f Secubit Garam: KUZI AYAM

N3 Terkini

Monday, April 9, 2012

KUZI AYAM

ASSALAMUALAIKUM..

Dah lama K.Nor teringin nak masak Ayam Kuzi sbb nak tau camana rasa masakan kuzi ni. Kebetulan K.Nor ada beli rempah kuzi, sengaja beli siap2, senang nanti kalau tiba2 nak buat, rempah dah sedia ada kat dapur kan.. Pastu ternampak Yatie Memories buat Ayam Masak Kuzi, org kata pucuk di cita ulam mendatang la kan. Cuma resipi yg Yatie guna, yg asalnya dr buku masakan Kelantan oleh Chef Hafiza tu, disediakan bahan2 utk membuat sendiri rempah kuzi bg yg tak ada rempah siap. 


Tapi kan.. entah macamana, hari nak buat tu K.Nor gi google cari resipi Ayam Kuzi, terjumpa lak resipi kat fotopages K.Hanieliza dan K.Nor guna resipi ni.. hehe..Ada gak la derhaka situ sini sbb K.Nor tak buat sekor ayam, mana nak abis kalau buat banyak2 kan.. K.Nor tambah guna minyak sapi sket masa menumis, pastu part cili merah tu K.Nor gantikan dgn cili mesin. Alhamdulillah.. sedap Ayam Kuzi yg dihasilkan ni. Mekasih K.Liza atas resipi ni, Nor share kat sini ya..


KUZI AYAM
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor 

Bahan
1 ekor ayam [potong kecil]
1 cawan susu cair
2 s/b rempah kuzi
5 biji cili merah
2 biji tomato buah [belah 4]
1 labu bawang besar [belah 4]
2 s/b kismis
1 cawan sos tomato
garam
kunyit
minyak

Bahan Mesin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 cm halia
1 cawan bawang goreng
5 biji cili merah ~ k.nor guna cili mesin

Cara
1. Ayam dibersihkan dan gaulkan garam dan kunyit. Goreng 3/4 masak. Ketepikan.
2. Gunakan 3 s/b minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan rempah kuzi dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan ayam, susu cair, kismis, tomato buah, bawang besar dan cili merah. Kacau rata dan biarkan sehingga naik minyak.
5. Hidangkan dengan nasi minyak/nasi putih atau roti.

28 comments:

  1. laporrrr jugakkkkk... nasinyer mana kak nor.. zura dh bersila nie.. air kosong sudah la.. x yah susah2 buat air manis.. ahaks =P

    ReplyDelete
  2. tun x pernah makan kuzi ayam.. eh, ke pernah tp xtau nama dia. yg pasti xpernah buat la.. resepi mama tun pun guna rempah mcm2, tu yg dulu2 malas betul nk try kuzi nih. skrg cuma perlu gi cari rempah kuzi je kan.

    ReplyDelete
  3. salam kak nor... saya pun tengah cari resepi ayam kuzi ni sebab byk sangat rempah kuzi dlm peti sejuk... Thank kak nor share resepi ni.... mintak izin cnp resepi chef kak liza ni... Insya Allah esok dapat lah saya merasa ayam kuzi ni pulak.... hi hi hi!!!

    ReplyDelete
  4. asslm K.Nor...nmpk sedap dan myelerakan la...klau mkn dgn nsi putih ni...psti bertambah2 ni...

    ReplyDelete
  5. kak nor, kat mana nk beli rempah kuzi ni? jenama apa?

    ReplyDelete
  6. assalam kak nor..
    sy pun dah lama teringin nak rasa lauk kuzi ni.. tp mana nak dpat rempah kuzi kat sini.. ni mesti kak nor beli rempah kat kelate kankankan? heheehe.... nampak mcm best jer.. ala2 rendang pun ada tu...

    ReplyDelete
  7. salam k.nor cayanggggg.... tgh buat apa itewwwww.,,,hari ni berkuzi yer...ni kalu mkn dgn roti jala pon sodap nih... kan kak...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum K.Nor,
    lapor lerrrr tngk lauk akak arini...kalau jumpa rempah kuzi, maunya yatie buat gak...setakat ni guna resepi biasa tu je..tapi tetap sedap hingga menjilat jari..he3...

    ReplyDelete
  9. akak pun tak pernah mkan nor..sesuai makan dengan nasi apa nor

    ReplyDelete
  10. Aslmkum Kak Nor cayang..
    Sue tak pernah makan ayam kuzi lg tau.Tentu sedap kannn.Hehehehee -->>>>>> ngendeng2 kot dapat sepinggan..kikikiiii

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum...

    gee >> gi makan nun :)

    izan >> alhamdulillah.. mmg sedap :)

    mas >> hehehee.. jumpa tak nasi? :)

    zura >> tangan dah basuh belum? ni mesti belum basuh kan... hehe

    tun >> kalau tun rajin, boleh guna resipi rempah kuzi yg dlm resipi yg yatie guna tu

    wana >> w'salam wana.. sama2 kasih.. k.nor tunggu entri ayam kuzi wana lak ya.. :)

    QH >> alhamdulillah.. mmg sedap try la

    ila >> k.nor beli kat pasar payang , ktrg

    ratna >> tak lah.. k.nor beli kat pasar payang jer ratna

    nak kata rendang tak jugak sbb tak ada penggunaan daun kunyit ke, daun limau purut ke.. tp try la dulu, baru tau rasa dia camna :)

    lieza >> oo sedap ya makan dgn roti jala, kalau gitu kena cairkan sket la kuah dia

    yatie >> ok jer rasanya kalau guna rempah yg buat sendiri mcm dlm resipi yatie buat tu.. sedap gak kan :)

    k.erna >> biasanya org makan dgn nasi minyak dan nasi putih pun boleh kak

    sue >> w'salam sue.. ni duk kat opis lg kan.. buat kerja ke merempit kat blog2 hehe

    ReplyDelete
  12. Assalam kak Nor, nampak sedapla...saya lum pernah msk kuzi ni lagi tapi hari tu ada juga simpan resepi yg kak Yatie share kalau tak ada rempah tu..tapi kalau ada lagi senang keja kan..:)

    ReplyDelete
  13. Salam rindu Nor cayang hehehe

    lapar plak pagi2 nie dtg tgk ayam kuzi hehehe 1 lagi resipi baru..tq mama salin resipi :)

    ReplyDelete
  14. alamak mana nk cari rempah kuzi kat spore nie Nor?

    ReplyDelete
  15. K.nor ayam kuzi sekacit...asz nak makan ngan nasi nie...hehe:))

    ReplyDelete
  16. Sedap tu... lama tak makan ayam kuzi... kalau nak mintak sikit, mesti dah habis kan...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum, pas ni bleh la cuba bg cik abg mkn. Asyik wat masak merah je. Pas ni bleh wat kuzi plak.
    Sy ni bdk br blajaq, kl akak bleh jln2 kat blog sy n follow back mesti best. Tq akak.

    ReplyDelete
  18. Jeng jeng jeng...am here! Pass me some chicken pls kak. Mcm lama tak masak..Hehe ;)

    ReplyDelete
  19. Amboi 4 orang terawal kat atas tuuu..nak tumpang makannnn jer kan kak nor kan..
    Tak penah gak makan kuzi ayam nih..
    Nampak cam best je kak..
    Err..nak tumpang mkn jugak la..heh :D

    ReplyDelete
  20. As'salam k.nor...thanx 4 sharing this recipe... ada byk rempah kuzi kat rumah... kawan dari kelantan bagi... wajib cuba resipi k.nor sebab kami 1 famili pun tak pernah makan kuzi ayam ;)

    ReplyDelete
  21. hai akak..
    nampak sedap laa...nampaknyer resepi akak ni tak sama dgn resepi mama saya..rasa asal kuzi kelantan,nanti sy cuba manelah tahu ader sedikit kelainan..sayik2 makan air tangan mama jer..

    ReplyDelete
  22. nieza >> betul tu, kalau ada rempah siap mmg mudahkan kerja tp cuba la dulu resipi rempah yg yatie share tu ya :)

    mama >> salam buat ma jugak.. :)

    cuba la ma, tak cuba tak tau kan :)

    nanti ma try resipi rempah kuzi kat blog yatie tu ya :)

    asmah >> sori dah abis :)

    agyep >> sudah semestinya :)

    si matatajam >> mekasih sudi singgah, cuba la resipi k.liza ni, isyaallah sedap

    love >> hi dearie.. jari dah ok? lama tak nampak love :)

    yer la tu kan, lama tak masak, duk makan yg mother dia jer masak.. best tu :)

    sue >> kata dulang paku serpih ya.. hehe

    fnf >> salam.. elok la tu dah ada rempah siap.. senang nak masak lauk ni.. slmt mencuba :)

    nikee >> mana ada resipi yg totaly sama, melainkan diciplak.. biasalah.. org lain masak, lain cara dan bahannya.. dan kalau masak guna resipi yg sama tanpa ejas walau sedikit pun tetap akan hasilkan rasa yg berbeza sbb hasil tangan setiap org tu mmg tak sama

    ReplyDelete
  23. sedapnya kuzie ni...
    menggoda gila...

    ReplyDelete
  24. Tgk Ayam tu sgt menyelerakn ler akak... Rasanya diana mcm x perna lg masak ayam kuzi ... Kena cari rempahnya dulu nie ...

    ReplyDelete
  25. D >> kalau D nak cuba masakan ni, klik link kat ayam masak kuzi (yatie) tu, kat resipi dia post tu, ada bahan2 utk buat rempah kuzi

    ReplyDelete