi bila Pook dah tayang resipi berserta dgn step by stepnya tu, teringat balik kat roti yg pernah K.Nor tengok dulu dan mmg teringin nak buat gak masa tu.  Kalau ikutkan nak buat the next day lepas Pook tayang tp sbb tak sempat jolok walnut kat pokok, jd kena KIV la ditambah lagi dgn kebizian yg agak ketara seminggu dua ni dan badan pun dah penat sgt2 bila duk ke hulu ke hilir jer. Akhirnya smlm dapat gak buat Monkey Bread ni, walaupun badan masih lg penat sbb balik rumah hampir waktu Asar. Ku paksakan jugak diri buat roti.. walaupun tugas menguli tu serah kat Bibik Melayu tp bukannya bahan2 masuk sendiri dlm BM tu kan hehe.. pastu bukannya BM yg tolong gentel2 dan celup2 tu.. Sendiri mau bikin jugak! Tapi takper la.. lg pun mmg plan utk buat dinner jer roti tu, tak perlu la K.Nor masak dinner yg lain pulak. 

Masih dlm loyang, fanas-fanas lg nih.. hehe
Alhamdulillah.. seronok kali ni buat roti bila ada yg membantu masa membentuk roti tu, terasa hilang penat hehe K.Nor cuma gentel2 jdkan bebola dgn doh tu, cik abg yg amik part dip doh dlm butter cair, gelek2kan atas campuran serbuk walnut dan gula perang, pastu dip pulak dlm putih telur dan letak dlm loyang. Kan seronok gitu.. hehe.. Bila dah masak, makan pulak berdua2an sambil tengok tv.. cuma lupa nak buat adegan suap menyuap jer hehehe... 

Tinggal 1/3 jer lagi lepas kita org ngap mlm tadi hehe

Dah la tu.. dah panjang pot pet arini.. Jom la try MONKEY BREAD yg sedap ni. Utk penggemar CPAB atau roti bercinamon, disyorkan masukkan sedikit cinnamon ke dalam campuran walnut dan gula perang tu. Insyaallah lagi sedap hasilnya roti tu nanti. Tq Pook, for sharing the marbeles recipe & mekasih jugak buat Mek Jah, bg izin akak angkut resipi yg dah dialihbahasakan ni. Bg K.Nor tak jadi hal pun kalau refer direct pd resipi Pook tu, tp sbb Ijah dah translate, dan kut2 ada yg tak faham dlm BI, jadi K.Nor paste resipi yg Ijah dah translate ni utk memudahkan sapa2 yg nak mencuba.. CUBA JGN TAK CUBA TAU ^__^

MONKEY BREAD
Source : POOK san DAILYDELICIOUS
Terjemahan : ARAH
sumber : K.Nor

Ingredients :(Makes 1 (18cm tube pan) )
240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
60g Cake flour (60g Tepung Kek)
5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)
20g Granulated sugar (20g Gula)
4g Salt (4g Garam)
1 Egg yolk (1 biji kuning telur)
175g Water (175g Air)
20g Butter (20g Mentega)
40g melted butter (40g Butter di cairkan)
40g Walnut (40g Kacang Walnut)
70g Light brown sugar (70g Gula Perang light>>yg ni kita gunakan gula perang biasa) ~ sama dgn ika
1 Egg white (1 biji Telur putih) ~ k.nor lebihkan 1/2 biji lg putih telur

Method : Cara-cara
Mix together egg yolk and water. (Campurkan bersama kuning telur dan air)
Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl. (Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)

Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry). ( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)

Take the dough out of the bowl and knead( Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali), you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit)>>yg ni mmg betul :D
Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough.(Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny. (Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)
See how to knead bread, here.(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)
Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)

Preheat the oven to 150°C.( Pansakan oven dgn suhu 150c)

Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool. (Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)

Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)

Preheat the oven to 180°C. (Panaskan Oven dgn suhu 180c)

Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuwai. Seelok eloknyer boleh gunakan loyang yg boleh terpisang antara lantai dan bdannya>>tak tahu nak sebut apa ehehe)

Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)

Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls. (Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis)
Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white. (Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam 1. Mentega yg dicairkan 2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 3. Putih telur)
Then place them in prepared pan.( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)
Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)
When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil.(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus)
Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack.(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)

* K.Nor guna square pan (8") aje. Utk memudahkan masa nak mengeluarkan roti yg dh siap dibakar tadi tu, K.Nor alas loyang dgn foil (lebihkan bahagian tepi). Sapu foil dgn sedikit butter supaya karamel yg terhasil dr gula perang tak melekat pd foil.

 ~~~~~~~~~~~~


Di kesempatan yg ada ni, K.Nor nak gantung kad dr Finland, dari Nieza@OurJourneyBegins yg meraikan ulangtahun blognya yg ke 2. Maaf ya Nieza, K.Nor angkut lambat sket ni, sampaikan Nieza kena ketuk pintu kat fb utk remindkan K.Nor :) TAHNIAH buat Nieza dan OUR JOURNEY BEGINS... Semoga Our Journey Begins akan terus bersiaran dgn entri2 masakan serta catatan perjalanan Nieza yg sangat menyeronokkan tu dan semoga Allah memberkati Nieza dan suami serta segala usaha yg dicurahkan utk perjalanan Our Journey Begins. Luv u dear :)

TQ Nieza.. Tulip, bunga kesukaan ku ^__^

17 comments:

  1. Aslmkum Kak, .
    Rajin tu menguli. Best lak dgr main uli2 dgn cik abg ya. . Kikikiiii.

    ReplyDelete
  2. nyummyy!!!!!! aritu terliur betul masa tgk ni kt tibi.. kalau tun buat ni wajib cuah cinnamon byk2. hihi..
    romantiknyer dinner suap2 depan tibi.. ni yg rasa mcm nk bersuap2 jugak ni. hehe

    ReplyDelete
  3. Nak jugak nak itu jugak nak jugak.. "jangan monyet .. Jangan" hahahaa.. Nak uli roti gak tak kiree

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum kak ;)

    akak buat ape sekarang?bz hehe
    kpochi pulak

    suka tau akak komen kat blog hari tu,akak nak wardrobe? hehe

    makanan xmo komen,puase hihi

    ReplyDelete
  5. alamakkk.. en.monkey dah sampai sinii.. nak ckettt!

    amboiiiii berdua2an... baik2 taw baik baikkkkkk... cabooottttt muekekekekee

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..

    sue >> w'salam.. bukan pakat menguli la sue, dia amaik part finishing masa buat roti tu smlm :)

    tun >> ni sorang lg salah baca.. :) baca balik betul2 hehe

    "Bila dah masak, makan pulak berdua2an sambil tengok tv.. cuma lupa nak buat adegan suap menyuap jer hehehe..."

    haa.. mana ada adegan suap menyuap tu :)

    izah >> ish.. ish.. pandainyer monyet dia berkata2 hehe

    dah .. gi godek nun :)

    aik.. tukar gambo? lawo.. lawo :)

    pia >> w'salam.. ala pia.. projek kecil2an jer.. tak ada apa2 sgt pun :)

    ehh.. dtg ni tak bawak wardrobe yg akak order aritu ke? boleh akak guna nanti kat ... ermmm.. ermm.. hehe

    oo puasa ya.. alhamdulillah.. slmt berpuasa dn selamat berbuka maghrib nanti ya.. :)

    hana >> dua hari lepas en monkey tu terlepas kat padang duk main kejar2an dgn en kebau.. pandai pulak dia cari jalan balik ptg semalam hehe

    gi buat sana nun.. mmg syok ni makan panas2 :)

    haaa... mmg la kena baik2.. mana boleh gaduh2.. kan.. kan.. hehe

    ReplyDelete
  7. kita pun nakkkkkk...
    ada lagi kan nor...he3
    biasa la kak makan berdua..
    memang tak abissss...

    hmm...tengok roti tu pun dah tahu....
    mabelesss tu....

    ReplyDelete
  8. seronoknya tengok kawan2 meroti, kita ni malas betul nak membuat dohnya.. mintaklah sikit nak cecah kopi :-)

    ReplyDelete
  9. Assalam kak Nor cyng,nampak sedap roti monkey ni mcm CPAB juga yer.cara bentuk tu buat bulatx2 ke cam ner tu?..byk tanya lak yer..haha kena tgk la nanti. baru jer semlm masuk list resepi monkey bread ni.tgk akak dah buat.bila nk meroti ni ambil aura meroti dari sini dulu la yer..hehe

    Tqvm kak Nor sudi gantung kad dan ambil bunga tu. Tq juga diatas sokongan akak pada blog saya tu. Semoga perkenalan kita dialam maya ni sentiasa dirahmati Allah selalu hendaknya,..InsyaAllah. love u too sis:)

    ReplyDelete
  10. nampak sodapp! lama dah tak suruh bibik melayu tu bekerja... angin meroti belum mari....hehe..

    ReplyDelete
  11. kak norrrr....mmg nampak sodap ler... tingat kt tb 'chef at home AFC; wat roti niehh.....ishh...jeles nyer dpt mkn berdua2an..sambil suap2 auuww...yg x sodap pon jd sodapp...chehh....ekekkekek

    ReplyDelete
  12. nenonenonenonenoneno!!! traffic jammmmmmmmm!!!!!! tensi tensi huh! oppsss... baru balik niii, bwk ikan pais nanti panaskan balik ya :D haar! berdua duaan merbahayakan kesihatan kikiki...

    ReplyDelete
  13. Assalam kak nor cayang,windunyer,ehem2 berdua2 ya,ehem2,lomantik sakanglah kan,sambil suap,wat roti sesama,eiii bestnyer..Klo sy kena berempat lah wat roti ni,ngan mek berdua yg tlg kacau sekali..Nmpk sedap tuh,msk list jugalah,harus ku godek2 juga nnti..

    ReplyDelete
  14. asslm K.Nor...slmt malam...ade lg x roti tu...npe nma dia gitu yer...hehehe...ape pon nmpk sedap...resepinya pon QH dh simpan...nti nk cuba juga...

    ReplyDelete
  15. Betul kata Ijah tu.. berdua duan memang bahaya.. betul tak Nor?? ceeehhh

    I hv eaten it when i was in the US.. senang senang akan ku buat lah.. tengok mood .. angan angan nak buat kan my hubs hot cross bun again.. every Easter pun dia mintak bun yg sama.. kesian lah.. hes missing home kot

    ReplyDelete
  16. Kak Nor..tergelak Naz bila baca ayat akak "Ni bukan roti yg monyet makan ya.." hikhikhik.... Ada2 jer kak Nor ni..

    Naz masa terbaca tajuk tu mula2 kat umah ika, dok terbayang roti yg ada rupa muka monyet ker? Entah apa history nama roti ni kan..

    Bagi sikit kak Nor.. Dah terbayang2 kesedapannya dgn ayat2 kak nor tu..Nak menguli dgn tangan, ya ampunnn.. tak sompat..Nanti baru uli separuh jalan hani dah tarik kain naz...

    ReplyDelete
  17. mas >> udah pinish la mas.. mas, gi suruh bibik nguli nun :)

    sari yusa >> cuba la meroti.. once kalau dah menjadi.. mmg seronok :)

    nieza >> sian nieza, akak tak sempat jawab, nieza dah buat pun kan.. tp tak kisah lah sbb hasilnya sangat sedap kan :)

    yr welcome dear... amin... :)

    ratna >> kang merajuk bibik tu kang :)

    mimie >> meh la meroti mimie :)

    ijah >> ada siren pun boleh jam gak ke? hehe

    ish.. ish.. pandai sangat dia.. kesihatan mana yg bahaya tu.. hihi

    ct >> w'salam .. lama betul tak nampak ct ni.. diam2 ubi berisi ya.. :)

    QH >> haha.. kenalah 'berhati2 di jalanraya, helmet jgn lupa kalau naik motor, seatbelt pulak kalau naik kereta kan.. heheh

    biasa lah tu.. hujan emas di negeri org kan.. :)

    naz >> yer la naz, kena warning siap2, kang ada yg tanya atau perli lak kan.. :)

    roti ni pemes kat US ni naz.. cuma kita jer tak expose lg dng roti ni :)

    ReplyDelete